Pokret Evropa sad može spasti na jednog odbornika u Budvi

Ako Zenović podnese ostavku, njegov mandat pripašće Novoj Budvi, koja bi u pregovorima o vlasti mogla nastupati samostalno

56091 pregleda 82 reakcija 38 komentar(a)
Izvori tvrde da komunikacija unutar liste PES-a praktično ne postoji: Gigović, Zenović i Spajić, Foto: Pokret Evropa sad - Budva
Izvori tvrde da komunikacija unutar liste PES-a praktično ne postoji: Gigović, Zenović i Spajić, Foto: Pokret Evropa sad - Budva

Dok Pokret Evropa sad (PES) ćuti o tome hoće li prihvatiti poziv liste “Budva naš grad” Nikole Jovanovića za pregovore o formiranju vlasti u toj opštini, stranka premijera Milojka Spajića ima problem s koalicionim partnerima u metropoli turizma.

Naime, PES je na izborima u Budvi održanim 26. maja nastupio u okviru liste “Budva ima šansu - dr Predrag Zenović”, koju su osim te stranke činili Nova Budva i Slobodni građani. Kako je “Vijestima” rečeno, komunikacija unutar liste PES-a i Nove Budve, odnono grupe građana, praktično ne postoji.

Lista koju je kao nestranačka ličnost predvodio glavni pregovarač Crne Gore s Evropskom unijom (EU) Predrag Zenović, osvojila je dva mandata i doživjela fijasko, jer se očekivalo da će ostvariti barem duplo bolji rezultat. Prva dva mjesta na izbornoj listi pripala su Zenoviću, kao nosiocu, i poslanici PES-a Nađi Laković, dok je treći lider Nove Budve Ilija Gigović. Ako Zenović, što se očekuje, bude podnio ostavku na odborničku funkciju nakon konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta zakazane za 7. jul, odnosno ako ne zadrži mandat zbog obaveza na državnoj funkciji, ta pozicija pripašće Gigoviću.

Kako je “Vijestima” rečeno, PES i Nova Budva nijesu zaključili koalicioni sporazum, što znači da Spajićeva partija nije precizirala da su njena prva dva mandata na izbornoj listi. Ostavka Zenovića po automatizmu bi Novoj Budvi donijela odborničko mjesto.

Sudeći po sadašnjoj komunikaciji između ova dva subjekta, Nova Budva bi, ako dobije odbornika, u pregovorima o formiranju vlasti mogla nastupiti samostalno, što bi umnogome moglo da promijeni odnose za pregovaračkim stolom.

Kako sad stvari stoje, ni jedan ni drugi blok nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), lista “Za budućnost Budve” koju predvodi Mladen Mikijelj i lista “Budva naš grad” odbjeglih članova tog političkog saveza predvođena Jovanovićem, nijesu obezbijedili većinu za formiranje vlasti. Iako obje liste imaju po devet odbornika, praktično im je, makar zasad, nedostižno da pridobiju još njih osam kako bi imali potrebnu većinu u skupštini opštine za izbor vlast.

To je potvrdio “Vijestima” predsjednik budvanskog odbora Demokrata Krsto Radović, navodeći da ni jedna, ni druga strana nemaju 13 odbornika, kako bi mogli s njegovom partijom da sjednu za sto i s njihova četiri odbornika domognu se potrebnih 17 mjesta za većinu u parlamentu.

Jovanovićeve pozive za formiranje vlasti odbili su u Pokretu za promjene (PzP), ali i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), koje su dio Mikijeljeve koalicije.

S druge strane, Mikijelj čeka rasplet situacije, jer kako vrijeme odmiče, očekuje da koalicioni kapacitet Jovanovićeve liste bude sve manji.

Jedina stranka koja nije dobila poziv za razgovore ni jedne, ni druge strane da bude dio gradske vlasti je Demokratska partija socijalista (DPS), sa čijih sedam odbornika bi te liste imale mogućnost da vrlo lako preuzmu kontrolu nad budvanskim parlamentom.

Rok za konstituisanje lokalne skupštine teče od petka 7. juna i ističe 6. avgusta, ali nakon 7. jula zakazivanje sjednice na kojoj treba da se izabere i njegov prvi čovjek preuzima Vlada. Ako se sjednica ne održi u zakonskom roku, predsjednik države Jakov Milatović raspisaće nove izbore.

Ljetnja turistička sezona u Budvi je u punom jeku i politička kriza i problemi u vezi formiranja vlasti očigledni su na svakom koraku. Iako se gradske vlasti trude da opština funkcioniše, Budva ipak nikad nije nespremnija dočekala sezonu.

Bonus video: