Pregovora u Podgorici nema do kraja sedmice

Ni nakon sedam dana, nema sastanka između predstavnika PES-a i Pokreta za Podgoricu

33717 pregleda 44 reakcija 9 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Skupštine Glavnog grada, Foto: Nikola Saveljić
Sa jedne od prethodnih sjednica Skupštine Glavnog grada, Foto: Nikola Saveljić

Pregovori dojučerašnjih kolega iz Pokreta Evropa sad (PES) i Pokreta za Podgoricu najverovatnije neće biti nastavljeni ove sedmice, saznaju nezvanično "Vijesti".

Oni se nisu sastali od srijede, 19. juna, iako su im tada kolege iz podgoričke vladajuće većine dopustile probijanje roka za dogovor.

Pregovore između sadašnjih i bivših članova PES-a će, kako su "Vijesti" ranije objavile,"što prije" pokušati da završe gradonačelnica Olivera Injac i ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović sa jedne, odnosno odbornica Nađa Ljiljanić i sekretar za finansije Glavnog grada Balša Špadijer sa druge strane.

"Vijesti" su nedavno objavile da Pokret za Podgoricu, koji čini pet odbornika bliskih predsjedniku Jakovu Milatoviću, zahtijeva barem dva ili tri direktorska mjesta, kao i poziciju zamjenika gradonačelnice, ali i dio od novca koji pripada PES-u iz budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada partija u lokalnom parlamentu.

U podgoričkom parlamentu je kriza nastala nakon martovskog raskola na lokalnom nivou kada je PES napustilo pet odbornika koji su napravili Pokret za Podgoricu, i sa GP URA i Pokretom za promjene (PzP) dogovorili se o zajedničkom djelovanju. Zajedno imaju 11 odbornika i najbrojnija su grupacija u gradskom parlamentu.

U skupštinskoj proceduri su dvije inicijative - inicijative za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac i skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada, koje su predali Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP), Liberalna partija (LP) i Demokratska partija socijalista (DPS). Sjednica Skupštine Glavnog grada na kojoj će se odlučivati o inicijativama treba da bude zakazana u roku od mjesec dana. Da bi inicijative bile izglasane, potrebna je podrška 30 odbornika, što znači da treba da ih podrži najmanje šest odbornika koji formalno čine vlast.

Podnosioci inicijative su ranije saopštili da skraćenje mandata Skupštini smatraju izvjesnijim rješenjem u odnosu na razrešenje gradonačelnice.

Bonus video: