Marković i Merkel: Posebno se fokusirati na vladavinu prava i slobodu medija

Premijer je kazao da su obezbjeđivanje slobode medija i zaštita novinara temeljne vrijednosti, kao i da se mora učiniti sve da se to obezbijedi
4 komentar(a)
Duško Marković, Angela Merkel, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Angela Merkel, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.05.2018. 13:39h

Pored ostvarenog napretka na polju EU integracija Crne Gore, u predstojećem periodu je potrebno posebno fokusiranje na oblasti vladavine prava i slobode medija, zaključak je sastanka premijera Duška Markovića i njemačke kancelarke Angele Merkel na marginama Samita Evropska unija - Zapadni Balkan u Sofiji.

"Uz saglasnost o velikom značaju prvog samita Evropske unije i Zapadnog Balkana nakon 15 godina, predsjednik Marković i kancelarka Merkel su razmijenili mišljenja o daljoj evropskoj perspektivi Crne Gore i Zapadnog Balkana. Kancelarka je pozdravila konstruktivnu ulogu Crne Gore u Regionu. Osvrnuvši se na rezultate u procesu naše evropske integracije sadržane u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru predsjednik Marković i kancelarka Merkel su se saglasili se da je u predstojećem periodu pored ostvarenog napretka potrebno posebno fokusiranje na oblasti vladavine prava i slobode medija", stoji u saopštenju Vlade.

Marković je, kako dodaju iz Vlade, informisao Merkel da Vlada ima agendu da odgovori svim izazovima i kreiranju političke i društvene klime za predstojeće razdoblje.

„Ovo je trenutak kada nam za to treba i više novca, ali i više kapaciteta. Vlada ima plan kako da se sa ovim izazovima suoči brzo i efikasno. Obezbjeđivanje slobode medija i zaštita novinara temeljne su vrijednosti. Moramo uraditi sve da to obezbijedimo“, rekao je Marković.

U kontekstu teme povezivanja koja je bila tema današnjeg samita, dodaju iz Vlade, konstatovan je i značaj sledećeg susreta pod okriljem Berlinskog procesa koji će biti održan u julu u Londonu, što će biti nova prilika za sumiranje rezultata u ostvarivanju zacrtanih agendi.

Bonus video: