Udruženje pravnika: Vlada mijenja i strukturu, trebalo da dostavi predlog tri dana ranije

Poručuju da je za očekivani da odredbe Poslovnika ne budu devastirane postupanjima koja obesmišljavaju navedenu odredbu Ustava i time se otvori mogućnost osporavanja odluke o izboru pred Ustavnim sudom usljed povreda “formalne prirode"

19237 pregleda 36 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Poslovnikom Skupštine Crne Gore precizno je utvrđeno da predlog promjene u sastavu vlade i razrješenja funkcionera moraju biti dostavljen najkasnije tri dana prije dana određenog za održavanje sjednice, istakli su iz Udruženja pravnika Crne Gore.

Iz Udruženja su kazali da su rokovi i procedure precizno utvrđuju obaveze premijera u pogledu procedure predlaganja članova vlade.

"Ovo tim prije što se, u konkretnom slučaju, mijenja ne samo sastav već i “struktura Vlade”, pa ukazujemo da se Poslovnikom Skupštine precizno utvrđuje da prijedlog mora biti dostavljen “najkasnije tri dana prije dana određenog za održavanje sjednice” i to u pisanoj formi, što se “shodno primjenjuje i na postupak razrješenja” funkcionera", piše u saopštenju.

Poslovnik Skupštine
foto: Privatna arhiva

Dodaju da je saglasno članu 1 stav 2 Ustava Crne Gore koji definiše da je Crna Gora “zasnovana na vladavini prava”, za očekivati da odredbe iz Poslovnika Skupštine (članovi 174-176 i član 179) ne budu “devastirane postupanjima koja obesmišljavaju navedenu odredbu Ustava i time se otvori mogućnost osporavanja odluke o izboru pred Ustavnim sudom usljed povreda “formalne prirode"”.

Poslovnik Skupštine
foto: Privatna arhiva

Navode i da činjenica da aktuelna 44. Vlada nije predložila donošenje Zakona o Vladi, potvrđuje stav Udruženja, da se, između ostalog pitanje strukture vlade, brojnosti potpredsjednika i ministara, sastava i organizacije ministarstava kao i druga aktuelna pitanja ne žele primjereno urediti, saglasno zakonskim rješenjima u drugim funkcionalnim evropskim demokratijama, već ostaviti u domen “diskrecionog postupanja.

"Upravo ta činjenica može dovesti do toga da Crna Gora dobije sastav Vlade koja će po brojnosti i po strukturi biti “endemična” na evropskom kontinentu".

Bonus video: