Vučinić: Šta je prirodnije nego uvijek osuditi holokaust

"Za čiji interes poslenici javne riječi udaljavaju crnogorsko društvo od istine", naveo je predsjednik Radničke partije

5115 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić oglasio se povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, ali i reakcija na tu odluku parlamenta, upitavši "šte je prirodnije nego uvijek i na svakom mjestu osuditi genocide odnosno holokaust u sistemu nacističkih logora".

Upitao je, između ostalog, "za čiji interes poslenici javne riječi udaljavaju crnogorsko društvo od istine".

"Nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu zaštitnici interesa Hrvatske u Crnoj Gori niču kao pečurke poslije kiše… I to bi bio ozbiljan signal za zabrinutost, kad ne bi znali profile tih persona, koje danas horski kukaju zbog ovog civilizacijskog određenja Skupštine Crne Gore. Lepeza apologeta tuđih interesa, počev naravno od Ranka Krivokapića, ideološkog potomka Sekule Drljevića, čika Duška Markovića, živog fosila politike devedesetih, sve do Damira Šehovića koji juče ozbiljnom zamjenom teza želi da skrene pažnju na sebe. Duboko se izvinjavaju Vladi Hrvatske, i žale što će nam Hrvatska usporiti integracije??? Pomislite ovu situaciju, da Njemačka Poljskoj negdje dvijehiljaditih, dakle pred sam ulazak u EU, osporava budući status u EU, pod izgovorom ranijih osuda holokausta od strane poljskog parlamenta", naveo je Vučinić u saopštenju.

Upitao je da li u Evropskoj uniji, u njenim institucijama, postoje političari koji će "osuditi crnogorsku osudu genocida u sistemu koncentracionih logora".

"Da li je u Evropi sahranjen nacifašizam, ili samo pohranjen da nikne u neko novo vrijeme? Da li to opet istorija rimuje, da smo mi na putu ka Evropi opet ugaoni kamen te Evrope? Mnogo pitanja čije odgovore ovih dana mučnom grajom apologete tuđih interesa kriju pred narodom Crne Gore. Za čiji interes poslenici javne riječi udaljavaju crnogorsko društvo od istine? Često smo svjedoci perfidnosti i šizofrenije produkata i nusprodukata bivšeg režima, gdje zloupotrebljavajući časno ime Crne Gore, pod izgovorom tzv. interesa koje samo oni prepoznaju, udaraju direktno u antifašističke temlje Crne Gore. Na sreću, sistem iskrivljenijh vrijednosti koji je izgrađen za vrijeme režima Milovig DPS-a sigurno se urušava i odlazi na margine političkih dešavanja u Crnoj Gori", zaključio je Vučinić.

Bonus video: