Milatović: U 13. julu sabrani su borba i sloboda, prevazići sve ono što nas dijeli

"Uvjeren sam da smo, svi zajedno, kadri da prepoznamo temeljne vrijednosti oko kojih treba da unapređujemo društvenu koheziju, u isto vrijeme štiteći pravo na nacionalnu, vjersku i kulturnu različitost svakog pojedinca", kazao je predsjednik države

29580 pregleda 92 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Predsjednik Crne Gore/Youtube
Foto: Predsjednik Crne Gore/Youtube
Ažurirano: 12.07.2024. 21:53h

U 13. julu sabrani su borba i sloboda, dvije neraskidive odrednice koje su obilježile našu istoriju, začetak i ishodište naše državotvorne težnje, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, na svečanom prijemu na Cetinju, povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore.

"Toga dana 1878. na Berlinskom kongresu nepokorna želja da se sačuva vječito otvoreni prozor slobode, ovjenčan slavom Carevog laza, Martinića, Krusa, Grahovca, Fundine i Vučjeg Dola, dobila je svoje međunarodno priznanje. Šezdeset tri godine kasnije, nadahnuti djelom slavnih predaka koji se nijesu htjeli u lance vezati, heroji Košćela upalili su luču antifašizma, svjedočeći žrtvom da od slobode nema skuplje riječi", kazao je Milatović.

Istakao je da Crna Gora nikad nije uzmicala pred neprijateljem, "niti prezala od borbe, ma kako ona bila surova ili nemoguća".

Poručio je i da antifašizam predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva, "koje ga je živjelo mnogo prije nego kao što se pojam našao u istorijskim i sociološkim čitankama", uz uvjerenje da je "brat bio, ma koje vjere bio", i da je "čojstvo braniti drugoga od sebe".

"Zato i danas, kada se savremeni svijet suočava sa brojnim izazovima, kada geopolitički potresi nerijetko dovode do sukoba velikih razmjera, mi ovdje, unutar Crne Gore, treba da prevazićemo sve ono što nas dijeli i poput mostova na Đurđevića Tari ili Maloj rijeci, spajamo obale i tamo đe se to na prvi pogled čini nemogućim", poručio je Milatović.

"Uvjeren sam da smo, svi zajedno, kadri da prepoznamo temeljne vrijednosti oko kojih treba da unapređujemo društvenu koheziju, u isto vrijeme štiteći pravo na nacionalnu, vjersku i kulturnu različitost svakog pojedinca", dodao je.

Milatović je kazao da predstoji još mnogo izazova u vremenu koje dolazi.

"A ono neka bude vrijeme promjena nabolje, bićemo mu naredni. Živjela demokratska, građanska i evropska Crna Gora", zaključio je on.

Predsjednik države i prva dama Milena Milatović priredili su, u rezidenciji predsjednika na Cetinju, svečani prijem povodom Dana državnosti.

Na prijem su došli predstavnici Vlade, državnih institucija, političkih partija, medija, diplomatskog kora, vjerskih zajednica, nevladinog sektora...

Bonus video: