Stjepović: Članice NATO-a odgovor moraju temeljiti na predanosti temeljnim vrijednostima demokratije, vladavine prava...

Iz Skupštine su rekli da je u ponedjeljak i utorak, neposredno prije NATO Samita, u Vašingtonu organizovan NATO Parlamentarni samit, na poziv rukovodstva Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD)

2950 pregleda 5 komentar(a)
Stjepović, Foto: Skupština Crne Gore
Stjepović, Foto: Skupština Crne Gore

Članice NATO-a, suočene s trajnom prijetnjom od terorizma i nestabilnosti, sajber i hibridnih napada i dezinformacija, svoj odgovor moraju temeljiti na predanosti temeljnim vrijednostima demokratije i vladavine prava, rekao je poslanik crnogorske Skupštine Duško Stjepović.

Iz Skupštine su rekli da je u ponedjeljak i utorak, neposredno prije NATO Samita, u Vašingtonu organizovan NATO Parlamentarni samit, na poziv rukovodstva Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Duško Stjepović
foto: Skupština Crne Gore

Kako se dodaje, Parlamentarni samit okupio je i predsjednike parlamenata iz 23 države članice.

Navodi se da je taj skup predstavljao jedinstvenu priliku za prezentaciju parlamentarne dimenzije Alijanse i potvrdu stavova savezničkih parlamenata o ključnim prioritetima za NATO.

Skupštinu Crne Gore je osim Stjepovića predstavljao i poslanik Nikola Rakočević.

Duško Stjepović
foto: Skupština Crne Gore

Saopšteno je da je prvog dana skupa, organizovan susret učesnika Parlamentarnog samita u zgradi Kapitola, kojem je prisustvovao odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Dodaje se se da je drugog dana održan sastanak tokom kojeg su se učesnicima obratili predsjednici parlamenata i šefovi stalnih delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO, koji su iznijeli ključne stavove vezano za aktuelna pitanja bezbjednosnog karaktera na globalnom planu.

Stjepović je podsjetio da Parlamentarna skupština NATO-a postavlja zajedničke i univerzalne vrijednosti u središte odluka koje donosi.

On je dodao da te odluke predstavljaju preporuke Sjevernoatlantskom savezu na koji način da odgovori na hitne izazove ovog vremena, imajući u vidu da demokratija i sloboda predstavljaju zajedničke vrijednosti svih.

Stjepović je istakao da suočene s trajnom prijetnjom od terorizma i nestabilnosti, sajber i hibridnih napada i dezinformacija, države članice NATO svoj odgovor moraju temeljiti na predanosti temeljnim vrijednostima demokratije, vladavine prava, slobode i poštovanja ljudskih prava.

On je ocijenio da je za ostajanje na tom putu važno potvrditi dugoročno ulaganje u odbranu i jačanje Saveza, i snaženje parlamentarne diplomatije, dok zakonodavne institucije aktivno ispunjavaju svoje uloge nosilaca demokratije i poretka utemeljenog na pravilima.

Stjepović je konstatovao da jedan od političkih prioriteta Crne Gore u okviru Saveza jeste zagovaranje evropske i euroatlantske perspektive za cijeli Zapadni Balkan, imajući u vidu strateški značaj našeg regiona za cijelu euroatlantsku zonu.

Bonus video: