Milović: Dobijanje IBAR-a potvrda naše posvećenosti jačanju pravnog sistema i vladavine prava

"Sada se nalazimo pred vratima EU, ali nam predstoji veliki posao. To je strateški zadatak ove generacije, i ne smijemo dozvoliti da nas bilo ko ili bilo šta skrene ili udalji od tog cilja"

9469 pregleda 15 komentar(a)
Milović, Foto: Luka Zeković
Milović, Foto: Luka Zeković

Dobijanje pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) je ogroman korak naprijed na našem putu ka članstvu u Evropskoj uniji i potvrda naše posvećenosti jačanju pravnog sistema i vladavine prava, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

"Sada se nalazimo pred vratima EU, ali nam predstoji veliki posao. To je strateški zadatak ove generacije, i ne smijemo dozvoliti da nas bilo ko ili bilo šta skrene ili udalji od tog cilja", napisao u Milović u objavi na društevnoj mreži Iks.

U crnogorskoj delegaciji na današnjoj Međuvladinoj konferenciji sa Evropskom unijom nije bilo nikoga iz ministarstava unutrašnjih poslova i pravde, koja su pripremila najveći dio zakona koji su bili uslov za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za oblast vladavine prava.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, ministar pravde Andrej Milović, optužio je premijera Milojka Spajića i njegov kabinet za “skandalozan odnos... prema ljudima koji su iznijeli kompletan proces dobijanja IBAR-a u poglavlju 23”, kao i da žele da “tuđ rad i rezultate pripišu sebi.”

“Nažalost i bez opravdanja, ni ovog puta niko iz Ministarstva pravde od Vlade Crne Gore nije dobio poziv da prisustvuje Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Crne Gore koja će se održati u srijedu u Briselu, uprkos tome što će naša država na toj konferenciji dobiti pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR)”, rekao je Milović.

Bonus video: