Milatović čestitao Bajdenu Dan nezavisnosti: Posvećenost bezbjednosti od presudnog je značaja za budućnost naših država

Predsjednik Crne Gore infomisao Bajdena da je Crna Gora u procesu demokratskih reformi, korak bliže Evropskoj uniji

3770 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je u ime građana Crne Gore i u svoje ime predsjedniku Džozefu Bajdenu čestitke povodom 4. jula – Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Milatović navodi da nakon godinu dana od preuzimanja dužnosti može konstatovati da su politički dijalog i bilateralni odnosi Crne Gore i SAD dodatno intenzivirani.

"Posebno me raduje što se prijateljstvo između naše dvije države reflektuje produbljivanjem saradnje kroz savezničko djelovanje u okviru NATO. U okolnostima sve većih i kompleksnijih izazova na međunarodnoj sceni zajednička posvećenost bezbjednosti od presudnog je značaja za budućnost naših država. Stoga koristim priliku da ponovim da Crna Gora nastavlja da bude posvećena i kredibilna članica Alijanse", napisao je Milatović.

On je istakao da je u trenutku kada SAD proslavljaju vrijednosti na kojima počiva Deklaracija nezavisnosti, važno prisjetiti se da dijelimo zajedničke principe.

"U tom kontekstu želim da Vas informišem da je Crna Gora u procesu demokratskih reformi, korak bliže Evropskoj uniji, te da posebno cijenimo podršku američke administracije unapređenju naših institucionalnih kapaciteta. Takođe, uvjeren sam da bismo u predstojećem periodu, zajedničkim naporima mogli da dinamiziramo saradnju u oblastima bezbjednosti i vladavine prava, dok bi nastavak redovnog političkog dijaloga na najvišem nivou dao dodatan podsticaj snaženju međudržavnih veza. S tim u vezi, posebno me raduje ponovno pokretanje ekonomskog dijaloga, što će doprinijeti još snažnijim ekonomskim vezama naše dvije prijateljske zemlje", rekao je Milatović.

On je dodao da vjeruje da postoji i obostrani interes za formalizovanjem Strateškog partnerstva, posebno imajući u vidu da je Crna Gora jedina NATO članica na Zapadnom Balkanu koja nema strateško partnersvo sa SAD-om.

"U nadi da ćemo u periodu pred nama biti u mogućnosti da razmijenimo mišljenja o svim temama od značaja za odnose Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, primite izraze mog najvišeg uvažavanja“, stoji u čestitki Milatovića.

Bonus video: