Đeljošaj: Glasanje za rezoluciju nema nikakve veze sa žrtvama, već je bila potreba za rijaliti predstavom

"Kao što sam i obećao, nakon IBAR-a slijede nove odluke i preispitavanja, veoma brzo, jasno i odlučno"

27294 pregleda 209 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj kazao je da glasanje o Rezoluciji o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahu i Mauthauzen "nema nikakve veze sa žrtvama" već da je bila "potreba za rijaliti predstavom".

On je kazao da je i poslije svega dobijena civilizovana poruka od premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

"Na nivou, evropski i državnički sročena, potvrđujući da su odnosi dvije države odlični i veliku podršku koju je Hrvatska dala Crnoj Gori i nakon sramnog i agresorskog čina iz 1991. godine. Mislim da i nakon svega, odnos treba da ostane odličan, da je većinska Crna Gora - evropska, i proevropski orijentisana, i da želi nastaviti odlične odnose sa Hrvatskom, a da je jučerašnja poruka iz Crne Gore slučajna i na ivici većine od samo 41 poslanika od ukupno 81, a da još najmanje desetak poslanika nije glasalo iz uvjerenja, već da se ne odupre većinskom mišljenju partija", kazao je Đeljošaj.

Ocijenio je i da su "rijaliti poruke koje su se juče čule iz Skupštine trenutna elementarna nepogoda, koja kao i svaka nesreća nanosi štetu". Poručio je da je će "evropska i većinska Crna Gora znati kako da je sanira u narednom periodu".

"Sanirali smo i sramni napad na Dubrovnik i upravo Republika Hrvatska nam je pružila ruku podrške. Kao i 1991. godine, albanski političari su znali kako da se odnose, naši poslanici u ime Albanskog naroda i Albanskog foruma nijesu dali legitimitet takvom aktu ni ulaskom u skupštinsku salu tokom jučerašnjeg dana. Jučerašnje glasanje nema nikakve veze sa žrtvama, kojima se poklanjamo i poštujemo i svakako osuđujemo zločine bilo gdje da su učinjeni, već je bila potreba za rijaliti predstavom. I da, kao što sam i obećao, nakon IBAR-a slijede nove odluke i preispitavanja, veoma brzo, jasno i odlučno", zaključio je Đeljošaj.

Skupština Crne Gore usvojila je u petak Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac i logorima Dahau i Mauthauzen.

Za usvajanje rezolucije glasao je 41 poslanik, protiv je bio poslanik Force Ilir Čapuni. Nije bilo uzdržanih.

Od poslanika parlamentarne većine za rezoluciju nijesu glasali Miodrag Laković i Tonći Janović (Pokret Evropa sad) i poslanici Albanskog foruma Artan Čobi i Nikola Camaj.

Prilikom glasanja, poslanici DPS-a, SD-a, HGI, Bošnjačke stranke, GP URA nisu bili u sali.

Bonus video: