Mandić predložio da se dnevni red dopuni predlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu, na Kolegijumu dogovoren nastavak

Osim rezolucije o Jasenovcu, predloženo je da se dnevni red dopuni Predlogom izmjena i dopuna zakona o sprečavanju pranja novca i finanasiranja terorizma (predlog Vlade), Predlogom rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini (poslanik Nikola Zirojević) i Predlogom dopuna zakona o putevima (poslanik Momčilo Leković)

27684 pregleda 61 reakcija 40 komentar(a)
Mandić govori na sjednici, Foto: Skupština Crne Gore
Mandić govori na sjednici, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 28.06.2024. 13:55h

Sjednica Skupštine Crne Gore biće nastavljena u 14 sati.

To je dogovoreno na Kolegijumu predsjednika Skupštine, koji je tražila opozicija.

Opozicija je tražila i da se do sjutra odrede dva termina Premijerskog sata u julu - prvi redovni i drugi zaostali.

Te zahtjeve je u ime opozicije iznio šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

Zahtijevao je da Mandić zakaže datume za dva Premijerska sata, sa ili bez dogovora sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem, za kojeg tvrdi da ignoriše obavezu koju mu propisuje Ustav, i izbjegava da bude kontrolisan od strane Skuspštine.

Nikolić je takođe tražio da se odredi datum sjednice za kontrolno saslušanje Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, u vezi izbora direktora policije.

"U zavisnosti od toga da li će predsjednik Skupštine Mandić pristati na zahtjeve opozicije, definisaće se i odgovor opozicije u odnosu na buduće djelovanje u Skupštini", rekao je Nikolić "Vijestima".

Sjednica Skupštine počela je nešto poslije 11 sati, a prekinuta je odmah nakon što je predsjednik parlamenta Andrija Mandić predložio da se u dnevni red uvrsti Predlog rezolucije o Jasenovcu.

DPS je tada u ime opozicije tražio Kolegijum, što je Mandić prihvatio.

Na početku sjednice poslanici su minutom ćutanja odali počast Draganu Đuroviću, nekadašnjem poslaniku DPS-a.

Osim rezolucije o Jasenovcu, predloženo je da se dnevni red dopuni Predlogom izmjena i dopuna zakona o sprečavanju pranja novca i finanasiranja terorizma (predlog Vlade), Predlogom rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini (poslanik Nikola Zirojević) i Predlogom dopuna zakona o putevima (poslanik Momčilo Leković).

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić reagovao je proceduralno, konstatujući da je Mandić konačno uspio da okupi većinu na svom radom mjestu.

On je tražio vanrednu sjednici kolegijuma da „porazgovaraju o daljem učešću opozicije u radu kolegijuma“.

Kazao je da je Mandić sjednicu sazvao mimo Poslovnika.

Rekao je i da ih je Mandić na prethodnoj sjednici Kolegijuma, „kada nije bio u stanju da okupi poslanike većine“ obavijestio da će ih pozvati kada obezbijedi kvorum, pozvao ih je i u ponedjeljak, kada takođe nije obezbijedio kvorum, a onda ih je na Vajber grupi obavijestio da je sazvao sjednicu.

„Bilo je puno razloga da vam skrenemo pažnju da ne možete ponižavati parlament, jer ove vaše destruktivne akcije ne doživljavamo kao pokušaj obesmišljavanja opozicione uloge i uskraćivanje prava koja pripadaju opoziciji, nego urušavanje parlamenta i nepoštovanje građana Crne Gore. Zato u ime poslaničkih klubova opozicije zahtijevam kratak kolegijum na kojem ćemo vam izložiti naše proceduralne zahtjeve kako bismo mogli da definišemo model rada i učešća na sjednicama kolegijama“, kazao je Nikolić.

Mandić je rekao da je uradio sve u skladu sa Poslovnikom.

Rekao je i da kada se birala 43. Vlada na Cetinju, tadašnja većina je suprotno Poslovniku „brutalnim nasiljem“, sazvala Skupštinu i izabrala predsjednika Skupštine i Vladu Crne Gore.

„Oni koji će biti najgrlatiji danas da me porzivaju oko Poslovnika, oni su bili dio toga skandala. Oni će građanima pokušati da objasne kako Koelgijum treba da bude kolektivni organ koji upravlja ovom Skupštinom, a da je predsjednik samo jedan od članova Kolegijuma...Neću dozvoliti da budem član nekog kolektivnog organa, nego če morati članovi kolegijuma da pronađu mjeru u skladu sa Poslovnikom“, poručio je Mandić.

Poslanik DNP-a Milan Knežević tražio je da se prije Kolegijuma utvrdi dnevni red.

Rekao je da su imali Kolegijum u 10 sati, ali da poslanici DPS-a nisu došli.

„Imali su mogućnost da sve ovo što navode kao razlog za pauzu saopšte na tom kolegijumu i ja ovo doživljavam kao klasičan vid opstrukcije“, naveo je Knežević.

Kazao je da ne žele na Vidovdan da se svađaju sa njima (opozicijom).

„Podržavamo da se održi sjednicu Kolegijuma, ja ću povući svoj zahtjev da se prvo utvrdi dnevni red, imali ste priliku da budete na kolegijumu, a sad naprasno tražite da nas obavijestite o pravcima vašeg političkog djelovanja“, rekao je Knežević.

Zakonodavni odbor je ranije danas na sjednici usvojio je predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Mandić je ranije predložio da dnevni red današnje sjednice parlamenta bude dopunjen Predlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Među predlozima za dopunu dnevnog reda današnje sjednice je i inicijativa Vlade da se na dnevni red uvrsti Predlog izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević predložio je da se na dnevni red uvrsti i Predlog rezolucije o osudi zlocina Izraela u Palestini.

Predstavnici partija parlamentarne većine predali su u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu prošlog mjeseca, neposredno nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN).

Predlog rezolucije su potpisala 43 poslanika partija parlamentarne većine, svih osim albanskih nacionalnih stranaka.

Bonus video: