Bez predloga za predsjednika SO Budva

Na dnevnom redu sjednice bila samo jedna tačka, izbor predsjednika SO

15959 pregleda 61 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Da nema dogovora među političkim partijama u Budvi, te da još nema na vidiku formiranje postkoalicione vlasti, bilo je jasno danas, kada je prekinut nastavak konstitutivne sjednice Skupštine opštine, koju je zakazala Vlada Crne Gore, jer nije bilo predloga za šefa lokalnog parlamenta.

Iako se očekivalo da će Demokrate dati svoga kandidata, za šta bi pismeno imali podršku devet odbornika "Za budućnost Budve - Mladen Mikijelj" i Pokreta Evropa sad, to se nije dogodilo, jer kako su kazali nezvanično su dobili tumačenje Ministarstva javne uprave da rok za konstituisanje vlasti nije 6. avgust, već 17. avgust, pošto su konačni rezultati majskih lokalnih izbora u Službenom listu objavljeni 17. juna.

Ipak, ne isključuju mogućnost da bi predsejdnik države Jakov Milatović, već 7. avgusta, ukoliko do tada ne bude konstituisan parlament, raspisao nove, vanredne izbore u Budvi, četvrte po redu za proteklih četiri godine.

A da nema predloga za predsjdnika parlamenta, odmah je na početku današnjeg zasijedanja saopštio predsjedavajući SO Budve, najstariji odbornik Savo Medigović, te je prekinuo sjednicu, i najavio da će o novom terminu održavanja odbornici biti upoznati.

Nakon toga predstavnici političkih partija ostali su u skupštinskoj sali kako bi novinarima dali izjavu, jedino nikoga nije bilo iz "Budva naš grad - Nikola Jovanovića“ i Demokratske partije socijalista.

Todorović: Vjerujem da ćemo postići dogovor, jer grad je u potpunom kolapsu i haosu

Odbornica "Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad" Jovana Todorović (DNP) naglasila je da očekuje do demokrata da će predložiti svoga kandidata za predsjednika SO, jer će ta koalicija podržati.

Podsjetila je da su "Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad" i PES ranije uputili predlog budvanskim Demokratama da predlože kandidata za predsjednika parlamenta te da će oni podržati.

"Vjerujemo da će uskoro predložiti kandidata. Nismo dobili zvaničnu potvrdu, ali imamo informaciju da je rok za konstituisanje parlamenta 17. avgust, pošto su konačni rezultati objavljeni u Služenom listu 17. juna. Vjerujem da će predsjednik države Milatović to ispoštovati, rok koji je zakonom predviđen, da se u roku od 60 dana od dana objavljivanja u Službenom listu konstituiše parlament. Evo vidjećemo, ali svakako naša koalicija ne bježi od izbora, mi smo spremni na izbore, ali smatramo i podvlačimo da bi zbog građana Budve bilo najkorisnije da se dogovorimo, jer se nalazimo u jeku turističke sezone, da je grad u potpunom kolapsu i haosu. Vjerujem da nikome ne trebaju izbori, a ponajmanje građanima, zato se nadamo da će doći do dogovora. Za izbore smo spremni i vjerujem da ćemo ostvariti još bolji rezultat", kazala je ona.

SO Budva
foto: Vuk Lajović

Đorđe Zenović: Demokrate će na kraju biti slamka spasa

Lider liste Demokrata Đorđe Zenović kazao je da će Demokrate na kraju biti slamka spasa, te da će u cajtnotu ta partija izaći sa platformom.

"Mi imamo najveći koalicioni kapacitet i otuda sve spekulacije da je naš kandidat najprihvatljiviji za predsjednika parlamenta, čime bi se, nažalost, smao produžila agonija, s obzirom da na današnji dan nemamo većinu u parlamentu za koju možemo reći da će konstituisati novu vlast, nema ni koalicionog sporazuma i ipak smatramo da u ovom momentu ne moežemo pričati o funkcijama niti licitirati o njima. Ono što je definitivno sigurno, što je moja koleginica Dragana Kažanegra Stanišić najavila nakon prethodne, takođe neuspjele sjednice SO Budva da će Demokrate, kada budemo bili u cajtnotu, kada budemo pred kraj isteka roka, ponuditi našu platformu", kazao je Zenović.

On je naglasio da za platformu sada nije momenat, jer su dobili neka tumačenja Ministarstva javne uprave, nezvanično još uvijek, da je taj rok 17. avgust.

"Tako da i dalje postoji mogućnost za neki dogovor. Mi ne bježimo od izbora, ali smo isto tako sigurni da oni ne bi ništa novo donijeli. Mislim da je prema građanima neodgovorno da opet izlaze na glasanje, siguran sam da bi ta izlaznost bila dosta manje nego što je bila na minulim izborima. Na taj način bi nas građani kaznili zbog neodgovornog odnosa prema njima, tako da što se nas tiče izbori jesu opcija, ali ćemo uraditi sve što je do nas da se ta vlast formira“, naglasio je Zenović.

On je naglasio da su se pojavile i spekulacije u medijima da se vode pregovori sa DPS-om, ali nije isključio ni mogućnost da se dvije sukobljene strane koje predvode Jovanović i Mikijelj dogovore.

"Apsolutno sam siguran, imajući u vidu raspoleženja koje ostale partije imaju prema nama, da su Demokrate kojim slučajem osvojile devet mandata, da bi smo za pet dana sastavili vlast i imali redovne sjednice", kazao je Zenović.

Predrag Zenović: Voljni smo da podržimo vlast koja će Budvu izvući iz ovoga bespuća u kome se nalazi

Nosilac liste Pokreta Evropa sad i Nova Budva, Predrag Zenović kazao je da zakonski rokovi za konstituisanje vlasti ističu, te da nažalost vlast nije konastituisana.

"Ostalo je jako malo vremena da se vlast konstituiše. Mi smo bili vrlo volji i imali nekoliko inicijativa da damo podršku da se vlast konstituiše, naravno na principima koji su vrlo jasni - da se gradom upravlja transparentno, da se javna uprava bude u službi građana. Na tim principima smo nekoliko modaliteta bili volji da podržimo, međutim konstalacija i naše snage i odnosa sa drugim konstituentima je takva da do te vlasti nije moglo da se dođe. I dalje smo vrlo volji da damo podršku i nekoj formi i manjinske podrške ovih većih aktera, da to možda bude moj kolega i rođak Đorđe Zenović. Svi su modaliteti u igri i bili smo u proteklom periodu konstruktivni i voljni da Budvi damo vlast koja će je iz ovoga bespuća i sunovrata vratiti na pravi kolosjek", istakao je Zenović.

Upitan da li to znači da bi dali podršku i listi Nikole Jovanovića, Zenović je kazao da je vrlo važno da se držimo principa.

"Rekao sam koji su to principi, a to su otvorene transparentne vlasti, diskontinuitet na sve što vidimo sada, način na koji se sada vodi grad nije dobar, to je stav koji moramo da konstatujemo i koji je očigleda svima nama", kazao je Zenović.

Bonus video: