Mandić inicirao ideju obnavljanja Njegoševe kapele na Lovćenu: Zreli smo za to kao društvo, dovelo bi do pomirenja

"Poštujući Njegoševu želju uspostavili bi novu moralnu vertikalu koja će učiniti da Crna Gora ozdravi i da u bolju budućnost zakorači svjesna sebe i svoje slavne istorije zatvarajući poglavlje podjela i netoplerancija"

68377 pregleda 780 reakcija 309 komentar(a)
Mandić, Foto: Screenshot
Mandić, Foto: Screenshot

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić inicirao je danas ideju obnavljanja Njegoševe kapele na Lovćenu.

Mandić je to kazao na svečanosti povodom dodjele Trinaestojulske nagrade u Vladinom domu na Cetinju.

"Obnavljanje Njegoševe kapele na Lovćenu je ideja koju je pokrenula Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije. Smatram da smo danas zreli kao društvo i zjaednica da realizujemo tu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori. I želim da iskoristim priliku da je kao predsjednik Skupštine Crne Gore javno iniciram. Poštujući Njegoševu želju uspostavili bi novu moralnu vertikalu koja će učiniti da Crna Gora ozdravi i da u bolju budućnost zakorači svjesna sebe i svoje slavne istorije zatvarajući poglavlje podjela i netoplerancija", rekao je Mandić.

On je dodao i da bi "naša narodna zajednica u teškim vremenima sačuvala kontinuitet, da bi imali na koga da se pozovemo i na šta da se oslonimo" da je neophodno i simbolički i realno da se ispoštuje "najdublja duhovna tradicija Crne Gore u kojoj se veličanstveno uzdižu ličnost i djelo pjesnika, vladike i svetitelja Petra II Petrovića Njegoša Lovćenskog tajnovidca".

"U tom smislu povratak Njegoševe kapele na Lovćenu po mom mišljenju bio bi i simbolički i realno veliki istorijski korak savremene Crne Gore. Bez obzira na sve naše prolazne razlike i nesporazume bio bi to ne samo znak političke mudrosti i zrelosti, nego i znak istinskog narodnog pomirenja i okupljanja oko onog što nas sudbinski povezuje. Uvjeren sam na dobrobit Crne Gore i građana. To ne znači da bi bilo ko rušio mauzolej na Lovćenu, kojeg su sagradili naši preci i predstavlja dio istorijske, već da bi narod sagradio kapelu istu onakvu kakvu je svom stricu posvetio Petar II Petrović Njegoš i u njoj pohranili njegove svete mošti što je bila i njegova želja", kazao je Mandić.

Bonus video: