Tores: Evropeizacija Zapadnog Balkana je od najveće važnosti za stabilnost i bezbjednost cijelog evropskog kontinenta

U saopštenju SDP se navodi da je Tores podržao formiranje Evropskog saveza

3306 pregleda 5 komentar(a)
Evropski savez, Foto: Evropski savez
Evropski savez, Foto: Evropski savez

Evropeizacija Zapadnog Balkana je od najveće važnosti za stabilnost i bezbjednost cijelog evropskog kontinenta, saopštio je Žoao Tores, član portugalske Socijalističke partije i potpredsjednik Socijalističke internacionale.

"Podsticanjem bliže integracije sa Evropom, Crna Gora može doprinijeti postizanju mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu", istakao je Tores u saopštenju koje je dostavila Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je Tores podržao formiranje Evropskog saveza.

Evropski savez, u kome će biti Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP) i Liberalna partija (LP), zvanično će biti predstavljen danas u Podgorici.

Tores je poručio da su socijalna pravda, solidarnost i jednakost okosnica progresivnog, demokratskog društva.

"Potrebni su koordinisani napori kako bi se postigao ovaj društveni status. Kao član portugalske Socijalističke partije, takođe i potpredsjednik Socijalističke internacionale, pozdravljam stvaranje Evropskog saveza kao platforme za okupljanje progresivnih snaga sa zajedničkim ciljem: jačanje kursa demokratskih snaga u Crnoj Gori", poručio je Tores.

On je naveo da je socijaldemokratija već dugo pokretačka snaga za pozitivne promjene, zagovarajući politike koje osiguravaju pravičan tretman, jednake mogućnosti i snažan sistem podrške za sve građane.

"Stvaranje ovakve platforme je ključan korak u usklađivanju napora i pojačavanju glasova posvećenih ovom zajedničkom cilju – proces koji je moguć samo izgradnjom mostova i ujedinjenjem sa političkim entitetima sličnih političkih opredjeljenja, kao jedan od najboljih načina za postizanje napretka. Štaviše, ujedinjenje na demokratskim osnovama je ključno za politički uspjeh", poručio je Tores.

On je kazao da kad je u pitanju SDP Crne Gore, sa njom imaju dugogodišnje partnerstvo, obilježeno sa gotovo tri decenije zajedničkog članstva u Socijalističkoj internacionali.

"Posebno nam je drago što Socijaldemokratska partija igra ključnu ulogu u ovoj progresivnoj inicijativi. Još jednom, upućujem srdačne čestitke svima uključenima u Evropski savez i želim vam svaki uspjeh u vašem važnom radu. Zajedno možemo postići naše zajedničke ciljeve i otvoriti put za svjetliju budućnost za Crnu Goru i Evropu u cjelini", zaključio je Tores.

Bonus video: