Živković: Tražićemo otvaranje parlamentarne istrage slučaja "državni udar"

Predsjednik DPS-a presudu Vijeća Višeg suda u Podgorici u slučaju "državni udar" nazvao "skandaloznom"

22177 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Demokratska partija socijalista tražiće otvaranje parlamentarne istrage u vezi slučaja "državni udar".

To je saopštio predsjednik DPS-a Danijel Živković.

"Imamo obavezu prema javnosti da saznamo sve činjenice vezano za ovaj slučaj i da ga do kraja razobličimo", rekao je Živković.

On je ocijenio da je jučerašnja presuda Vijeća Višeg suda u Podgorici u slučaju "državni udar" "skandalozna".

Živković je ocijenio da je oslobađajuća presuda donijeta strane vijeća Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sudija Zoran "još jedan doprinos legitimizaciji državne izdaje".

"A kako se u Crnoj Gori državna izdaja očigledno odlikuje poveljama i odlikovanjima očigledno nije bilo dovoboljne odgovornosti u sudskoj grani vlasti da se spriječi ono što se naziva pravim imenom - državna izdaja".

Živković smatra da presuda donijeta u predmetu "državni udar" pokazuje u kakvom se stanju nalazi pravosuđe i da je pravosuđe poslalo poruku "da se pokušaj terorima nije ni desio u Crnoj Gori".

"Ako smo imali prililu da pratimo kompelat proces onda smo mogli da dođemo do zaključka da jedino za crnogorsko preavosuđe taj slučaj nije ni postojao", rekao je Živković.

On je, dodao da podsjeća i na nekoliko činjenica od 2015. godine.

"Između 2015. i 2016. na izjave poltičkih aktera i njihovog haosa koji su proizvodili, rušilačkih protesta, izjava iz Moskve da će Crna Gora zažaliti ako postane članica NATO. Takođe, sjetićete se i izjava predsjednika Srbije Aleksadndra Vučiča koji je nekoliko dana nakon završenih parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. kazao kako postoje nepobitni dokazi da se u Crnoj Gori pripremao državni udar, da je Srbijas trrebala da posluži kao platnfortma za izvođene držžavnog udara u Crnoj gori i da su ti dokazi prikupljeni od Bezbjednosno informativne agencije Srbije i da će čak i oni koji ne vjeruju u to moći da se ubrzo razuvjere. Govorio je o fotografijama, snimljim razgovorima, da su zaplijenjeni telefoni, oružje i veća svota novca koja je trebala da bude upotrijebljena za izvršenje ovog krivičnog djela", rekao je Živković.

Podsjetio je da su ranije donijetu osuđujuću presudu pozdravili visoki zvaničnici Stejt Departmenta i obavještajnih agencija SAD i Velike Britanije...

"Sve su ovo dokazi koje ste imali priliku da slušate prethodnih godina i da se uvjerite u to ko govori istinu, a dobili ste priliku da kroz iskaz presude jedino za pravosudne organe u Crnoj Gori se državni udar nije desio. Nije naša uloga da bilo kome sudima i da bilo kome određujemo sankcije i kazne, ali je ovo jedan važan postukpak koji nosi visok element društvene opasnosit, sa jasnim iskazima državnih organa Srbije, stranih obavještajnih službi koji jasno ukazuju da se pripremo državni udar, a jedino se nije pripremao za Vijeće Višeg suda Zorana Radovića", naveo je Živković

Naveo je i da se treba sjetiti priča kako je vojnoobavještajna služba Rusije FSB pripremala različite ljude za organizaciju državnog udara u Crnoj Gori.

"I kako su određene poruke poslate kroz određena lica koja su u službenom vozilu današnjeg predsjednika Skupštine Andrije Mandića. Sjetićete se da su različita lica vrbovana za izvršenje ovog krivičnog djela u Crnoj Gori. I sjetićete se izjava Vučiča koji je rekao da je Đukanović praćen, da se znalo njegovo kretanje, i da su određena lica znala njegovo precizno kretanje i da je na njega pripreman atentat, odnosno krvoproliće u Crnoj Gori. Ako na to dodamo mešetarenje koje se desilo nakon završenih izbora 30. avgusta 2020. u pravosudnoj grani vlasti u kadrovskim promjenama u Apelacionom sudu a kasnije i nagradi koja je uslijedila za predsjednika Višeg suda onda je jasno da se u Crnoj Gori i pravusuđe instrumentalizovalao u svrhu obračuna sa državom Crnom Gorom", istakao je Živković.

Dodao je da će tražiti otvaranje parlamentarne istrage po pitanju "državnog udara".

"Kako bi razriješili sve okolnosti ovog slučaja. ne da pretvaramo Skupštinu u sudnicu, nego jer imamo obavezu da saznamo sve relevantne činjenice i okolnosti koje su se dešavale ne samo u sudnici, nego i u drugim institucijama, što je pribavljeno kao validan podaztak od crnogorske Agencije i drugih stranih službi. Ova se presuda sigurno znala onog momenta kada je postavljen predsjednik Višeg suda, presuda nije došla onog dana kada je izrečena i znala se mnogo ranije i naša je obave da ovu temu otvorimo pred javnošću kako bi građani čuli sve što je važno" rekao je Živković.

Bonus video: