Karastanović: Strano miješanje u zemlje Zapadnog Balkana sve više prisutno, veliku ulogu igraju Rusija i Srbija

Izvršna direktorica ASCG je poručila da problem zahtijeva učešće više aktera - medija, nevladinog sektora, akademske zajednice "jer magični štapić ne postoji"

15241 pregleda 29 reakcija 21 komentar(a)
Karastanović, Foto: Aljoša Turović
Karastanović, Foto: Aljoša Turović

Strano miješanje u zemlje Zapadnog Balkana je sve više prisutno, saopštila je danas Azra Karastanović, izvršna direktorica Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG).

"Slični obrasci mogu se pronaći u svim zemljama Zapadnog Balkana. Strani akteri igraju veliku ulogu. Prije svega Rusija, ali i Srbija kao lokalni proksiji", kazala je ona na konferenciji "Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama (lokalna i regionalna perspektiva)" u Podgorici koju je organizovao ASCG.

Karastanović je poručila da problem zahtijeva učešće više aktera - medija, nevladinog sektora, akademske zajednice "jer magični štapić ne postoji".

Projektni koordinator ASCG Marko Savić predstavio je prezentaciju ključnih nalaza monitoringa medija u Crnoj Gori.

Prvi ciklus monitoringa izvršen je u februaru i martu 2023. godine. U tom periodu praćeno je pet portala.

Savić
Savićfoto: Aljoša Turović

"Najistaknutiji akteri širenja manipulativnog sadržaja bili su domaći novinari, kolumnisti i analitičari", navodi se u prezentaciji.

Identifikovana su tri ključna cilja diskurzivnih strategija koje koriste tehnike manipulacije - prikazivanje političkih protivnika kao podlih i "domaćih izdajnika", prikazivanje kolektivnog Zapada kao zlog i podloge, kao i prikazivanje Srbije kao regionalnog lidera.

Od maja do juna 2023. sproveden je monitoring emisija na dva TV kanala.

Lažnih vijesti je bilo u 22 odsto slučajeva, za razliku od portala gde ih je bilo nešto više od jedan odsto.

Urađen je i ad hok monitoring medija, a kao događaj okidač uzet je 9. maj.

Pokazano je da je u crnogorskim onlajn medijima najvidljiviji vanjsko politički akter bila Evropska unija (EU).

Prilikom trećeg ciklusa monitoringa medija, primjetna je bila sekuritizacija - portretisanje aktera i događaja javnom prostoru kao prijetnje.

U martu 2024. izvršen je četvrti ciklus monitoringa u kom je istraživano koliko se medijski prostor oslanja na ruske izvore koji glorifikuju Rusiju i demonizuju Zapad.

Monitoring je otkrio da su od 102 analizirana članka na portalu IN4S 53 direktno preuzeta iz ruskih medija.

U zaključku, Savić je istakao da su zastupljene različite teme manipulacije informacijama, da se slika o Rusiji gradi više na negativnim porukama o Zapadu nego pozitivnim o Rusiji.

Bonus video: