Vučelić: Danilović organizuje privatnu Skupštinu

Kako smatra članica Izvršnog odbora Demosa, Danilović zloupotrebljava i opštinske odbore partije kako bi u javnosti ostavio utisak da ima većinu
63 pregleda 198 komentar(a)
Maja Vučelić, Foto: Privatna arhiva
Maja Vučelić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.07.2017. 13:40h

Goran Danilović, kao predsjednik Izvršnog odbora Demosa, ne može sazivati Skupštinu partije, niti to može činiti navodna većina Glavnog odbora jer Statut takvo „tijelo“ ne prepoznaje, kazala je Maja Vučelić, članica Izvršnog odbora Demosa.

"Poštovani predsjedniče Izvršnog odbora, kao članica tog tijela Vas pitam: Odakle Vam pravo da pišete i objavljujete stavove IO, kad prethodno niste provjerili raspoloženje svih članova ? Dokle mislite da radite po principu "partija, to sam ja," ili u ovom slučaju "Izvršni odbor, to sam ja?" Dokle mislite da sebi pripisujete ovlašćenja koja nemate? Doduše, nisam iznenađenja ovakvim ponašanjem, ali zbog javnosti moram da reagujem i javno se ogradim od stava koji ste napisali u ime Izvršnog odbora," kazala je Vučelić.

Osim što Danilović "konstantno krši Statut partije", dodaje ona, on i "na najbrutalniji način zloupotrebljava i stranačke organe, preuzimajući ovlašćenja Glavnog odbora."

"Još jednom apelujem da proučite Statut koji ste sami pisali, jer biste u tom slučaju znali da sa „većinom“ kojom mašete u javnosti treba da dođete na sjednicu najvišeg partijskog organa između dvije Skupštine i tamo dokažete navodnu većinu. Predsjedniče Izvršnog odbora, ne možete Vi sazivati Skupštinu, niti navodna većina GO jer Statut takvo „tijelo“ ne prepoznaje. U suprotnom, to će biti Vaša privatna Skupština. Isto tako predlog o uslovima i kriterijumima za održavanje vanredne Skupštine koji je usvojen na sjednici Izvršnog odbora mora potvrditi GO, isto na sjednici. Sigurna sam da poznajete institut sjednica, te da predstavnička tijela odluke donose na sjednicama, a ne na kvazitijelima," rekla je Vučelić.

Kako smatra, Danilović zloupotrebljava i opštinske odbore Demosa kako bi u javnosti ostavio utisak da ima većinu.

"Vaš stav da će Odbor Glavnog grada Demosa podržati nestatutarnu inicijativu dijela članova Glavnog odbora kojom se zahtijeva vanredna izborna Skupština stranke predstavlja grubu obmanu javnosti, imajući u vidu činjenicu da se taj odbor na čelu sa Goranom Radonjićem, a čiji sam član, nije sastao godinu i po, preciznije od svog konstituisanja, te samim tim nije imao mogućnost ni da odlučuje o ovom pitanju," dodaje ona.

Vučelić podsjeća Danilovića, kao predsjednika Izvršnog odbora, i na sjednicu tog tijela na kojoj ga je pitala zašto se među potpisnicima Inicijative koju je "selektivno nudio članovima Glavnog odbora," nalaze osobe koje nisu članovi tog tijela. Takođe, ističe ona, Danilovića je pitala i zašto "tjera ljude iz Demosa kako bi namakao većinu koju navodno već ima". Na oba pitanja, napominje, je ostala bez odgovora.

"U konačnom, ne mogu a da ne primijetim apsurd da Luciju Đurašković, članicu Predsjedništva Demosa, kvalifikujete kao anonimusa u svom nepotpisanom, dakle anonimnom, saopštenju. No, u igri koju ste odabrali ništa me više ne može začuditi. Stoga, kao članica IO, kao odbornica u Skupštini Glavnog grada, i u konačnom, kao Vaša koleginica i jedan od osnivača Demosa, zahtijevam i apelujem da prekinete sa sramnim pokušajem razbijanja naše partije, ili osnujte novu partiju po Vašoj mjeri," zaključuje Vučelić.

Bonus video: