Odbornici DPS i SD napustili sjednicu SO Mojkovac: Lokalna vlast na neadekvatan način obilježava državne praznike

Kako je Smolović kazao za Vijesti, lokalna vlast je, umjesto obilježavanja Dana državnosti, organizovala Dane Nemanjića i izvođene su srednjevjekovne igre. DPS, tvrdi odbornik Smolović, ne može biti podrška za „nepoštovanje Crne Gore i njenih praznika“

7307 pregleda 12 komentar(a)
Odbornici opozicije, Foto: Privatna arhiva
Odbornici opozicije, Foto: Privatna arhiva

Odbonički klub opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) i jedan odbornik Socijaldemokrata napustili su današnju sjednicu Skupštine opštine (SO) Mojkovac, jer, kako tvrde, lokalna vlast na neadekvatan način obilježava državne praznike.

Obrazlažući odluku da bojkutuju zasjedanje lokalnog parlamenta, odbornik DPS Predrag Smolović podsjetio je da, kako tvrdi, odbornički klub njegove partije predstavlja 45 odsto „političkog Mojkovca“ i da su sve vrijeme bilo konstruktivna opozicija.

U SO koalicija DPS i Socijaldemokrata ima 14 odbornika.

„Prešli su „crvenu liniju“, što više, kao antifašistička i građanska partija ne možemo da tolerišemo. Imamo dva vjerska i dva državna praznika tokom godine. Predsjednik Opštine Vesko Delić je obećao da će se posvetiti pažnja, te da će i državni praznici biti obilježavani onako kako treba i s dužnim poštovanjem. Ignorisan je 21. maj, očekivali smo da će 13. jul biti obilježen sa više poštovanja i pažnje. To se nije desilo, nažalost“, poručio je on.

Kako je Smolović kazao za Vijesti, lokalna vlast je, umjesto obilježavanja Dana državnosti, organizovala Dane Nemanjića i izvođene su srednjevjekovne igre. DPS, tvrdi odbornik Smolović, ne može biti podrška za „nepoštovanje Crne Gore i njenih praznika“.

„Za Dan državnosti dobili smo Dane Nemanjića, izložbe srednjevjekovnog oružja i Bele orlove. Ne znam je li to bilo namjerno i s ciljem da se obezvrijedi ono što 13. jul jeste i što znači. U svakom slučaju, lokalna vlast mora bitno izmijeniti svoj odnos prema državnim praznicma. Kako konstruktivana opozicija poštovali smo odluke Skupštine da se kao Dan opštine obilježava 7. januar. Očekivali smo da će Delić ostati dosljedan svojoj riječi, to se , nažalost nije desilo i u tome ne možemo učestvovati“, rekao je on.

Smolović
Smolovićfoto: Privatna arhiva

Smolović je kazao i da njegov odbornički klub ne može biti saučesnik nastojanja lokalne vlasti da od Vlade izdejstvuje raskide ugovora za male hidrocentrale (mHE) na Bjelojevićkoj rijeci, čiji je jedan od investitora bio fudbaler Stafan Savić. On tvrdi da je riječ o revanšizmu, jer je taj Mojkovčanin bio na listi odborničkoj DPS.

Odluku da opozicija bojkotuje današnju sjednicu lokalnog parlamenta, predsjednik SO Marko Janketić (Demokrate) vidi kao „pokušaj da se zaštiti privatani interesi određenih investitora“. On smatra da je to osnovni razlog i tvrdi da lokalna vlast obilježava državne praznike na načim koji ničim ne omalovažava njihovu važnost. Tako je bilo, objašnjava, i povodom Dana državnosti, pa su najviši lokalni funkcioneri položili vijence i uputili čestitke sugrađanima.

„13. jul „pripada“ aktuelnoj mojkovačkoj vladajućoj većini, a DPS je duhovno nasljednica 12. jula i sramne Petrovdanske skupštine koja je održana na cetinju. Ne moraju da brinu za 13. jul i antifašističke tekovine, jer su duhovni ansljednici Sekule Drljevića i Savića Markovića Štedimlije. Razlog njihovog odlaska sa sjednice je pokušaj da, na uštrb javnog, zaštite privtani interes. Odluku da od Vlade zatražimo raskid ugvora za mHE detaljno smo obrazložili i jasn je da je to najbolji način da se obezbijedi stabilno vodosnabdijevanje i razvoj budućeg mojkovačkog ski centra“, kazao je Janketić Vijestima.

Na dašanjoj sjednici SO, vladajuća većina usvojila je, između ostalog, predlog Strateškog plana razvja Mojkovca do 2029 godine, te predloge odluka o cijenama taksi prevoza, kreditnom zaduženju Opštine... Dali su saglasnost predsjedniku Opštine za zaključenje Sporazuma o grantu Opštini Mojkovac od Investicionog okvira Zapadnog Balkana (WBIF) .

Bonus video: