Spajić u petak pred poslanicima, odgovaraće na pitanja o kapeli na Lovćenu, odnosima sa Hrvatskom, Evropi sad 2...

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević tražiće od Spajića da prokomentariše navode šefa parlamenta Andrije Mandića o ponovnom podizanju Njegoševe kapele na Lovćenu, ali i da kaže svoj stav o toj inicijativi

19393 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Mandić i Spajić, Foto: Luka Zeković
Mandić i Spajić, Foto: Luka Zeković

Premijer Milojko Spajić odgovaraće u petak na pitanja poslanika u Skupštini, koje, između ostalog, interesuje njegov stav o ponovnom podizanju Njegoševe kapele na Lovćenu, koju je najavio predsjednik Skupštine Andrija Mandić prilikom dodjele Trinaestojulske nagrade.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević tražiće od Spajića da prokomentariše navode šefa parlamenta Andrije Mandića, ali i da kaže svoj stav o toj inicijativi jer, kako navodi u pitanju koje je objavljeno na sajtu Skupštine, te izjave "duboko dijele crnogorsko društvo i potencijalno mogu dovesti do ozbiljnog pogoršanja međuvjerskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori".

Lider GP URA Dritan Abazović pitaće predsjednika Vlade "da li stoji iza organizovanih napada na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako to implicira ministar pravde Andrej Milović".

Abazović je ovo pitanje planirao postaviti i na prethodnom premijerskom satu 1. jula, čije održavanje su spriječili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), zbog, kako su tada naveli, Spajićevog nepoštovanja parlamenta. Spajić je nekoliko dana prije toga tražio odlaganje premijerskog sata koji je bio zakazan za 29. jun.

Poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović pitaće premijera kako ocjenjuje odnose Cme Gore i Hrvatske za vrijeme njegovog mandata. Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković pitaće Spajića da li misli da će Crna Gora biti u mogućnosti da krajem godine počne proceduru zatvaranja poglavlja.

"Crna Gora je dobila IBAR (Izvještaj o procjeni ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24), ušli smo u završnu fazu pregovora sa EU. Partija koju predvodim, trasirala je nakon obnove nezavisnosti dva ključna cilja, članstvo u NATO i EU. Do 2020. godine, Crna Gora je u pregovorima sa EU otvorila sva poglavlja i privremeno zatvorila tri“, naveo je Živković.

Šef Poslaničkog pitanja Demokrata Boris Bogdanović ima više pitanja za Spajića, a jedno je da li je „hapšenje i procesuiranje, osumnjičenih i optuženih za izvršenje najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije revanšizam prema izabranim, imenovanim ili na druge načine angažovanim licima u sistemu javne uprave“.

"Da li je nekom iz javne administracije, prijećeno da će ostati bez posla zbog njihove političke opredijeljenosti ili neopredijeljnosti? Da li imate informaciju da su starješine organa u javnoj administraciji kažnjavali zaposlene, zbog svoje političke opredijeljenosti, na način što su ih preraspoređivali na radna mjesta van mjesta prebivališta? Ili od njih tražili da na izborima glasaju za određenu poltičku opciju? Da li se bilo koji visoki funkcioner političkog subjekta stranaka koje su vršile vlast do formiranja 44. Vlade Crne Gore nalazi u istražnom zatvoru? Ako ne, kako ocjenjujete tvrdnje da Specijalno državno tužilaštvo, sektor bezbjednosti, odnosno Vlada Crne Gore progone političke neistomišljenike partija na vlasti? Kako se vaša Vlada nosi s kritikama o revanšizmu dok nastoji da ispuni obećanja o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i jačanju vladavine prava”, pita Bogdanović.

U ime Posebnog kluba poslanika pitanje Spajiću postaviće Jevrosima Pejović iz Posebnog kluba poslanika pitaće Spajića da li će Agenciji za sprečavanje korupcije dostaviti sve transakcije iz njegovih „brojnih kripto – novčanika od kada je javni funkcioner?“.

Šef Poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić Spajića će pitati koja je njegova vizija strateškog razvoja Crne Gore i na koji način bi Razvojna banka Crne Gore podržala buduće strateške infrastrukturne i razvojne projekte u Crnoj Gori.

Predsjednika Poslaničkog kluba ZBCG – DNP Miluna Zogovića interesuje da li je premijer zadovoljan dosadašnjom dinamikom sprovođenja programa Evropa sad 2.

"Koji je krajnji rok za implementaciju svih mjera iz programa i da li su neosnovane medijske najave da je ukidanje penzijskih doprinosa i reforma Fonda penzijsko invalidskog osiguranja neophodan preduslov za punu realizaciju programa Evropa sad 2?”, pita Zogović.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pitaže premijera o politici konkurencije:

"Kako smo i kao građani i kao političari svjesni oligopola koji vlada na tržištu osiguranja, elektronskih komunikacija, bankarstva, a posebno na tržištu maloprodajnih trgovačkih lanaca, koji su dalji koraci koje ćemo preduzeti u pravcu mijenjanja politike zaštite konkurencije, kako bi se spriječila zloupotreba moći koja donosi ogromnu dobit pojedincima, a šteti ekonomskom ambijentu i privrednom rastu zemije i direktno pogađa džepove naših gradana“?

Predsjednik BS Ervin Ibrahimović će Spajića pitati kada će sa Njemačkom biti potpisan sporazum o priznavanju vozačkih dozvola iz Crne Gore.

"Bošnjacka stranka ima intenzivne kontakte sa dijasporom koja je u Njemačkoj veoma brojna i iz tih kontakata znamo da je za građane Cme Gore koji privremeno borave i rade u Njemačkoj veoma važno pitanje priznavanja vozačkih dozvola iz Crne Gore. U prethodnom periodu smo aktivno radili sa našim kolegama iz Bundestaga na stvaranju pretpostavki da se ovo pitanje riješi pa je, s obzirom na to da postoji evidentna spremnost obje strane da dođe do fmalizacije rješenja, važno da se ovo pitanje aktuelizuje", navodi Ibrahimoić u obrazloženju pitanja.

Poslanik NSD i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević će premijeru postaviti pitanje da Ii je Vlada spremna da učestvuje u realizaciji projekta "Sunčani grad" u toj opštini. Taj projekat realizuju Opština Nikšić i Elektroprivreda Crne Gore, s ciljem, kako je ranije najavljeno, da se na kvalitetan način rješava stambeno pitanje stanovnika Nikšića.

Bonus video: