Mandić: Iznenađeni smo odlukom Hrvatske, ali nećemo preduzeti recipročne mjere

"Od čitave povike da će Hrvatska nanijeti štetu kolektivno Crnoj Gori, sve se svelo na jednu reakciju vezanu za tri političara", kazao je Mandić

43367 pregleda 311 reakcija 147 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić poručio je da nijedan dobronamjeran čovjek nije mogao da pomisli da će se moderna Hrvatska poistovijetiti sa Nezavisnom državom Hrvatskom.

To je na današnjoj sjednici kazao odgovarajući šefu kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andriji Nikoliću, koji je ocijenio da poruka Hrvatske znači da premijer Milojko Spajić može biti sljedeći, ali i da sa ovom parlamentarnom većinom nema ulaska u Evropsku uniju (EU).

Hrvatska je proglasila predsjednika parlamenta Mandića, poslanika Milana Kneževića i potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića nepoželjnima "zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe".

Mandić je istakao da, iako su iznenađeni, Crna Gora neće preduzeti nikakve recipročne mjere.

"Od čitave povike da će Hrvatska nanijeti štetu kolektivno Crnoj Gori, sve se svelo na jednu reakciju vezanu za tri političara", kazao je.

On je dodao da je nakon samog usvajanja Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen pozvao predsjednika hrvatskog Sabora da posjeti Crnu Goru kako bi se otklonile sve nedoumice, kao i da taj poziv i dalje stoji.

"Crna Gora je usvajanjem Rezolucije napravila veliki civilizacijski iskorak i želim da iskažem zadovoljstvo što su svi poslanici u Skupštini, bez obzira na to da li su glasali za ili nisu glasali, saopštili da je ono što se desilo u Jasenovcu genocid", poručio je šef parlamenta.

On je pozvao sve članove hrvatskog Sabora, vlade kao i sve građane da posjete Crnu Goru.

Nikolić je spočitao Mandiću da "on unaprijed zna odluke Vlade", jer je naveo da "neće biti recipročnih mjera", ali i da je usvajanje Rezolucije urađeno po naređenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mandić je odgovorio da stvari koje se dešavaju u crnogorskom parlamentu nemaju veze sa predsjednikom Srbije.

Poslanik GP URA Filip Adžić kazao je da nisu bila potrebna puna dva dana međunarodnim partnerima da shvate karakter nove Vlade.

"Ako postoji želja da nastavimo evropski put, mislim da bi neko trebalo danas da podnese ostavku. Tu najmanje mislim na Vas, gospodine Mandiću, jer Vi vodite deklarisano politiku koju vodite. Vi ste danas rekli neke stvari za koje mislim da bi trebalo u ime parlamenta da se izvinite građanima naše susjedne države, poistovjetivši politiku koju su oni danas vodili sa politikom NDH, što svakako ne smije da se čuje iz ovog parlamenta", poručio je poslanik GP URA.

Bonus video: