Grlić Radman: Bečić, Mandić i Knežević zaslužili ovo, nećemo blokirati ulazak Crne Gore u EU

"Crna Gora je pokazala činom na koji je bila upozoravana, koji nije u skladu s dobro susjednim odnosima, da joj očito nije stalo do odnosa s Hrvatskom," istakao je Grlić Radman

128131 pregleda 205 reakcija 193 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2024. 15:55h

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da je da je njihova suverena procjena koga će proglasiti nepoželjnim u Hrvatskoj i da predsjednik Skupštine Andrija Mandić, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić i poslanik Milan Knežević to zaslužuju jer su pogoršali odnose između Crne Gore i Hrvatske.

Kako piše Večernji list, Grič je rekao kako je Hrvatska dosad podržavala sve aktivnosti Crne Gore u vezi s ulaskom u Evropsku uniju.

Međutim, naglasio je da je potez koji je Crna Gora nedavno poduzela, a koji je pogoršao odnose između zemalja, bio neuspješan u očuvanju dobrosusjedskih odnosa.

"Crna Gora je pokazala činom na koji je bila upozoravana, koji nije u skladu s dobro susjednim odnosima, da joj očito nije stalo do odnosa s Hrvatskom," istakao je Grlić Radman.

U vezi s mogućim blokiranjem Crne Gore na putu prema EU, on je naglasio: "Ne planiramo ih blokirati u EU, jer blokiranje obično nije evropska vrijednost i izbjegavamo ga kao instrument".

"Međutim, uvijek postoje drugi mehanizmi kako bi se uticalo na određene odluke. Crna Gora mora ispuniti određena mjerila kako bi završila neke procedure, a Hrvatska će uskočiti s našim mjerilima, jer još uvijek moraju odgovoriti na neka ratna pitanja. Smatram da je došao trenutak da se Crna Gora okrene vladavini prava i proevropskim vrijednostima", rekao je.

Grlić Radman je dodao da Crna Gora mora ispuniti završna mjerila kako bi zatvorila 23. pregovaračko poglavlje. "Ratni zločini, pitanje nestalih i odštete logorašima neriješena su pitanja i čekamo odgovore već 32 godine. Došao je trenutak da se Crna Gora okrene vladavini prava, evropskim vrijednostima, i u tome joj je Hrvatska saveznik", dodao je hrvatski ministar, kako prenosi Tportal.

Grlić Radman naglasio je, kako prenosi Jutarnji, kako su odnosi pogoršani već ranije odlukom da se bazen u Kotoru preimenuje po bivšem stražaru logora Morinj, sprječavanjem njegove posjete školskom brodu Jadran u Tivtu i pokušajima imenovanja ulica po Ratku Mladiću i Pavlu Bulatoviću.

Bonus video: