Podnijet 21 amandman na Rezoluciju o Jasenovcu, odbijeni svi koje je podnio Dobričanin

Svi amandmani koje su podnijeli Mandić i Knežević usvojeni su sa šest glasova za i jednim uzdržanim. Na ovom glasanju, uzdržan je bio Dobričanin

5375 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Odbor za ljudska prava i slobode na današnjoj sjednici raspravlja o 21 amandmanu koji je podnijet na Rezoluciju o Jasenovcu.

Poslanici SNP-a Slađana Kaluđerović i Bogdan Božović predložili su sedam amandmana, lideri NSD i DNP Andrija Mandić i Milan Knežević šest, a poslanik UCG Vladimir Dobričanin osam.

Obrazlažući dva svoja amandmana, Kaluđerović je tražila da se u Rezoluciju unese da su se stradanja događala širom NDH, a da Jasenovac ostaje simbol tog stradanja.

"Imamo sistemski zločin. Nisu nacionalisti došli, već se radi o državnom projektu. Ukoliko se ovi amandmani ne usvije, smatramo da Rezolucija gubi smisao. Takođe, ova Rezolucija ne smije biti jednačena sa Srebrenicom, jer je u NDH postojalo više od 30 logora. Meni će biti žao ako ne bude dogovora u okviru većine o ostalim logorima. Takođe, naš amandman se odnosi na datum zatvaranja, jer je, nakon njegovog zatvaranja, u njemu bilo još ustaša koji su trebali da zavaraju trag", poručila je Kaluđerović.

Knežević je poručio da su amandmani prihvatljivi za koaliciju ZBCG, ali da to ne obavezuje ostale kolege. On je pojasnio da je rezolucija rezultat dogovora sa ostalim kolegama iz većine, te da ne mogu za njih glasati zbog toga. Ni jedan amandman SNP nije usvojen. Za njih je, osim Kaluđerović iz te partije, glasao i predjsednik Odbora Jovan Vučurović, kao i poslanik UCG Vladimir Dobričanin, dok su četiri člana bila uzdržana.

Knežević je objasnio da se amandmani njegove koalicije odnose na dodavanje sistema logora Dahau i Mathauzen. On je, osvrćući se na izlaganje Kaluđerović, kazao da i oni smatraju da je Jasenovac sistem logora.

Svi amandmani koje su podnijeli Mandić i Knežević usvojeni su sa šest glasova za i jednim uzdržanim. Na ovom glasanju, uzdržan je bio Dobričanin.

Poslanik UCG je kazao da mu nije jasno zašto se dodaju Dahau i Mathauzen, a ne još desetine drugih.

"U Dahauu i Mathauzenu nije izvršen genocid, već Holokaust što je još gore. U muzeju Holokausta samo je jedna soba koja nije posvećena Jevrejima, a to je srpska", poručio je Dorbičanin.

Objašnjavajući svoje amandmane, on je kazao da predlažu da se u Rezoluciju doda da je u NDH da je sproveden genocid/Holokaust nad Srbima, Jevrejima i Romima, a zločini nad Hrvatima antifašistima, komunistima i drugima "jer je stradalo 4.500 Hrvata, a skoro milion Srba", da je genocid sprovođen na teritoriji cijele NDH, da se mijenja dio o oslobođenju lgora jer su zatvorenici izveli proboj, ali i da se predsjednik države obavezuje da organizuje događaje na dan proboja - 22. aprila.

"Jako je teško za jednog Srbina čija je porodica stradala u tim logorima kazati da se Rezoluciji pripisuju i ostali nacistički logori", poručio je Dobričanin.

Knežević je kazao da razumije poslanika UCG, ali i da razumije drštveno plitički trenutak.

"Mi smo pokušali da nađemo optimalnu mjeru i nivo da ova Rezolucija bude izglasana i ako se to desi, bićemo porva država na svijetu koja je to uradila. Dodavanje logora koji su u Austriji i Njemačkoj je jedan hrabri diplomatski čin. Mathauzen i Dahau su dodati kao logori u kojima su takođe stradali Srbi. Koalicija ZBCG će glasati za Vaše amandmane, ali morate da shvatite politički kontekst", poručio je predsjednik DNP.

Svi amandmani koje je podnio Dobričanin su odbijeni.

Bonus video: