Više članova Vlade nego fotelja u sali za sjednice

Skupština će danas raspravljati o ulasku novih kadrova u vladu, od kojih bi najmanje jedan, ukoliko budu izabrani, imao problem gdje da se smjesti u sali u kojoj se održavaju sjednice Vlada će imati 26 ili 27 ministarstva, najmanje pet potpredsjednika bez ministarskog resora i premijera U PES-u mnogi nisu zadovoljni Spajićevim predlogom za rekonstrukciju Vlade

68969 pregleda 184 reakcija 101 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Djordje Cmiljanic
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Djordje Cmiljanic

Ako danas budu izabrani novi ministri i potpredsjednici Vlade Milojka Spajića, na njenom prvom okupljanju možda neće biti mjesta za stolom u sali u kojoj se održavaju sjednice, jer članova Vlade može biti najmanje jedan više nego što trenutno tamo ima stolica i kompjutera - 31, a za tim stolom sjede još i generalni sekretar i predstavnik Sekretarijata za zakonodavstvo.

Prema informacijama “Vijesti”, u vrijeme zaključenja ovog broja, rekonstruisana 44. vlada imaće 26 ili 27 ministarstava, pet potpredsjednika bez resora i premijera.

Poslanici će danas, shodno odluci sa jučerašnje sjednice kolegijuma predsjednika Skupštine, nastaviti sjednicu parlamenta tačkom koja se odnosi na izbore i imenovanja, u okviru koje će tri sata raspravljati o rekonstrukciji vlade i potom izglasati predložene nove kadrove. Ova odluka je donesena bez saglasnosti opozicije, koja je oštro kritikovala i dosadašnji proces pripreme rekonstrukcije.

Za nove kadrove u vladi biće predloženi funkcioneri Bošnjačke stranke (BS), Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP).

Bošnjačka stranka bi mogla da u rekonstruisanoj Vladi dobije šest pozicija, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Pripašće im kako su konstatovali na sjednici Glavnog odbora (GO) BS-a, koji je sinoć podržao ulazak u Vladu, “11 odsto vlasti po dubini”.

Kako je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, rečeno na sjednici GO, toj partiji trebalo bi da pripadne pet resora i jedno potpredsjedničko mjesto u izvršnoj vlasti. Riječ je o podijeljenim ministarstvima iz kvote Pokreta Evropa sad i dva novoformirana ministarstva.

Ko će šta dobiti

Ta stranka bi trebalo da dobije poziciju ministra vanjskih poslova, koju će pokrivati šef stranke Ervin Ibrahimović, rekao je izvor “Vijesti” iz BS-a, a Ibrahimović će biti i potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose.

BS-u bi trebalo da pripadne i mjesto ministra socijalnog staranja i demografije, pozicija koja će se osloboditi razdvajanjem Ministarstva energetike i rudarstva, te novoformirana ministarstva za dijasporu i ministarstvo za regionalni i investiocioni razvoj i saradnju sa NVO.

Admir Šahmanović je kandidat za ministra rudarstva, nafte i gasa, Damir Gutić za ministra socijalnog staranja i demografije, Mirsad Azemović za ministara za dijasporu i Ernad Suljević za ministra za regionalni i investiocioni razvoj i saradnju sa NVO.

U Vladu bi trebalo da uđu i kadrovi NSD i DNP, koji trenutno podržavaju Vladu bez učešća u njoj.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, NSD će dobiti mjesto potpredsjednika Vlade za prosvjetu i obrazovanje i možda vjerska pitanja, koje će najvjerovatnije pokriti Budimir Aleksić. Prema koalicinom sporazumu, NSD je trebalo da dobije Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.

Aleksić (arhiva)
Aleksić (arhiva)foto: Screenshot

Spekuliše se da bi na mjesto novog ministarstva prostornog planiranja mogao doći poslanik NSD Slaven Radunović, a na mjesto ministarke turizma Simonida Kordić.

Novo potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu iz redova DNP trebalo bi da dobije Milun Zogović, dok će njegova partijska koleginica Maja Vukićević biti ministarka saobraćaja. To je na sjednici u petak potvrdilo i predsjedništvo DNP-a.

Ulaskom ovih partija u Vladu nova parlamentarna većina bi imala 52 poslanika.

Glavni odbor PES-a, jednoglasno je sinoć odobrio Spajićev predlog o rekonstrukciji Vlade.

Prema saznanjima “Vijesti”, na sjednici GO PES-a rečeno je da će biti formirano ministarstvo pez portfelja koje će se baviti saradnjom sa parlamentom i da će njime rukovoditi Milutin Butorović (PES). To bi trebalo da bude 27. ministarstvo u Vladi.

Novi ministar pravde najvjerovatnije će biti Bojan Božović, ukoliko Skupština na današnjoj sjednici razriješi aktuelnog ministra i isključenog člana PES-a Andreja Milovića, potvrđeno je “Vijestma” iz više izvora. Božović trenutno obavlja funkciju državnog sekretara u Ministarstvu evropskih poslova a u 42. i 43. Vladi Crne Gore bio je državni sekretar u Ministarstvu pravde. Takođe, bio je član Tužilačkog savjeta i šef pregovaračke radne grupe za pregovaračko poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava.

U krnjem obliku ostaju neka ministarstva kojima rukovode kadrovi PES-a. Filip Radulović je bio na čelu ministarstva saobraćaja i pomorstva, iz koje je izdvojen saobraćaj, Naida Nišić, čije je ministarstvo rada i socijalnog staranja takođe podijeljeno, kao i Saša Mujović, čiji je resor energetike i rudarstva takođe podijeljen na dva dijela. Pod znakom pitanja je bio ostanak u Vladi ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića, čiji dio prelazi u ruke NSD-a.

Vladimir Martinović više neće biti ministar u Vladi Crne Gore, a umjesto njega na čelu novoformiranog ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera biće Damjan Ćulafić, saopšteno je sinoć nakon višesatne sjednice Predsjedništva Demokratske Crne Gore.

"Imajući u vidu da usled rekonstrukcije Vlade i dijeljenja više ministarstava, Demokrate imaju obavezu utvrditi kandidata za novo ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Predsjedništvo utvđuje Damjana Ćulafića, za kandidata za ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, i zahvaljuje se Vladimiru Martinoviću, dosadašnjem ministru u 44. Vladi Crne Gore", saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva Demokrata.

U saopštenju stoji da će lider Demokrata, Aleksa Bečić, će i u rekonstruisanoj Vladi biti na poziciji zamjenika premijera i potpredsjednika Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku, a Momo Koprivica, Danilo Šaranović, Dragan Krapović i Tamara Vujović "nastaviti da obavljaju funkcije koje su pokrivali i u prethodnih devet mjeseci".

Spekuliše se i da će bez potpredsjedničkog mjesta za demografiju i mlade ostati SNP-ov Dragoslav Šćekić, koji je će zadržati resor sporta.

Navodno je premijer najavio poslanicima da će sinoć dostaviti kompletan predlog rekonstrukcije Vlade. To se do zaključenja ovog izdanja “Vijesti” nije dogodilo.

Bez formalno-pravnih prepreka da se imenuju ministri, procedura sporna

Sagovornici “Vijesti” ukazali su da ne postoje formalno pravne prepreke za imenovanje novih ministara u Vladi, navodeći da bi izmjene i dopune Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave trebalo da uslijede nakon rekonstrukcije Vlade.

Međutim, iz opozicije su ocijenili da se gazi Ustav i Poslovnik Skupštine, dok su iz Udruženja pravnika saopštili da se predlog za promjene u sastavu Vlade mora dostaviti parlamentu najkasnije tri dana prije datuma određenog za održavanje sjednice, kao i da bi se čitav postupak mogao naći pred Ustavnim sudom iz “formalnih razloga”,.

Pravnik i bivši generalni sekretar Vlade Boris Marić rekao je za “Vijesti” da sistem državne uprave, odnosno, sastav i organizacija Vlade imaju visok nivo fleksibilnosti jer nema Zakona o Vladi i Zakona o Skupštini. Procedure su, kako je kazao, jednostavne a u dobrom dijelu se uređuju kroz ne tako bogatu praksu.

“U konkretnom slučaju nakon političkog dogovora parlamentarne većine o rekonstrukciji Vlade, slijedi formalna procedura. Premijer predlaže razrešenje jednog broja ministara, izvodi neki vid novog ekspozea u kome najavljuje novu organizaciju Vlade i u odnosu na to predlaže sastav rekonstruisane Vlade”, kazao je Marić.

Marić
Marićfoto: Printscreen YouTube

On je rekao da dilema da li Vlada treba da donese novu Uredbu o organizaciji i radu nije tema, jer će takva uredba biti donijeta na prvoj sjednici rekonstruisane Vlade ili “kojoj već po redu 44. Vlade”, nakon što joj Skupština svojom većinom odobri rekonstrukciju i da legitimitet.

“Svakako dobijamo još jednu novu praksu nakon promjene premijera na osnovu političkog dogovora ili promjene parlamentarne većine i nakon Vlade izbornog povjerenja kojoj je prethodilo donošenje Lex specijalisa”, istakao je Marić.

On je kazao da su sve ove prakse zrijevanje crnogorske demokratije ali i “prostor za politički interplej i čak trgovinu”.

“Stoga je i dalje i već predugo otvoreno pitanje i neophodnost donošenja Zakona o Vladi i Skupštini, a možemo dodati i potrebu donošenja Zakona o ministarstvima”, kazao je Marić.

Saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Nikola Đurašević je takođe ukazao da Crna Gora nema Zakon o Vladi, već je rad Vlade, pored Ustava, definisan Uredbom o radu Vlade i Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave.

“Parlamentarne većine i Vlade se mijenjaju, ali ostaje jedna njihova loša poveznica – niko od njih ne želi da bude kontrolisan na način na koji je takva kontrola uspostavljena u većini demokratskih država. Njima odgovara neregulisan sistem u kojem bi se državna uprava prekrojavala svaki put iznova shodno partijskim interesima i trgovinama, a bez svijesti koliko to ograničava potrebnu reform državne uprave, njenu racionalizaciju i profesionalizaciju”.

Đurašević
Đuraševićfoto: CGO

On je za “Vijesti” istakao da je otežavajući element i nerazvijena politička kultura donosilaca odluka, što pojačava neophodnost donošenja ovih zakonskih rješenja.

“Ustav Crne Gore ne tretira ova pitanja detaljno, odnosno tu je, za ovaj naš kontekst, previše prostora ostavljeno samim poslanicima, uz napomenu da su neke, iako više tehničke, stvari određene Poslovnikom o radu Skupštine i Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave”.

On je kazao da ako se danas bude raspravljalo o rekonstrukciji Vlade, to će značiti da je vladajuća većina napravila makar nekoliko procesnih grešaka.

“Naime, tokom najavljene rekonstrukcije ne mijenja se samo sastav Vlade već i njena struktura a Poslovnikom je propisano da prijedlog mora biti dostavljen poslanicima najkasnije tri dana prije dana određenog za održavanje sjednice, u pisanoj formi, a isto se odnosi i na postupak razrješenja funkcionera”.

On je kazao da se kršenjem odredbi Poslovnika Skupštine, ali i zloupotrebama onih oblasti koje nisu striktno definisane zakonom, ogoljava neprincipijelnost vlasti koja se na jednoj strani “zaklinje” u vladavinu prava, a u praksi te principe krši.

Đurašević je kazao da se Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave i ranije mijenjala uglavnom nakon što se “posao završi” i neće biti prvi put da se tako nešto desi na prvoj sjednici novog sastava Vlade, na bazi odluke Skupštine.

Đurašević je kazao da ne postoje formalno- pravne prepreke koje mogu spriječiti imenovanje novih ministara u ovoj Vladi.

“Izmjene i dopune Uredbe svakao bi trebalo da uslijede nakon rekonstrukcije Vlade. Ta Uredba se obesmišljava i time što se prečesto mijenja, a iz čega se stiče utisak da je političari vlasti ne doživljavaju kao akt, koji ima određenu pravni snagu, već više kao neformalni vodič. Demokratija se zasniva i na procedurama, a njihovo stalno “gaženje” dosta govori o demokratskom kapacitetu onih koji to čine”.

Iz Udruženja pravnika su saopštili da se predlog za promjene u sastavu Vlade mora dostaviti parlamentu najkasnije tri dana prije datuma određenog za održavanje sjednice, i to u pisanoj formi, što se primjenjuje i na postupak razrješenja funkcionera.

Navodi se da je stoga, saglasno članu 1 Ustava Crne Gore koji definiše da je Crna Gora “zasnovana na vladavini prava”, za očekivati da odredbe iz Poslovnika Skupštine ne budu “devastirane” postupanjima koja obesmišljavaju navedenu odredbu Ustava.

“I time se otvori mogućnost osporavanja odluke o izboru pred Ustavnim sudom usljed povreda formalne prirode”.

Iz Udruženja pravnika navode da činjenica da aktuelna izvršna vlast nije predložila donošenje Zakona o Vladi, potvrđuje stav Udruženja da se, između ostalog, pitanje strukture vlade, brojnosti potpredsjednika i ministara, sastava i organizacije ministarstava kao i druga aktuelna pitanja ne žele primjereno urediti, već ostaviti u domen “diskrecionog postupanja”.

Opozicija: Većina odlučila da prekrši Ustav i Poslovnik

Šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je parlamentarna većina odlučila na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine da prekrši Ustav i Poslovnik, organizujući raspravu o izboru vlade u okviru tačke izbori i imenovanja sa ograničenjem u trajanju rasprave od tri sata, a da poslanicima još uvijek nije dostavljen prijedlog nove strukture vlade, niti imena kandidata za ministre.

“Predstavnici vlasti kojima su puna usta vladavine prava, planirali su da biraju ministre u ministarstvima koja još uvijek ne postoje. Pored toga što od apostolske vlade od 12 ministarstava idemo prema najbrojnijoj vladi u Evropi, to istovremeno znači da nijesu ispunjeni procesni uslovi, da takozvana ‘rekonstrukcija Vlade’, može da se obavi u okviru tačke izbori i imenovanja, jer formiranje novih ministarstava podrazumijeva promjenu strukture vlade, za koju su predvidjene jasno utvrdjene procedure”, saopštio je Nikolić.

On je pojasnio da je poslovnikom Skupštine Crne Gore precizno definisano da prijedlog promjene u sastavu vlade i razrješenja funkcionera moraju biti dostavljeni poslanicima najkasnije tri dana prije dana odredjenog za održavanje sjednice, što nije učinjeno.

Šef kluba poslanika GP URA Miloš Konatar kazao je za “Vijesti” da se nastavlja ponižavanje Skupštine od Andrije Mandića, koji u tome ima podršku svih poslanika parlamentarne većine PES, Demokrate i DF:

“I svi imaju odgovornost za ovo gaženje Ustava i Poslovnika Skupštine”.

Konatar
Konatarfoto: GP URA

On je kazao da će “Crna Gora dobiti desničarsku Vladu predvođenu Spajićem i Mandićem, koju žele da sklepaju na brzinu, bez rasprave, vjerovatno zato što je i njih same sramota od te i takve Vlade”.

“Da Spajić i Mandić nemaju što da kriju, ne bi sprečavali Andreja Milovića da kaže sve što zna o tome kako Spajić i Mandić vode Crnu Goru u ponor. U svakom slučaju, da su Spajić i Mandić ponosni na svoju Vladu, ne bi se nje stidjeli i krili sopstvenu sramotu”, kazao je Konatar.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je saopštio da opozicija nije bila saglasna da sjednica Skupštine počne danas u 11 sati, jer je neprimjereno da sjednica počinje tada, a predlog premijera još nije stigao u skupštinsku proceduru.

“Naravno, niko se nije bunio da predlog promjene strukture Vlade bude na dnevnom redu ali shodno poslovničkoj i Ustavnoj proceduri. Sa druge strane, obesmišljen je još jedan mehanizam kontrolne uloge opozicije, koji joj je garantovan Poslovnikom, a to je ministarski sat, jer je većina odbila naš predlog da sjutra ujutro završimo ispitivanje ministra pravde (Andreja Milovića) a onda nastavimo sa rekonstrukcijom, proširenjem Vlade. Mi smo to definisali kao politički kukavičluk, kao i još jednu ‘jeftinu’ demonstraciju sile od strane većine”, napisao je Mugoša na Iksu.

Bura u PES-u, Ivanović i Mujović nezadovoljni

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” bilo je burno na jučerašnjoj sjednici predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES), jer je većina članova navodno bila protiv Spajićevog plana za rekonstrukciju Vlade, a sjednici nije prisustvovao ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, za kojeg se spekulisalo da će danas vjerovatno ostati bez te funkcije, kao i da navodno namjerava da potpuno napusti politiku.

Međutim, jedan od učesnika sjednice Glavnog odbora PES-a je "Vijestima" kazao da će Ivanović u rekonstruisanoj Vladi biti potpredsjednik za međunarodne i evropske poslove. Nije jasno je li to ista potpredsjenička funkcija za koju je na sjednici GO BS rečeno da će pripasti lideru stranke Ervinu Ibrahimoviću.

Ivanović
Ivanovićfoto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Na sjednici Glavnog odbora (GO) Bošnjačke stranke (BS) rečeno da će lider stranke Ervin Ibrahimović biti ministar vanjskih poslova i potpredsjednik za međunarodne odnose.

Navodno je ostavku najavio i član predsjedništva PES-a Tihomir Dragaš.

Rekonstrukcijom navodno nije zadovoljana ni ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, jer je njegov resor ostao sa samo dva direktorata - za energetski razvoj i energetsku efinaknost, dok je ostalo pripalo novom ministarstvu za rudarstvo, naftu i gas kojim će upravljati Admir Šahmanović iz BS-a, kao i Uprava za ugljovodonike. Mujović je navodno obavijestio članove GO PES-a da je protiv ovakvog dijeljenja njegovog ministarstva. Mujović je i predsjednik nedavno osnovanog podgoričkog odbora PES-a, a vrlo je moguće da će u Podgorici biti raspisani vanredni lokalni izbori.

Bonus video: