Petrić: Milatović i opozicija usaglašeno obesmišljavaju usvojenu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Mauthauzenu i Dahau

"Neodrživa je teza da je ova rezolucija reakcija na nedavno usvojenu rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, iz razloga što je crnogorski parlament već i ranije usvojio nekoliko rezolucija o genocidu sa prostora sadašnje i nekadašnje države"

7833 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Petrić, Foto: Pokret Evropa sad
Petrić, Foto: Pokret Evropa sad

Poslanik Pokreta Evropa sad Dražen Petrić kazao je da iako je predsjednik Crne Gore informisan da usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu, Mauthauzenu i Dahau nema nikakve veze sa političkom trgovinom žrtvama, već sa sjećanjem na nevino stradale, da ga to "nažalost ne obeshrabruje da usaglašeno sa opozicijom obesmišljava usvojenu rezoluciju".

Petrić je u saopštenju naveo da rezolucija ne targetira nijedan narod, niti ima "ikakve veze sa današnjom Republikom Hrvatskom, kao što nema veze ni sa savremenom Austrijom ili Njemačkom; štaviše, odnosi se na zločine koje apsolutno niko ne osporava".

"Neodrživa je teza da je ova rezolucija reakcija na nedavno usvojenu rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, iz razloga što je crnogorski parlament već i ranije usvojio nekoliko rezolucija o genocidu sa prostora sadašnje i nekadašnje države. Ukoliko usvojena rezolucija nije usmjerena ni protiv jednog naroda ili savremene države, jako je zabrinjavajuće što se ignoriše i pokušava obesmisliti princip da se prema svakoj žrtvi uspostavi isti odnos i pijetet", rekao je Petrić.

Poslanik PES-a je dodao da iako ta partija ne potencira teme iz prošlosti, da su spremni da se suoče sa svakom kada eventualno dođe na dnevni red i da sa istim odnosom osude svaki zločin bez izuzetka.

"To ne znači da politički trgujemo, već da smo u potpunosti spremni da pružimo punu podršku procesuiranju i osudi svih onih koji su u ime Crne Gore vršili ratne zločine. Jedino takvim pristupom možemo graditi svjetliju budućnost i pokazati dostojan i principijelan odnos prema prošlosti", zaključio je Petrić.

Bonus video: