Kovač najavljuje učešće na izborima: Bivši SNP-ovci kreću iz Podgorice

Nekadašnji ministar pravde poručio da ponuda novog političkog pokreta, čiji je jedan od inicijatora, neće biti “spisak lijepih želja i nerealnih predizbornih obećanja”, već da će imati “jasna, efikasna i održiva rješenja kako bi Crna Gora snažno grabila naprijed”

71917 pregleda 194 reakcija 79 komentar(a)
Ne bi još o imenima: Kovač, Foto: BORIS PEJOVIC
Ne bi još o imenima: Kovač, Foto: BORIS PEJOVIC

Široki pokret koji će činiti ljudi koji su bili u politici i oni koji se do sada nisu politički angažovali, nastupiće samostalno na lokalnim izborima u Podgorici, ako budu raspisani.

To je “Vijestima” kazao bivši ministar pravde i jedan od inicijatora osnivanja tog pokreta Marko Kovač, navodeći da ljude u tom političkom subjektu vezuju “isti pogledi na budućnost Crne Gore i na njene ključne pravce razvoja”.

“Građani Crne Gore ovih dana, nedjelja, mjeseci, najbolje i vide i znaju da stvari u Crnoj Gori ne idu u dobrom smjeru. Onaj entuzijazam koji smo imali te prelomne 2020. godine, kad su započele neophodne političke promjene, izgleda da je danas potpuno zamro. Mislimo da ta energija promjena ne smije da se izgubi i da iste moraju da budu suštinske, ozbiljnije i brže, u interesu svakog građanina naše Crne Gore”, rekao je Kovač.

On je naveo da, kao odgovorni ljudi, opredijeljeni da žive i stvaraju u Crnoj Gori, gledaju u budućnost i hoće da se bave “agendom koja se tiče običnog čovjeka i rješenjima za bolji i bezbrižniji život svakog pojedinca”. Istakao je da neće da se bave prošlošću i svađama, poput mnogih drugih.

“Kroz organizovanje u okviru širokog pokreta za kojim postoji i prostor i potreba, ponudićemo rješenja za najbitnija pitanja koja muče Crnu Goru i njene građane, a prosto se odnose na kreiranje uslova da Crna Gora bude bolje mjesto za život i rad, po mjeri njenog građanina, ko god bio i kako god se pisao”, podvukao je Kovač.

On je kazao da njihova politička ponuda neće biti spisak lijepih želja i nerealnih predizbornih obećanja, već jasnih, efikasnih i održivih rješenja “kako bi Crna Gora snažno grabila naprijed”.

“Novu i potpuno drugačiju političku ponudu na poličkoj mapi Crne Gore iznijeće jedna veća grupa, prije svega ozbiljnih, odgovornih i stručnih ljudi, u građanskom smislu naravno i prijatelja, a tek potom političkih saboraca ili istomišljenika. Pored navedenog, vezuju nas i isti pogledi na budućnost Crne Gore i na njene ključne pravce razvoja”, rekao je Kovač.

On je kazao da ne bi još govorio o imenima koja će biti u novom pokretu, ali da može da navede da je riječ o većem broju ljudi, od kojih su neki bili u politici, kao i o nekima koji se do sada nisu politički angažovali, ali su zato, prema njegovim riječima, profesionalno dokazani i ostvareni u životu i radu.

Govoreći o nastupu na eventualnim izborima u Podgorici, Kovač je rekao da ne bi bilo prvi put da se politički akteri posvađaju, kažu najgore jedni o drugima, a zatim u strahu od izborne kazne građana - naprave trule kompromise i “pomire” se u posljednjem trenutku.

“Cijenu takvih kompromisa, nažalost, plaćaju građani Podgorice. Ipak, ukoliko bude prijevremenih izbora u Glavnom gradu, bićemo spremni za njih, daćemo svoju političku ponudu, a uvjereni smo da će ista biti i te kako prepoznata od velikog broja naših sugrađana”, kazao je Kovač.

“Vijesti” su u julu prošle godine objavile da će bivši funkcioneri Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović, Kovač, Miomir Vojinović i Nebojša Vuksanović registrovati grupu građana, uz pomoć i podršku aktulenog ministra finansija Aleksandra Damjanovića, koji je SNP napustio 2017. Oni tada nisu željeli o tome da govore, ali tu informaciju niko nije demantovao.

Đurović je bila predsjednica Skupštine Crne Gore, Vojinović ministar prosvjete, dok je Vuksanović bio nosilac liste SNP-a na izborima u Podgorici u oktobru 2022.

“Vijesti” su tada objavile da bivši funkcioneri SNP-a, prema nezvaničnim saznanjima, očekuju podršku aktuelnog predsjednika države i nekadašnjeg funkcionera Pokreta Evropa (PES) sad Jakova Milatovića, koji bi, prema tim planovima, trebalo da “povuče” za sobom i dio partijskih pristalica i funkcionera te stranke.

Bonus video: