DPS: Presudom u slučaju "državni udar" su izdati državni interesi, pravosuđe kompromitovano

Ističu da presuda dokazuje da je osim tužilaštva i sudstvo u Crnoj Gori izgubilo obrise samostalnosti "te da predstavlja produženu ruku vlasti, a da se odluke ne donose u sudnici već u krugovima centara političke moći izvan zemlje"

5433 pregleda 27 reakcija 26 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Presuda Višeg suda u Podgorici, prema kojoj su svi optuženi u postupku "državni udar” oslobođeni krivice sramna je i predstavlja još jedan dokaz da je pravosuđe kompromitovano i instrumentalizovano u svrhu ostvarenja političkih ciljeva aktuelne parlamentarne većine i njihovih nalogodavaca, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Oni, kako kažu, ne žele da ulaze u pojedinačnu odgovornost bilo koga od optuženih...

"... ali činjenica da je sud oslobađajućom presudom svima faktički utvrdio da pokušaja državnog udara nije ni bilo – uprkos stavovima ključnih zapadnih obavještajnih službi pa i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jasno sugeriše da je u pitanju politička presuda kojom su izdati državni interesi", poručuju iz DPS-a.

Ističu da presuda dokazuje da je osim tužilaštva i sudstvo u Crnoj Gori izgubilo obrise samostalnosti "te da predstavlja produženu ruku vlasti, a da se odluke ne donose u sudnici već u krugovima centara političke moći izvan zemlje".

"Finalno, upozoravamo sve relevantne aktere u društvu da se Crna Gora nalazi u opasnom stanju koje vodi ka potpunoj anarhiji a da će posljedice takvog odnosa biti dramatične. Zbog toga, upozoravamo još jednom sve, a prije svega najznačajnije aktere u pravosuđu, da se vrate poštovanju Ustava i zakona te da svoje odluke donose isključivo na osnovu pozitivnopravnih propisa u skladu sa nacionalnim interesima, jer sve drugo predstavlja izdaju koja će imati teške posljedice po društvo i državu", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: