Milatović razgovarao sa Milanovićem: Dužnost da se sa pijetetom sjećamo žrtava, a ne da politički trgujemo njima

"Hrvatska je do sada podržavala Crnu Goru u pristupnim pregovorima uvjerena kako ta država istinski želi da osigura svoje mjesto u Evropskoj uniji. Predsjednik Milanović smatra kako evropska Crna Gora mora pronaći snage da vodi državnu politiku u svom interesu"

34428 pregleda 193 reakcija 49 komentar(a)
Milatović i Milanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović i Milanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Obostrana dužnost je da se sa pijetetom sjećamo svih žrtava genocida u Jasenovcu, a ne da politički trgujemo i žrtvama i zločinom, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u razgovoru sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Milatović je na mreži X napisao da je razgovarao sa Milanovićem nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu.

"Složili smo se da je naša obostrana dužnost da se sa pijetetom sjećamo svih žrtava genocida u Jasenovcu; a ne da politički trgujemo i žrtvama i zločinom, koji niko ne poriče i čije se godišnjice već decenijama zvanično obilježavaju", rekao je Milatović.

Dodao je da su na vanjskopolitičkom planu prioritet Crne Gore dobrosusjedski odnosi i EU integracije.

"Republika Hrvatska je naš prvi EU susjed, zato posebnu pažnju moramo posvetiti očuvanju dobrih međusobnih odnosa", kazao je Milatović.

Iz kancelarije predsjednik Hrvatske je saopšteno da je Milanović prenio Milatoviću svoj stav kako je spomenuta rezolucija štetan dnevnopolitički akt.

"Koji nepotrebno opterećuje odnose dviju država te kako je potrebno nastaviti graditi dobrosusjedske odnose dviju država kako bi se izbjegle neželjene posljedice donošenja spomenute rezolucije. Hrvatska je do sada podržavala Crnu Goru u pristupnim pregovorima uvjerena kako ta država istinski želi da osigura svoje mjesto u Evropskoj uniji. Predsjednik Milanović smatra kako evropska Crna Gora mora pronaći snage da vodi državnu politiku u svom interesu", piše u saopštenju kancelarije predsjednika Hrvatske.

Bonus video: