Rajzing Rajnke: Crna Gora postavila primjer za druge članice NATO-a koji treba slijediti

"NATO samit će pokazati našu posvećenost zajedničkim vrijednostima, slobodi i našoj kolektivnoj bezbjednosti. Sjedinjene Države i Crna Gora prihvataju te vrijednosti, a NATO je kao rezultat toga jači", rekla je američka ambasadorka

5902 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke je, povodom NATO samita koji se od 9. do 11. jula, na 75. godišnjicu Alijanse, održava u Vašingtonu, rekla da se Crna Gora pokazala kao pouzdana članica Sjevernoatlantskog saveza.

"Posebno pohvaljujemo Vladino ispunjavanje obaveze dva odsto izdvajanja za odbranu, postavljajući primjer za druge članice Saveza - velike i male – koji treba slijediti. Članstvo Crne Gore u NATO-u takođe jača njenu kandidaturu za pristupanje EU. U konačnom, NATO samit će pokazati našu posvećenost zajedničkim vrijednostima, slobodi i našoj kolektivnoj bezbjednosti. Sjedinjene Države i Crna Gora prihvataju te vrijednosti, a NATO je kao rezultat toga jači", saopštila je ona.

Kaže da NATO ima nezamjenjivu ulogu u obezbjeđivanju mira, stabilnosti i bezbjednosti.

"Dok počinje samit u Vašingtonu, na 75. godišnjicu NATO-a, podsjećamo se na trajnu snagu i jedinstvo Alijanse, koji su sada važniji nego ikada. Ovonedjeljno istorijsko okupljanje najvećeg odbrambenog saveza u istoriji naglašava nezamjenljivu ulogu NATO-a u obezbjeđivanju mira, stabilnosti i bezbjednosti. Takođe, jača naše zajedničke vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava. Danas je NATO temelj transatlantske bezbjednosti, osiguravajući mir i stabilnost širom Evrope i šire – sada i za buduće generacije", dodaje.

Rajzing Rajnke poručila i da podrška NATO-a Ukrajini protiv nedopustivog agresorskog rata Rusije ostaje nepokolebljiva.

"NATO saveznici nastavljaju da isporučuju ​​znatnu vojnu pomoć i obezbjeđuju stratešku koordinaciju, što je ključno za suverenitet Ukrajine i širu regionalnu stabilnost. Na samitu će čelnici NATO saveznika ponovo potvrditi obaveze jačanja obrambenih sposobnosti Ukrajine i odvraćanja od dalje agresije Rusije, osiguravajući stabilnu i sigurnu Evropu. U tom smislu, naše kolektivne odbrambene obaveze, sadržane u Članu 5 Sjevernoatlantskog ugovora, garantuju da će svaki pedalj teritorije NATO-a biti odbranjen, bilo da se radi o Crnoj Gori, Sjedinjenim Državama ili bilo kojem drugom NATO savezniku", navodi se u saopštenju.

Bonus video: