Abazović: Spajić pobjegao sa premijerskog sata uz pomoć DPS-a

"Mandić je trebao obezbijediti uslove. Trebao je dati pauzu, te nakon razgovora trebalo reći da li se dogovor postigao. Ovo je pokušaj poniženja. Mislim da je rađen u dogovoru. Spajić je trebao da odgovori poslanicima, između ostalog, zašto nije prijavio kripto-imovinu", rekao je lider GP URA

38053 pregleda 317 reakcija 37 komentar(a)
Abazović i Spajić, Foto: Luka Zeković
Abazović i Spajić, Foto: Luka Zeković

Lider i poslanik Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović je poručio da zbog građana Crne Gore treba konstatovati da je premijer Milojko Spajić "slagao da je u Briselu", a da je, zapravo, "bio na plaži", ali i da je danas "pobjegao sa premijerskog sata uz pomoć Demokratske partije socijalista (DPS)".

"Mandić je morao obezbijediti uslove da se održi sjednica i nije mogao na zahtjev nekog kluba pekinuti. Mogao je dati pauzu, a nakon što se, možda, ne bi postigao dogovor da saopšti kako se nastavlja dalje. Ovdje se dešava pokušaj da se svaka institucija baci na koljena. Argumenti da je neko na WhatsApp grupi rekao da je ponedeljak bolji od subote apsolutno ne stoji jer se zna kako se zakazuje sjednica - obavi se na sajtu, a poslanici se obavijeste službeno. Mislim da je ovo napravljeno u dogovoru. Spajić je trebao da pokaže kako je narušio odnose sa svim državama u regionu, zašto nije prijavio imovinu koju ima u kripto-valutama i da li je, kao (bivši predsjednik i lider DPS-a Milo) Đukanović sakrio da je bio suvlasnik jedne firme u inostranstvu", poručio je Abazović.

On je istakao da, ako predsjednik Skupštine Andrija Mandić "nije sposoban da obezbijedi uslove rada", da treba da podnese ostavku i da se na to mjesto dovede neko ko jeste.

"Crna Gora i državni parlament nisu privatne firme Spajića, Mandića ili bilo kog poslanika ili ministra. Imali smo i Zdravka Krivokapića, i drugi premijeri su izbjegavali dolazak u Skupštinu. Ali nismo imali ovo - da je on došao, ali drugi mu, kao, ne daju da odgovara. Građani nas plaćaju da štitimo njihove interese, a ne da se šalimo. Ako Mandić ne želi da postoji parlament, neka kaže, ali to je neustavno. Poslanici ako žele da štite integritet ovog doma, neka kažu. Ako ne žele, nema veze, ima nas koji smo spremni. Spajić je izgubio svako poštovanje. Očekujemo da taj menadžment Skupštine i taj famozni kolegijum daju odgovor da li ćemo nastaviti da radimo ili neka svu proceduru stave na WhatsApp grupe i neka državom upravljaju ili iz regiona, ili iz svijeta. Što se tiče GP URA, ne postoji taj Spajić i Mandić koji će baciti Crnu Goru na koljena, ponizi svaku instituciju i učini da građani dobiju odgovore na ono što su važne teme od društvenog značaja", kazao je Abazović.

On je dodao da neće bojkotovati parlament, ali da moraju naći strategiju.

"Svaki građanin Crne Gore je shvatio da su za 48 sati prosuli IBAR i jednu pobjedu koja bila pobjeda svih u Crnoj Gori jer su na tome radile sve Vlade i svi sazivi parlamenta. Uvjerili su se da imaju premijera kojem je bitnije da ode na plažu nego li da odgovara na pitanja u parlamentu i mislim da bi trebalo da se sad uvjere da imaju predsjednika Skupštine koji ne može da obezbijedi da se održi sjednica. Oni mogu da prekinu neku sjednicu na 15-20 minuta, ali ne mogu salu zatvoriti. Ovo pripada svim građanima. To ne može uraditi ni DPS, ni PES, ni URA. Mi ćemo braniti Skupštinu svim sredstvima, a ako neko bude nastavio da zabranjuje, preduzećemo radnje koje su u domenu krivične odgovornosti ako ona postoji, da se utvrđuje da neko želi da suspenduje Ustav. Pa nek se time bavi (glavni specijalni tužilac) Vladimir Novović" poručio je Abazović.

Bonus video: