Milatoviću statua faraona, Spajiću vojni nož

Šefovi države, Skupštine i Vlade uglavnom su dobijali knjige, statue, suvenire...

56902 pregleda 39 reakcija 13 komentar(a)
Na dar uramljena fotografija kraljevskog para: Milatović i kralj Čarls, Foto: Sluzba predsjednika
Na dar uramljena fotografija kraljevskog para: Milatović i kralj Čarls, Foto: Sluzba predsjednika

Predsjednik države Jakov Milatović, Skupštine Andrija Mandić i Vlade Milojko Spajić su od izbora na dužnost dobili protokolarne poklone u vrijednosti od ukupno 2.510 eura.

Od poklonodavaca su tokom službenih susreta dobijali knjige, slike, suvenire, statue, porcelanske i srebrne tanjire, portabl led ekran, keramičke vaze i čaše...

Zakonom o sprečavanju korupcije precizirano je da se primljeni pokloni i njihova vrijednost upisuju u evidenciju poklona koju vodi organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši funkciju.

Javnom funkcioneru zabranjeno je da prima poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona.

Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama, u vrijednosti do 50 eura.

Organi vlasti su do kraja marta dužni da prijave izvode iz evidencije protokolarnih i prigodnih poklona za prethodnu godinu.

Najskuplji dar Milatović dobio od gradonačelnika Cetinja

Milatović je u prošloj godini dobio 14 protokolarnih poklona, čija je ukupna vrijednost 1.690 eura.

Najskuplji poklon Milatović je dobio od gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića - manju skulpturu Ivana Crnojevića, vrijednu 350 eura.

Prema podacima koje je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) dostavila služba predsjednika, Milatović je nakon stupanja na funkciju od predsjednice Moldavije Maje Sandu na poklon dobio grafikon “Žene u nacionalnoj nošnji”, čija je vrijednost 80 eura.

Udruženje pravnika Crne Gore je predsjedniku darivalo četvorotomnu knjigu Zorana Rašovića “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić”, čija je vrijednost 190 eura.

Od premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa predsjednik je dobio suvenir od terakote s motivom dvije ptice, vrijedan 60 eura, a od ambasadora Egipta u Crnoj Gori Mahmuda Mostafe Afifi statuu faraona od mesinga, vrijednu 150 eura.

Milatović je od Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” na poklon dobio uramljenu fotografiju perojskih Crnogoraca u tradicionalnoj nošnji, čija je vrijednost 50 eura. Od predsjednika Predstavničkog doma Parlamenta “Lorenco Fontano” Serđa Matarele na poklon je dobio knjigu o Predsjedničkoj palati u Rimu, vrijednosti 80 eura.

Britanski kralj Čarls III mu je darovao uramljenu fotografiju kraljevskog para Čarlsa i Kamile, vrijednosti 50 eura.

Od presjednice Slovenije Nataše Pirc Musar Milatović je dobio statuu sove, u vrijednosti od 150 eura.

Komandant Savezničke komande za transformaciju NATO-a general Filip Lavinj je Milatoviću poklonio manji srebrni tanjir sa logom Savezničke komande, vrijednosti 80 eura, dok je grafiku “Bolnica Crvenog krsta, Grahovo, 1875” dobio od Delegacije Crvenog krsta Crne Gore. Vrijednost tog poklona je 100 eura.

Predsjednik Evropskog revizorskog suda Toni Marfi je darivao Milatoviću zlatnik Evropskog revizorskog suda, vrijedan 100 eura, a organizatori Samita lidera o klimatskim promjenama (COP28) u Dubaiju, set koji čine keramička vaza i četiri čaše, u vrijednosti 150 eura.

Od predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Kine Deng Lija, Milatović je dobio porcelanski tanjir sa cvjetnom dekoracijom, vrijedan 100 eura.

Spajić i Mandić manje darivani

Premijer Milojko Spajić je, prema katalogu poklona koji je dostavio ASK-u, od stupanja na dužnost 31. oktobra prošle godine do datuma kada je predao podatke za dobijene poklone, dobio poklone ukupne vrijednosti 350 eura.

Od ambasadora Turske u Crnoj Gori dobio je sliku - tanjir, a od ambasadora Saudijske Arabije statuu - figuru. Oba poklona su vrijedna po 50 eura.

Predsjednik Vlade je na poklon dobio portabl led ekran od visoke privredne delegacije iz Južne Koreje, takođe vrijedan 50 eura.

Od kompanije Hjundai tokom protokolarnog susreta dobio je kutiju za nakit, od ministra turizma Saudijske Arabije maketu tradicionalnog starog grada, a od ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori sliku broš peperutku. Za sva tri poklona je navedeno da im je vrijednost po 50 eura.

Od ministra turizma Saudijske Arabije Spajić dobio maketu tradicionalnog starog grada
Od ministra turizma Saudijske Arabije Spajić dobio maketu tradicionalnog starog gradafoto: Gov.me

Švajcarski vojni nož dobio je od ambasadora Švajcarske u Crnoj Gori, a poklon vrijedi 50 eura.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je dobio poklone u vrijednosti - 470 eura.

U katalogu poklona koji je Mandić dostavio ASK-u, navodi se da je najvredniji poklon dobio od predsjednika Narodne Skupštine Srbije Vladimira Orlića, koji mu je darovao uokvirenu sliku parlamenta Srbije, čija je vrijednost 170 eura.

Od predsjednika Predstavničkog doma Italije Lorenca Fontane Mandić je dobio medaljon “Roma”, vrijedan 120 eura, a od ambasadora Ruske Federacije Vladislava Maslenikova uokvirenu sliku Moskve, vrijednu 90 eura.

Otpravnica poslova ambasade Srbije Jelisaveta Čolanović Mandić je Mandiću darivala uokvireni grb Srbije, vrijedan 40 eura, i maketu crkve, vrijednosti 30 eura, a ambasador Turske Bariš Kalkavan ručno rađeni porcelanski tanjir, vrijedan 20 eura.

Ikona od Joanikija za Borovinić Bojović

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović dobila je protokolarne poklone u vrijednosti od 265 eura. Mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije joj je darovao ikonu Svetog Petra Cetinjskog, vrijednosti 50 eura.

Predsjednik Međunarodne akademije “Mihaj Eminesku” Ion Deakonesku joj je darovao medalju (Mihaj Eminesku 1850-1889). Resursni centar za obrazovanje i osposobljavanje “1. jun” joj je darovao sliku, a Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju drveni kovčeg, ručno izrađen.

Od sekretarke gradske vijećnice Sarajeva dobila je na dar medaljon grada Sarajeva i sliku gradske Vijećnice, ukupne vrijednosti 45 eura.

Ivanoviću darivali slatkiše, piće, šampon...

Ministar vanjskih poslova (MVP) Filip Ivanović dobio je darove ukupne vrijednosti 744 eura.

Flašu pića i slatkiše dobijao je od ambasadora Kine Fan Kuna, ambasadora Alžira Fatah Mahraza, ambasadorke Češke Janine Hrebičkove.

Samo slatkiše dobijao je od ambasadora Saudijske Arabije Faisal Ghazi Ismaila Hifzi, Ministarstva rada i socijalnog staranja i TurkCham Montenegro.

Flaše pića je na dar dobio i od ambasada Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova, Slovačke, Rumunije, misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Od ambasadora Rumunije Ivanović je dobio knjigu, piće i bedž u vrijednosti 50 eura, od ambasadora Grčke flašu pića i šampon u vrijednosti od 40 eura, od ambasadora Ukrajine flašu pića i kalendar, u vrijednosti 45 eura, od počasnog konzula Crne Gore u Republici Sloveniji Vojislava Kovača dvije knjige i flašu pića u vrijednosti od 35 eura...

Od ambasadora Turske Bariša Kalkavana dobio je keramičku mapu, vrijednosti 35 eura.

Kastratoviću najviše darivali ukrasne tanjire

Ambasador Crne Gore u Turskoj Nebojša Kastratović je prošle godine dobio protokolarnih poklona u vrijednosti 632 eura.

Najviše je dobio ukrasnih tanjira, i to od ministra rada i socijalne zaštite Republike Azerbejdžan Saliha Babajeva, savjetnika gradonačelnika Istanbula Mustafe O. Turana, predstavnika Balkanturksiad-a...

Na dar je dobijao i uokvirene keramičke ploče, postere, knjige, makete aviona, uokvireni “Dilmun” pečat repliku labris sjekire ...

Kao protokolarni poklon je dobio i sertifikat o finansiranju jednog siročeta tri mjeseca u ime ambasadora, koji mu je uručio potpredsjednik Udruženja nezavisnih industrijalaca i privrednika (MUSIAD) Davut Altinbaš.

Bonus video: