Srećković: Televizijski program u Srbiji se često prekida zbog obraćanja uživo Vučića

Prema istraživanju CRTA-e, medijske manipulacije se odnose na demonizaciju Evropske unije (EU) i NATO, izgradnju kulta ličnosti Vučića, demonizaciju političkih protivnika i susjednih država

13491 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Srećković, Foto: Aljoša Turović
Srećković, Foto: Aljoša Turović
Ažurirano: 04.07.2024. 13:52h

Televizijski program u Srbiji se često prekida zbog obraćanja uživo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštila je danas Aleksandra Srećković iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) iz Srbije.

Ona je to kazala na prvom panelu na konferenciji "Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama (lokalna i regionalna perspektiva)" u Podgorici koju je organizovao Atlantski savez Crne Gore (ASCG).

Prvi panel se tiče stanja informacionih sistema u regionu.

Srećković je kazala da su u Srbiji najgledanije televizije Radio televizija Srbije (RTS), Pink, Prva TV i Hepi.

Ona je kazala da je emisija "Aktuelnosti" na televiziji Hepi pokrenuta nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Srećković je ukazala da je segment iz video igrice predstavljen kao snimak sa ratišta.

"U martu 2023. jedna poznata teoretičarka zavjere je vrlo pogrdnim riječima nazvala njemačku ministarku spoljnih poslova zbog čega smo podnijeli prijavu REM-u", poručila je ona

Ona je istakla i da Vučić učestalo pojavljuje u uživo obraćanjima, a da je česta pojava da se program prekida zbog toga.

Prema istraživanju CRTA-e, medijske manipulacije se odnose na demonizaciju Evropske unije (EU) i NATO, izgradnju kulta ličnosti Vučića, demonizaciju političkih protivnika i susjednih država.

"Ne čudi zašto je Rusija jedino u Srbiji predstavljena više pozitivno nego negativno", istakla je Srećković.

Radovanović: Mediji na srpskom i albanskom jeziku manipulisali činjenicama

Milica Radovanović, iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice istakla je da su, prema njihovom istraživanju, u periodu potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine i mediji na srpskom i mediji na albanskom jeziku manipulisali činjenicama.

Radovanović
Radovanovićfoto: Aljoša Turović

Ona je dodala da su albanski mediji pisali da će stvaranje Zajednice srpskih opština dovesti do Republike Srpske na Kosovu.

Takođe, kazala je, i jedni i drugi su stvarali viktimizaciju svog naroda, ali i gradnju kulta ličnosti Vučića, odnosno premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Prema njihovim istraživanjima, četiri najčešća master narativa su kult ličnosti Vučića, demonizacija protivnika, demonizacija Srbije, demonizacija Kurtija.

Od spoljnopolitičkih aktera na kosovskim portalima, EU je najzastupljenija, SAD najpoznativnije predstavljena, a Rusija najnegativnije.

Radovanović je iskazala da često srpski mediji ističu šta se dešava na Kosovu, ali zaobilaze šta je radila Vlada Srbije na normalizaciji odnosa.

Poljić: Dodik kao sagovornik širio najviše manipulativnog sadržaja

Mahir Poljić, predstavnik Centra civilnih inicijativa (CCI) iz Bosne i Hercegovine (BiH) istakao je da televizija izvor informisanja kojem građani njegove države najviše vjeruju.

Poljić
Poljićfoto: Aljoša Turović

Glavni narativi demonizacije zapada koje su primijetili na onlajn portalima jesu dvostruki standardi Zapada, da Zapad glumi svjetskog policajca, da želi ugroziti Republiku Srpsku RS, te imperijalizam Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Najviše pozitivnog izvjeptavanja bilo je o EU, a zatim o Rusiji. Rusija je i na prvom mjestu po negativnom izvještavanju.

Kao sagovornik koji je širio najviše manipulativnog sadržaja, označen je predsjednik RS Milorad Dodik.

Bonus video: