Čarapić: Ne želimo da zbog propusta ponovo imamo nesigurnost u zastupanju Crne Gore pred sudom u Strazburu

"... Ukoliko je Upravni sud donio odluku da je razrješenje prethodne zastupnice nezakonito, sva imenovanja na osnovu te uredbe (o zastupniku) takođe su nezakonita", poručio je Čarapić

11008 pregleda 38 reakcija 2 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Aljoša Turović
Sa konferencije za medije, Foto: Aljoša Turović

Šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić, kazao je danas da bi se zakonom o zastupniku Crne Gore pred sudom u Strazburu, čije je usvajanje predložio, spriječilo da zbog "upravnih aktivnosti ili propusta ministra pravde ili bilo koga drugog", postoji pravna nesigurnost u zastupanje države pred Strazburom.

On je, na konferenciji za medije u parlamentu, rekao da Crna Gora kao članica Savjeta Evrope i potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima ima obavezu da osigura poštovanje prava propisanih tim aktom.

"Analizom postojećeg rješenja, nakon što smo čuli da je Upravni sud poništio odluku o razrješenju prethodne zastupnice (Valentine Pavličić), vidjeli smo da je cjelokupni proces koji se tiče zastupanja Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava bio regulisan odredbom iz 2006. godine, a koja je donesena na osnovu zakona koji više ne važi. Smatramo da postoji upitna ustavnost takvog rješenja i da su, ukoliko je Upravni sud donio odluku da je razrješenje prethodne zastupnice nezakonito, sva imenovanja na osnovu te uredbe takođe nezakonita", ocijenio je Čarapić, poručujući da će se izglasavanjem predloženog rješenja povećati pravna sigurost.

Upravni sud prekjuče je saopštio da je Pavličić nezakonito razriješena s funkcije zaštitnice pred sudom u Strazburu. Sud je saopštio da je rješenje kojim joj je konstatovan prestanak mandata nezakonito, i da nije mogao sa sigurnošću utvrditi razloge i pravni osnov za to (prestanak mandata). Ona je razriješena početkom februara nakon što je Vlada u decembru izmijenila Uredbu o zastupniku, ograničavajući njegov mandat na najviše dva puta po četiri godine. Prelaznim i završnim odredbama Uredbe predviđeno je bilo da Pavličićevoj mandat prestaje danom izbora novog zastupnika. Za njenu nasljednicu na funkciji izabrana je Katarina Peković.

Iz suda su ukazali da su u članu 7 i 8 Uredbe, ali i u izmjenama tog dokumenta, taksativno navedeni razlozi za prestanak funkcije zastupnika - istekom mandata, ostavkom, ispunjenjem uslova za starosnu penziju, prestankom državljanstva i ako je zastupnik osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora. U istim članovima su, kažu, kao razlozi za razrješenje navedeni nestručno ili nesavjesno vršenje funkcije, trajno gubljenje sposobnosti za to i kad nastupi neki od drugih razloga koji zastupnika čini nedostojnim za funkciju.

“Kako je dispozitivom osporenog rješenja konstatovano da tužilji prestaje mandat zbog stupanja na snagu nove uredbe o zastupniku, što ne može biti razlog za prestanak mandata, Upravni sud je utvrdio da je došlo do povrede pravila postupka i iz člana 22 stav 3 Zakona o upravnom postupku, jer dispozitiv rješenja mora biti potpun i određen i ne smije izazivati nedoumicu kako je stvar riješena”, kazali su iz Upravnog suda.

Bonus video: