Za ostanak Crne Gore u NATO na referendumu glasalo bi 67 odsto ispitanika

Za izlazak iz NATO-a prema istim rezultatima izjasnilo se 5 odsto građana Crne Gore, dok ostatak anketriranih - 28 odsto je odgovorilo da ne zna

28708 pregleda 59 reakcija 58 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada bi se organizovao referendum o tome da li Crna Gora treba da ostane članica NATO-a 67 odsto građana bi glasalo za.

To je pokazala anketa koja je među stanovnicima država članica Alijanse rađen od 1. april do 6. maj ove godine, od 17. aprila do 18. maja 2023. godine i od 26. april do 11. maj 2022. godine.

Za izlazak iz NATO-a prema istim rezultatima izjasnilo se 5 odsto građana Crne Gore, dok ostatak anketriranih - 28 odsto je odgovorilo da ne zna.

anketa NATO
foto: NATO

Kada se isključe oni koji su odgovorili sa "ne znam", odnos je 70 na prema 30 odsto u korist ostanka Crne Gore u NATO.

anketa NATO
foto: NATO

Građani Crne Gore njih 46 odsto smatra da bi trebalo braniti drugu članicu ako bude napadnuta, dok je 37 odsto njih protiv.

anketa NATO
foto: NATO

To što je Crna Gora članica NATO za 53 odsto ispitanih čini manje vjerovatnim napad na Crnu Goru, dok njih 32 odsto misli suprotno.

Građane Crne Gore, njih 61 odsto, ne brine mogućnost rata u zemljama NATO-a, što je uz Sjevernu Makedoniju najmanji prosjek od svih država članica. Najveći strah je kod građana Portugala - njih 83 odsto je zabrinuto zbog mogućnosti rata u zemljama NATO-a.

anketa NATO
foto: NATO

Što se tiče rata Rusije protiv Ukrajine, 34 odsto građana Crne Gore se u potpunosti slaže da zemlja nastavi da pruža podršku Ukrajini, dok se njih 25 donekle slaže. Sa pružanjem podrške Ukrajini donekle se ne slaže 14 odsto ispitanih, dok se njih 25 odsto uopšte ne slaže.

Prema toj anketi građani Crne Gore se u većem procentu od, između ostalih, građana Francuske (25 odsto), SAD (31 odsto), Njemačke (28 odsto), Italije (19 odsto), Slovačke (23 odsto) Češke (22 odsto), Mađarske (17 odsto) slažu da zemlja treba nastavi da pruža podršku Ukrajini.

anketa NATO
foto: NATO

Anketa je pokazala da većina građana smatra da je njihova zemlja bezbjednija zbog saradnje između sjevernoameričkih i evropskih zemalja NATO-a.

Konzistentna većina (73 odsto) smatra da je Alijansa važna za buduću bezbjednost njihove zemlje.

Rezime ankete je pokazao da bi 70 odsto građana glasalo da njihova zemlja ostane članica NATO-a, dok bi njih 14 odsto bilo protiv.

Anketa je pokazala i da 63 odsto njih smatra da njihova zemlja treba da brani drugu zemlju NATO-a ako je napadnuta, dok se njih 11 odsto ne slaže sa tim.

Kada je u pitanju potrošnja na odbranu 76 odsto ukupno ispitanih smatra da njihova zemlja treba ili da zadrži ili poveća potrošnju na odbranu. To je pokazalo da je podrška povećanju potrošnje na odbranu porasla.

anketa NATO
foto: NATO

Njih 63 ossto anketiranih misli da je rat Rusije protiv Ukrajine uticao na bezbjednost i bezbjednost njihove zemlje, dok njih 28 odsto smatra da nije.

Zabrinutost zbog mogućnosti rata u zemljama NATO-a, kod ispitanika je i dalje velika.

Kada je u pitanuju povjerenje u medije - povjerenje u nacionalne medije da kažu istinu o ratu Rusije protiv Ukrajine nastavlja da opada - 44 odsto veruje nacionalnim medijima, dok 49 odsto njih ne vjeruje.

Anketa je pokaza da 61 odsto ispitanih se slaže da njihova zemlja nastavlja da pruža podršku Ukrajini.

Ispitanici, njih 62 odsto državljana saveznika ima nepovoljno mišljenje o Rusiji, dok njih 11 odsto pozitivno gleda na Rusiju.

Kada je u pitanju Kina - 48 savezničkih građana ima negativan stav o Kini;, a 14 odsto pozitivan.

Bonus video: