Tender za softver za kontrolu podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama: O detaljima za koji dan

Rok za dostavljanje ponuda za tender za nabavku softvera koji će građani koristiti za kontrolu svojih podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama je istekao i u toku su ostale procedure koje nalaže zakon, saopšteno iz Monstata

34584 pregleda 50 reakcija 32 komentar(a)
Dosadašnja dva tendera nisu uspjela (ilustracija), Foto: Ilustracija
Dosadašnja dva tendera nisu uspjela (ilustracija), Foto: Ilustracija

Uprava za statistiku - Monstat očekuje da će početkom sedmice biti završen postupak u vezi sa trećim tenderom za nabavku softvera koji će građani koristiti za kontrolu svojih podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama, prikupljenim popisom stanovništva, domaćinstava i stanova.

Izrada softvera nametnuta je Upravi za statistiku sporazumom vlasti i opozicije o održavanju popisa, iako softver nije potreban za obradu statističkih podataka ili bilo koju proceduru prilikom popisa.

Monstat je 19. juna raspisao treći tender za izradu softvera. Prvi nije uspio jer nije dostavljena nijedna ponuda, dok je na drugom bila samo jedna, s neispravnom dokumentacijom. Tada su saopštili da je procijenjena vrijednost javne nabavke 20.000 eura s PDV-om, a da je rok za dostavljanje ponuda 26. jun ove godine.

“Rok za dostavljanje ponuda za tender za nabavku softvera koji će građani koristiti za kontrolu svojih podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenim popisom stanovništva, domaćinstva i stanova je istekao i u toku su ostale procedure koje nalaže Zakon o javnim nabavkama. Shodno tome, postupak još uvijek nije završen”, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za statistiku.

Saopštili su da nakon sprovedenih zakonom definisanih procedura i isteka rokova, očekuju da će postupak biti finalizovan početkom sledeće sedmice, kada će o detaljima kompletnog tenderskog postupka obavijestiti javnost.

“Vijesti” su tu instituciju pitale u junu šta će preduzeti ako propadne i treći tender, te da li to može odgoditi termine objavljivanja podataka. Iz Monstata su, umjesto dodgovora “Vijesti” uputili na saopštenje koje su ranije poslali, a u kom se navodi da ne kasne “sa zakonom definisanim aktivnostima u vezi sa objavom podataka popisa”.

“Da ponovimo - objavljivanje konačnih rezultata popisa definisano je članom 30 Zakona o popisu i predviđeno da će konačne rezultate sprovedenog popisa Uprava za statistiku objaviti prema godišnjem planu zvanične statistike i kalendaru objavljivanja statističkih podataka. Ovim dokumentima je definisano da će se saopštenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine, objavljivati sukcesivno u drugoj polovini ove godine, nakon unosa, obrade i kontrole podataka”.

Preliminarni podaci popisa, koji su objavljeni krajem januara, pokazali su da je u Crnoj Gori u 2023. bilo 633.158 stanovnika i 217.441 hiljade domaćinstava, pri čemu je bilo i 396.873 stanova. Tokom faze prikupljanja podataka ukupno su popisane 673.203 osobe.

Popis je počeo 3. decembra i trajao je do 28. decembra prošle godine.

Bonus video: