UZOR: Političke partije nenamjenski troše „ženski novac“ bez ikakvih pravnih posljedica

"Iako političke partije od 2020. godine dobijaju novac kako bi sistemski osnažili žene za obavljanje značajnih funkcija u zemlji, nedoumice u aktuelnom Zakonu omogućavaju da se prepreke za politički uspon žena kreiraju upravo u njihovom najbližem okruženju", saopštio je programski direktor UZOR-a Marko Pejović

2526 pregleda 1 komentar(a)
Pejović, Foto: UZOR
Pejović, Foto: UZOR

Sredstva namijenjena isključivo finansiranju ženskih organizacija, političke partije bez ikakvih pravnih posljedica troše na gorivo, komunalije, kredite i razne druge stranačke potrebe u predizbornim kampanjama.

Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) je saopštilo da je to jedan od glavnih zaključakanjihove analize Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja „Finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja pod lupom: problemi i rješenja“.

"Iako političke partije od 2020. godine dobijaju novac kako bi sistemski osnažili žene za obavljanje značajnih funkcija u zemlji, nedoumice u aktuelnom Zakonu omogućavaju da se prepreke za politički uspon žena kreiraju upravo u njihovom najbližem okruženju", saopštio je programski direktor UZOR-a Marko Pejović.

Ukazuje da je u 2024. godini gotovo 700.000 eura namijenjeno isključivo finansiranju ženskih organizacija u političkim subjektima i da se mogu trošiti samo u skladu sa statutom ženskih organizacija.

"Međutim, norma koja ima za cilj stimulaciju političkog angažmana žena, nema predviđene sankcije za nepoštovanje zakonskog određenja pa i dalje ostavlja prostor za zloupotrebu 'namjenskih' sredstava, tj. rizik da se isti koristi za redovan rad političkih partija, ili u toku kampanje", dodaje Pejović.

UZOR preporučuje, "uzimajući u obzir da postojanje člana zakona bez adekvatne sankcije obesmišljava njegovu suštinu", da se hitno propišu prekršajne odredbe za nepoštovanje Zakona, kako bi se spriječila zloupotreba „namjenskih“ sredstava i ženama obezbijedio nesmetan politički progres.

Analizom aktuelnog Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, navodi Pejović, uočeno je da, osim ovog problema, postoji i veliki prostor za političke zloupotrebe kada su u pitanju socijalna davanja.

Zato je potrebno zakonski definisati termine „socijalno davanje“ i „socijalna pomoć“, kako bi se eliminisala mogućnost za diskreciono tumačenje jedne ovako osjetljive norme, saopštio je on.

"Neophodno je uvesti i što transparentnije i preciznije mehanizme kontrole raspolaganja ovim sredstvima, posebno u godini održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora, gdje je propisano da su takve isplate moguće samo u slučaju ratnog i vanrednog stanja, epidemije ili pandemije zaraznih bolesti", zaključuje se u saopštenju.

UZOR navodi da su kompletnu analizu pripremili u okviru projekta „Doprinos procesu EU integracija”, koji sprovodi sa Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Bonus video: