Glavni odbor BS-a podržao ulazak u Vladu, dobiće šest pozicija

BS-ovi kandidati za ministre su Ervin Ibrahimović, Admir Šahmanović, Damir Gutić, Mirsad Azemović i Ernad Suljević

107097 pregleda 408 reakcija 359 komentar(a)
Premijer Milojko Spajić i lider BS-a Ervin Ibrahimović, Foto: Boris Pejović
Premijer Milojko Spajić i lider BS-a Ervin Ibrahimović, Foto: Boris Pejović

Glavni odbor (GO) Bošnjačke stranke (BS) podržao je na večerašnjoj sjednici ulazak te partije u Vladu Milojka Spajića, saznaju nezvanično "Vijesti".

BS bi u rekonstruisanoj izvršnoj vlasti trebalo da dobije šest pozicija, odnosno - pet resora i jedno potpredsjedničko mjesto.

BS bi trebalo da dobije poziciju ministra vanjskih poslova, koju bi, uz funkciju potpredsjednika za međunarodne odnose, trebalo da pokriva šef stranke Ervin Ibrahimović.

BS-u bi trebalo da pripadnu i mjesto ministra socijalnog staranja i demografije, pozicija koja će se osloboditi razdvajanjem Ministarstva energetike i rudarstva, kao i novoformirana ministarstva za dijasporu, te za regionalni i investiocioni razvoj i saradnju s nevladinim organizacijama (NVO).

GO BS-a je odlučio da Admir Šahmanović bude kandidat za ministra rudarstva, nafte i gasa, Damir Gutić za ministra socijalnog staranja i demografije, Mirsad Azemović za ministara za dijasporu, a Ernad Suljević za ministra za regionalni i investiocioni razvoj i saradnju s NVO.

Šahmanović je član Predsjedništva BS-a i bivši državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Gutić je potpredsjednik BS-a, Azemović je vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za pristup tržištu rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, dok je Suljević šef bjelopoljskog odbora BS-a i predsjednik tamošnjeg lokalnog parlamenta.

Bonus video: