Krivokapić: Vlast donošenjem rezolucije o Jasenovcu obavlja prljavi posao Beograda

Krivokapić kazao da Crna Gora nije donijela rezoluciju o srpskoj aneksiji Crne Gore, o Božićnom ustanku koji je "proporcionalno stanovništvu imao višestruko više žrtava nego Hrvatska u Domovinskom ratu", kao ni o bijegu srpske vojske dok joj je Crna Gora "čuvala leđa na Mojkovcu", čime je Srbija "uništila državnost Crne Gore"

34288 pregleda 121 reakcija 74 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Aktuelna vlast Crne Gore donošenjem rezolucije o Jasenovcu obavlja "prljave zadatke" vlasti u Beogradu, rekao je u bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić.

On je na marginama Dubrovnik Foruma proglasio vlast u Podgorici "trećom vladom Crkve Srbije", naglasivši kako je Crna Gora "više nego ikad" zavisna o Beogradu i o "srpsko-ruskom svijetu u najgorem značenju" tog termina, prenosi agencija Hina.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić predložio je da se na dnevni red danas uvrsti prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Krivokapić smatra kako Podgorica time "obavlja prljavi zadatak za srpsku volju", naglasivši kako Crna Gora nije donijela rezoluciju o srpskoj aneksiji Crne Gore, o Božićnom ustanku koji je "proporcionalno stanovništvu imao višestruko više žrtava nego Hrvatska u Domovinskom ratu", kao ni o bijegu srpske vojske dok joj je Crna Gora "čuvala leđa na Mojkovcu", čime je Srbija "uništila državnost Crne Gore".

"Umjesto tih rezolucija mi usvajamo rezoluciju o Jasenovcu" te je jasno da je to način da se otvori novi front s Hrvatskom na želju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića pod čijom vlašću Srbija nije donijela takav dokument.

Aktuelna vlast u Beogradu "vrši najveću pljačku Srbije" u istoriji te države, naglasio je Krivokapić.

"Izvozi se nemir u regionu da bi se pod tim nastavila velika pljačka Srbije", pa i regije, istaknuo je Krivokapić.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman tokom nedavnog posjeta Tivtu rekao je da je Zagrebu neprihvatljiva i besmislena rezolucija o Jasenovcu te je istaknuo da bi se "Crna Gora trebala suočiti s vlastitom istorijom, ako je sklona rezolucijama".

U predlogu rezolucije između ostalog se navodi da su u logoru u Jasenovcu od 1941. do 1945. mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati i drugi narodi. Predlaže se da 22. april, kada je logor 1945. bio rasformiran, postane "Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu" koji bi se obilježavao u Crnoj Gori svake godine.

Njenim bi usvajanjem populistički "Pokret Europa sad" premijera Milojka Spajića trebao smiriti i zadovoljiti proruski i prosrpski dio vladajuće strukture u Crnoj Gori, nakon što je njegova vlada u UN-u podržala Rezoluciju o Srebrenici. I njegovi zastupnici dali potpis za rezoluciju.

Predlagačima kažu da su jedinstveni u osudi svih zločina na tlu Crne Gore i bivše Jugoslavije, ističući da odgovornost može biti isključivo individualna i da se nijedan narod ne može smatrati genocidnim ili zločinačkim.

U prijedlogu Rezolucije o Jasenovcu, takođe je navedeno da "skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma".

Za usvajanje Rezolucije potrebna je podrška od 41 zastupnika od ukupno 81 koliko ih ima u parlamentu.

Bonus video: