Predstavljen Bošnjački demokratski pokret, Šahman: BS je pogazila naše ideale

"Ova rekonstrukcija Vlade je samo kap koja je prelila čašu. Probali smo iznutra da mijenjamo, a kad nismo uspjeli, izašli smo u javni prostor", kazao Šahman

14368 pregleda 184 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Bošnjački demokratski pokret
Foto: Bošnjački demokratski pokret

Bošnjački demokratski pokret predstavljen je danas u Podgorici, a za predsjednika je jednoglasno predložen Sead Šahman.

"Želimo danas da predstavimo jedan novi bošnjački projekat koji je superioran u odnosu na ono što su kao opciju imali Bošnjaci. Dvadeset pet mladih i obrazovanih je reklo 'ne u naše ime'. Bošnjačka stranka (BS) je pogazila naše ideale. Dobar dio nas je bio član BS, a jedan dio nije nikad bio član partije", rekao je Šahman na predstavljanju pokreta u nastajanju.

Istakao je da ovu priču vide ne kao alternativu BS već kao opciju broj jedan među bošnjačkim stanovništvom.

"Ovo što danas radimo jeste zov Bošnjaka i dijaspore koji kažu da njihovi interesi nisu afirmisani na pravi način. Ovu zemlju vidimo kao građansku i multietničku", poručio je Šahman.

Na pitanje novinara šta je dovelo do iščlanjenja iz BS, Šahman je kazao da je bio predsjednik mladih, sekretar...

"Ova rekonstrukcija Vlade je samo kap koja je prelila čašu. Probali smo iznutra da mijenjamo, a kad nismo uspjeli, izašli smo u javni prostor", kazao je.

On je dodao da ne žele da interese naroda mijenjaju za "bilo kakve mrvice".

"Podijeljeni resori nisu interesi naroda", kazao je.

Šahman je kazao da su, osim nejga u pokretu i Bejto Šahmanović, ljekar- spec. radiolog, Erol Rastoder, dipl. menadžer, Admir Adrović, magistar istorije, osmanista, Said Čekić, ljekar - specijalista urgentne medicine, Orhan Mujević, dipl. industrijski inženjer, Rialda Skenderović, dipl. pravnica, Armin Kardović, dipl. ing. informatike, Amina Dervanović, zdravstveni radnik, Amera Brković, dipl. ecc, Erdan Sefereović, dipl. komunikolog- privrednik, Semir Škrijelj, inženjer elektrotehnike, Almedin Bralić, magistar turskog jezika, Nela Hodžić, magistrand sociologije, Dado Mušanović, privrednik, Hadžo Drešević, dipl. pravnik, Anis Šabotić, ljekar, specijalizant iz oblasti ortopedske hirurgije, Adis Redžepagić, doktor dentalne medicine, Everin Čekić, dipl. ing. elektrotehnike, Mirza Demić, inženjer urbanizma, Lejla Šabotić, dipl. pravnik te Melin Jadadić, dipl. menadžer- privrednik.

Najavio je nastup na lokalnim izborima u Gusinju, ali da zbog administrativnih barijera usljed rekonstrukcije Vlade neće moći da registruju subjekt, te da postoje drugi načini kako će se prijaviti.

Kad je riječ o izborima u Podgorici, rekli su da mogu nastupiti samostalno po principu afirmativne akcije.

Istakao je da se u Gusinju spremaju za samostalan nastup, a u Podgorici da još uvijek razmatraju način učešća.

Komentarišući ulazak BS u vladu, Šahman je kazao da je ta stranka dobila glasove na "nekoj drugoj priči".

"Novoformirani resori nisu naš interes da bi se legitimizirale neke druge partije", poručio je.

Bejto Šahmanović je istakao da BS ne bi dobila toliko glasova da je u predizbornoj kampanji najavila ulazak u Vladu sa onima koji ne priznaju islam, slave ratne zločince...

"Bićemo protivnici Vlade Andrije Mandića, što namjerno kažem, koja je spoj populizma i nacionalizma. Mi imamo samo jednu matičnu državu, a to je Crna Gora", kazao je Šahmanović.

Govoreći o potencijalnoj saradnji na lokalnom nivou, Šahman je kazao da će BS biti izolovana jer u sredinama u kojima uglavnom postoji nema partija sa kojima je u koaliciji na državnom nivou, što može dovesti do njene katarze.

Bonus video: