PES: Zečević i Bošković bili kandidati za ambasadore u Berlinu i Madridu, Milatović za njih nije dao saglasnost

Jasno je da čin odbijanja ove dvojice kandidata, a prihvatanja ostalih sa političke kvote bez diplomatskog iskustva, nije čin principijelnost, već sujete koju Milatović usljed superiornosti iskustva i vještina predloženih nije uspio da obuzda"

28597 pregleda 55 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) saopštio je da je Miljan Zečević bio kandidat za ambasadora Crne Gore u Berlinu, dok je Branko Bošković bio kandidat za ambasadora u Madridu.

Kako se navodi u saopštenju PES-a predsjednik Crne Gore Jakov Milatović Milatović nije dao saglasnost za njihovo imenovanje.

"U metežu nastalom ostavkama njegovih najbližih saradnika, predsjednik Crne Gore našao je dovoljno vremena da odbije kandidate za ambasadore bliske PES-u, navodno zbog principa koje nije primjenjivao ni kada je bio ministar, a ponajmanje sada kao predsjednik. Pristup u kojem se odbijanje kandidata obrazlaže navodnom 'nepovezanošću sa diplomatijom', što god ta, diplomatskom rječniku nepoznata sintagma značila, nije primijenio pri prihvatanju ostalih kandidata sa političke kvote, koje su predložile ostale partije", navodi se u saopštenju PES-a.

Milatović je rekao da su najbolji prijatelji premijera Milojka Spajića i ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, "koji nemaju nikakvu povezanost sa diplomatijom", bili predloženi za ambasadore Crne Gore u nekim državama.

"Predlog za ambasadora u Berlinu je Miljan Zečević, koji se na nivou maternjeg jezika služi njemačkim, te ima napredne vještine iz francuskog, španskog i ruskog jezika. Zečević je na Bejts Koledžu u SAD-u diplomirao političke nauke, a na švedskom univerzitetu u Lundu magistrirao iz bliskoistoičnih studija. Na univerzitetu Ludvigs Maksimilians u Njemačkoj, izučavao je međunarodne odnose i njemački jezik, u sklopu programa razmjene. Zečevićevo petnaestogodišnje međunarodno radno iskustvo počinje u Keniji u području korporativne društvene odgovornosti, nakon čega je u Njujorku bio angažovan kao konsultant i obavljao više poslova", navode iz PES-a.

Dodaju da je Zečević posljednjih godina bio angažovan u regionu Balkana, kao savjetnik za investicije.

"Kandidat za ambasadora u Madridu je dr Branko Bošković. Bošković je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, a master studije završio je na Univerzitetu u Mastrihtu. Doktorirao je političku sociologiju. Bošković je predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije, te docent na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica. Bošković predaje na predmetima Savremeni politički sistemi, Sociologija, Uvod u politiku, Globalizacija i Politička sociologija. Bošković je autor i koautor brojnih naučnih radova, te učesnik većeg broja međunarodnih projekata. Bošković govori španski jezik", piše u saopštenju.

U saopštenju PES-a se ističe da je "jasno da čin odbijanja ove dvojice kandidata, a prihvatanja ostalih sa političke kvote bez diplomatskog iskustva, nije čin principijelnost, već sujete koju Milatović usljed superiornosti iskustva i vještina predloženih nije uspio da obuzda".

"Dok pokušava da sve sablasniju tišinu svog kabineta nadomjesti meritokratskim zapošljavanjem rodbine i prijatelja u svom kabinetu, pozivamo Milatovića da uputi izvinjenje dvojici kandidata zbog neprimjerenog napada na njihov integritet. Cijeneći da se ljudi mijenjaju i vremenom bivaju bolji, nećemo posustati u nadi da će Milatović, prije nego bude kasno, razumijeti da sreću nikada neće pronaći u nanošenju štete drugome, te da se ne može svaka kategorija u životu izmjeriti glasovima i izbornim legitimitetom", piše u saopštenju.

Bonus video: