"Pokret za Tuzi" podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg člana: Partijski novac na lični račun?

“Pokret za Tuzi” tvrdi da se njihov isključeni član Damir Bećović lažno legitimisao kao osoba koja ih zastupa. Bećović nije želio da komentariše optužbe nekadašnjih kolega, poručujući da će se obratiti advokatu

11681 pregleda 3 komentar(a)
Internim aktima nije predviđeno da “Pokret za Tuzi” ima predsjednika: Detalj iz Tuzi (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Internim aktima nije predviđeno da “Pokret za Tuzi” ima predsjednika: Detalj iz Tuzi (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Grupa birača “Pokret za Tuzi” podnijela je krajem juna Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv svog isključenog člana Damira Bećovića, zbog sumnje da se lažno predstavljao kao šef tog političkog subjekta, da je dogovarao koaliciju s drugim partijama i ugovorio da novac namijenjen pokretu bude uplaćen na njegov lični račun.

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, “Pokreta za Tuzi” optužuje Baćovića da se lažno predstavio kao predsjednik tog političkog subjekta i neovlašćeno potpisao koalicioni sporazum za učešće na parlamentarnim izborima prošle godine s liderima Demokratske partije Fatmirom Đekom, Force Gencijem Nimanbeguom i Demokratskog saveza Saubihom Mehmetijem.

Bećović juče za “Vijesti” nije želio da komentariše optužbe nekadašnjih kolega, poručujući da će se obratiti advokatu.

U krivičnoj prijavi koju je u ime “Pokreta za Tuzi” SDT-u 21. juna podnio Husein Đoković, navodi se da su zajedničkom izjavom kod notara dogovorili učešće na izborima s pomenutim partijama i da je tada dogovoreno i da će taj pokret predstavljati i zastupati Đoković.

Ističu, međutim, da je Bećović dostavio dokumenta Skupštini Crne Gore u kojima se “lažno legitimisao kao osoba koja zastupa pokret, pa je zbog toga došlo do prenošenja novca koji im po osnovu parlamentarnog statusa pripada, na lični račun Bećovića”.

U krivičnoj prijavi piše da je “Pokret za Tuzi” zajedničkom izjavom od 16. maja 2023. godine, potpisanom kod notara u Tuzima, dogovorio učešće na parlamentarnim izborima, koji su održani 11. juna prošle godine, kao dio koalicije “Albanska alijansa”.

“Najvažnije, pomenutom izjavom dato je ovlašćenje Huseinu Đokoviću iz Tuzi, da pred svim sudovima i državnim organima Crne Gore može zastupati i predstavljati ovu političku grupu, kao i da sva novčana sredstva koja pripadaju koaliciji, a koriste se isključivo za ispunjavanje dogovorenih političkih programa i ciljeva, moraju biti uplaćena na žiro-račun... koji se vodi kod NLB banke, a vlasništvo je ovlašćenog Huseina Đokovića”, piše u krivičnoj prijavi.

“Pokret za Tuzi” navodi da je suština zajedničke izjave, osim učešća na izborima, da je Đoković “jedini i isključivo ovlašćen da zastupa i predstavlja grupu građana pod imenom ‘Pokret za Tuzi’, te da bilo ko drugi nema pravo da preduzima bilo kakve radnje aktivnosti u tom pravcu”.

“Takođe, u internim aktima grupe građana ‘Pokret za Tuzi’, nije predviđeno da (on) ima predsjednika, kao što g. Bećović pretenduje da jeste”.

Isituču da se, međutim, Bećović “lažno predstavio kao predsjednik i ovlašćeni zastupnik”, tako da je neovlašćeno potpisao zajednički koalicioni sporazum za učestvovanje na parlamentarnim izborima, s predstavnicima tri partije i, bez upoznavanja ostalih potpisnika kolicionog sporazuma sa sadržinom zajedničke izjave “Pokreta za Tuzi”, kao i bez upoznavanja potpisnika zajedničke izjave s potpisivanjem sporazuma.

U krivičnoj prijavi piše da su, u međuvremenu, koalicioni partneri i Bećović 31. oktobra 2023. potpisali aneks sporazuma o zajedničkom koalicionom nastupu na parlamentarnim izborima. Navode da je tim aneksom izmijenjen član 4 postojećeg sporazuma, “na način što je definisano da će se novčana sredstva koja pripadaju političkoj grupi ‘Pokret za Tuzi’, a prema prethodno sačinjenom koalicionom aranžmanu, uplaćivati na račun Bećovića”.

To je, dodaju, “protivno prinudnim propisima”, usljed čega podnose prijavu radi ispitivanja postojanja elemenata za krivično gonjenje Bećovića.

“Sumnjamo da je gore prijavljeni zastupajući imovinske interese oštećenog pravnog lica grupe građana ‘Pokret za Tuzi’ zloupotrijebio data mu ovlašćenja, na način što je prekoračio ista i potpisao aneks sporazuma o zajedničkom koalicionom nastupu na parlamentarnim izborima... kojim pravnim poslom je izmijenio član 4 ranije zaključenog sporazuma... čime je ugovorio da novčana sredstva koja po koalicionom sporazumu pripadaju poliitčkoj grupi ‘Pokret za Tuzi’, ovdje oštećenom, budu uplaćivana na lični račun prijavljenog Bećovića, što je sve izvršio u namjeri da time sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti većoj od 40.000 eura do kraja mandata, odnosno, preko 120.000 eura”, stoji, između ostalog, u krivičnoj prijavi.

Bonus video: