Nastavak sjednice SO Nikšić 25. jula: Pojedini odbornici većine moraju na sjednicu državnog parlamenta

Na sjednici se nijesu pojavili odbornici opozicije

6242 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Detalj iz SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Na zahtjev klubova odbornika parlamentarne većine, nastavak sjednice Skupštine opštine (SO) Nikšić, koja je trebalo da bude održana danas biće održana u četvrtak, 25. jula.

SO Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Kako je objasnio predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković, pojedini odbornici moraju da prisustvuju sjednici državnog parlamenta, pa su zbog toga tražili odlaganje nastavka sjednice.

Jutros se na sjednici nijesu pojavili odbornici opozicije.

Danas je trebalo da se nastavi sjednica SO Nikšić, koja je prekinuta 18. jula, nakon što su tada odbornici opozicije prekinuli rad lokalnog parlamenta nezadovoljni što im Vuković nije dozvolio da iznesu svoj stav povodom neizglasavanja da se inicijativa o smjeni predsjednika Opštine, Marka Kovačevića, uvrsti u dnevni red.

Vuković se pozvao na kršenje poslovnika, dok je predsjednik Kluba "Evropski tim za Nikšić", Boris Muratović, tražio da im, u skladu sa dosadašnjom praksom, dozvoli tri minuta da iznesu svoj stav.

Kako se to nije dogodilo, odbornici opozicije su zauzeli prostor ispred govornice i stola predsjednika SO, poručujući da će nastavak sjednice dozvoliti tek nakon što im se omogući da govore. Vuković je dao pauzu, a na kolegijumu je bio postignut dogovor da se nastavak sjednice održi danas.

Na dnevnom redu je trebalo da budu dvije tačke – predlog odluke o izmjeni Odluke o davanju u zakup zemljišta putem prikupljanja ponuda radi postavljanja privremenih objekata u skladu sa Odlukom o donošenju programa privremenih objekata na teritoriji opštine Nikšić, kao i informacija o ostvarivanju socijalne politike u opštini Nikšić u 2023. godini.

Predložene su bile dvije tačke dopune dnevnog reda, ali se, zbog prekida sjednice, nije glasalo da li da iste budu uvrštene u dnevni red. Riječ je o tačkama koje se odnose na pristupanje Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju i izradi Akcionog plana za održivu energiju i klimu, kao i izboru novog predsjednika žirija za dodjelu Nagrade Oslobođenja Nikšića, pošto je doktor Marko Mitrović, zbog ranije preuzetih obaveza, podnio ostavku.

Demokratska Crna Gora, iz čijih redova je Mitrović, je predložila da njegovo mjesto zauzme prof. dr Miroslav Doderović.

Bonus video: