Manjinska podrška ili rotacija u foteljama: Koaliciji SNP-Demokrate ponuđeni modeli za formiranje vlasti u Andrijevici

Rotacija bi se odnosila na to da predstavnici SNP-a i Demokrata dvije godine budu čelnici opštine i skupštine, a da se o tome ko će druge dvije godine pokrivati ta mjesta dogovore četiri liste

54782 pregleda 44 reakcija 15 komentar(a)
Ne odustaju od najvažnije funkcije: Lider SNP-a Vladimir Joković i dosadašnji čelnik Andrijevice Željko Ćulafić, Foto: BORIS PEJOVIC
Ne odustaju od najvažnije funkcije: Lider SNP-a Vladimir Joković i dosadašnji čelnik Andrijevice Željko Ćulafić, Foto: BORIS PEJOVIC

Pokret Evropa sad (PES), koalicija “Za budućnost Andrijevice” i liste “Za budućnost naše djece” i Vasojevićki pokret ujedinjenja ponudili su savezu Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokrata dvije opcije za formiranje vlasti u Andrijevici - manjinski model podrške ili rotaciju na čelnim opštinskim funkcijama, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama lista, prva opcija podrazumijevala bi da SNP i Demokrate manjinski podrže četiri liste, i da ne budu na ključnim pozicijama - predsjednika opštine i lokalnog parlamenta.

Drugi model odnosio bi se na to da predstavnici SNP-a i Demokrata dvije godine mandata vlasti budu čelnici opštine i skupštine, a da se o tome ko će druge druge dvije godine pokrivati ta mjesta dogovore PES, “Za budućnost Andrijevice”, “Za budućnost naše djece” i Vasojevićki pokret ujedinjenja.

Konstitutivna sjednica andrijevičkog parlamenta zakazana je za danas, u 12 časova, i na njoj bi trebalo da budu potvrđeni mandati odbornicima.

Predstavnici koalicije SNP-a i Demokrata, PES-a, “Za budućnost Andrijevice” i preostale dvije liste, saopštili su prije petnaestak dana da su usaglasili stavove o programu plana razvoja Andrijevice na sastanku u okviru pregovora o formiranju vlasti. Međutim, dogovora o izboru vlasti nije bilo.

Sastanak tih političkih aktera, koji je trebalo da bude održan u utorak i na kom je navodno trebalo da se razgovara o podjeli funkcija, odgođen je za subotu. “Vijestima” je jedan od učesnika razgovora preksinoć kazao da SNP i Demokrate ne odustaju od zahtjeva da budu na poziciji predsjednika opštine.

Za formiranje vlasti u Andrijevici potrebno je najmanje 16 glasova odbornika, pa je stoga vladajućoj većini na državnom nivou - PES-u, SNP-u, Demokratama i partijama nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), koje sad čine koaliciju “Za budućnost Andrijevice”, neophodna podrška ili liste “Za budućnost naše djece” ili Vasojevićkog pokreta ujedinjenja.

Te dvije liste poručivale su uoči početka pregovora da SNP i Demokrate ne mogu biti na čelnim pozicijama. Nosioci lista “Za budućnost naše djece” i Vasojevićkog pokreta ujedinjenja, Ivan Radojević i Vesko Raketić, saopštili su neposredno nakon proglašenja rezultata izbora da neće dozvoliti da predsjednik opštine i lokalnog parlamenta bude iz SNP-a i Demokrata, “jer su se pokazali prethodnih godina” kad su bili na vlasti, i da “nijesu uradili ništa za dobrobit građana Andrijevice”.

Nakon lokalnih izbora 2020. godine, vlast u Andrijevici formirali su SNP, Nova srpska demokratija (NSD), Demokrate i Demos. Mjesto predsjednika Opštine pripalo je SNP-u (Željko Ćulafić), a pozicija predsjednika Skupštine opštine (SO) Demokratama (Mladen Đukić). Međutim, prošle godine je došlo do trvenja unutar vladajuće koalicije, pa je Vlada, zbog nefunkcionisanja lokalne uprave, u martu ove godine uvela prinudnu upravu u Andrijevici. U toj opštini je grupa građana više mjeseci prošle godine sprečavala održavanje sjednice na kojoj je trebalo da se glasa o smjeni Ćulafića.

Na lokalnim izborima održanim 2. juna, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 11 mandata, lista SNP-a i Demokrata osam, PES četiri, liste “Za budućnost Andrijevice” (NSD, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) i “Za budućnost naše djece” po tri mandata, a Vasojevićki pokret ujedinjenja jedan.

Bonus video: