Mugoša: Mandić isti kakav je uvijek bio, za sve što se dešava odgovorni najviše PES, pa Demokrate

Poslanik SD-a kaže da je Mandiću podijeljena Crna Gora najpogodniji teren za "realizaciju svojih (tuđih) ideoloških poriva"

5189 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je predsjedniku Skupštine i Nove srpske demokratije Andriji Mandiću podijeljena Crna Gora najpogodniji teren za "realizaciju svojih (tuđih) ideoloških poriva".

"Izjave Mandića su kontinuitet njegovog djelovanja… One su poznate, zna im se svrha, zna se tajming… Riječi Njegoš, pomirenje, srpstvo, narod, pravoslavci i sl. su segmenti njegovog projektovanog narativa kojem je cilj da se konstantno kreira ambijent podjela i tenzija gdje kritika njegovih stavova znači da ste antiNjegoša, antipomirenja, antinaroda, antisrpstva, antipravoslavaca i sl. Iako zna da to nema veze s’ vezom, on svjesno nameće taj narativ, jer mu je podijeljena Crna Gora najpogodniji teren za realizaciju svojih (tuđih) ideoloških poriva", napisao je Mugoša na Iksu.

Ono što je razlika u odnosu na period prije nekoliko godina, dodaje, je što sada Mandić sve to radi sa pozicija vlasti, "koje očigledno vješto koristi da vrši pritisak na koalicione partnere" i utiče na brojne segmente sistema "i što ima na čelu opština Kovačevića, Vraneša i slične…"

U cijeloj priči je, kaže, veoma važna činjenica da Mandić i njegova koalicija imaju 13 poslanika, a da je za većinu potreban 41 poslanik, kao i da u lokalnim samoupravama nema sam većinu, "što znači da su za sve što se dešava odgovorni najviše PES, pa Demokrate".

"Priča o ekonomiji se svela na Jasenovac, državljanstvo, jezik, kapelu i dr, dok je prenaglašena priča oko IBAR-a trebalo da posluži navedenim partijama, prije svega PES-u, za evropeizaciju Mandića u očima međunarodne zajednice. Da rezimiram - Mandić je isti kakav je uvijek i bio samo što sada ima one druge (koalicione partnere) koji mu omogućavaju da igra svoju ideološku igru i da za nju koristi svije koalicione partnere, osim ako i oni ne baštine njegovu ideologiju… Na to treba upravo ove dvije partije da daju jasan odgovor, jer ćutanje je odobravanje", zaključuje Mugoša.

Bonus video: