Predizborne "vatre" budućih koalicionih partnera - Milatović i Rakčević u posjeti vatrogascima

Maraš: Neobično da je Milatović umjesto s gradonačelnicom pošao u posjetu s njenim zamjenikom za kog se spekuliše da je mogući nosilac izborne liste. Iz Milatovićeve kancelarije poručuju da predsjednik ima obavezu da ukazuje na važne teme u sferi politike, ekonomije i društva, i da “podrška vatrogascima u ovim nemilim trenucima to jeste”

62364 pregleda 20 reakcija 8 komentar(a)
Šef države najavio pomoć Službi: Milatović i Rakčević s vatrogascima, Foto: Predsjednk me
Šef države najavio pomoć Službi: Milatović i Rakčević s vatrogascima, Foto: Predsjednk me

Zajednička posjeta šefa države Jakova Milatovića i drugog čovjeka Podgorice i mogućeg nosioca njegove izborne liste Luke Rakčevića vatrogascima glavnog grada, mogla bi se problematizovati kao primjer funkcionerske kampanje kojom se pokušava obezbijediti prednost uoči izlaska na birališta u Podgorici.

To je za “Vijesti” ocijenio direktor Balkanske istraživačke mreže (BIRN) za Crnu Goru Vuk Maraš komentarišući prekjučerašnji Milatovićev i Rakčevićev obilazak Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada, koji je uslijedio nedugo nakon informacija da predsjednik Crne Gore okuplja politički blok u kom bi, između ostalih, trebalo da bude i Rakčevićev Građanski pokret (GP) URA, a da bi zamjenik gradonačelnice Podgorice mogao da ga predvodi na vanrednim lokalnim izborima zakazanim za septembar.

Iz Milatovićeve kancelarije za odnose s javnošću saopštili su u srijedu da je šef države posjetio Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada “povodom brojnih aktivnih požara proteklih sedmica i izazova s kojima se suočavaju vatrogasci u zaštiti života građana i njihove imovine”.

On je, kako su naveli, rekao tom prilikom da “u cilju jačanja sistema zaštite i spašavanja, Glavni grad mora izdvojiti više sredstava za nabavku adekvatne opreme i poboljšanja materijalnog statusa vatrogasaca, uz jačanje ljudstva koje u ovom momentu nedostaje”.

Kancelarija je tada saopštila da je Rakčević zahvalio Milatoviću “na inicijativi da posjeti službu i da podršku svim njenim pripadnicima na čelu s komandirom u ovim zaista teškim danima” i što je “izrazio maksimalno raspoloženje da nam pomogne u narednom periodu u obezbjeđivanju određenih sredstava i kontakata kako bismo došli do što kvalitetnije opreme”.

Maraš kaže da bi se, iako crnogorsko zakonodavstvo i dalje ne prepoznaje na adekvatan način niti ograničava funkcionersku kampanju, javni funkcioneri morali uzdržati od aktivnosti koje bi mogle da se percipiraju na takav način. Poručuje da bi upravo zbog toga neko posjetu predsjednika Crne Gore vatrogascima - mogao problematizovati kao funkcionersku kampanju.

“Prvo, jer je neobično da je u posjetu pošao sa zamjenikom gradonačelnice umjesto s gradonačelnicom, a drugo zato što se u javnosti spekuliše da je upravo taj zamjenik mogući nosilac liste za podgoričke izbore, koja bi imala podršku i predsjednika Milatovića”, rekao je Maraš.

Funkcioneri bi se morali uzdržati od aktivnosti koje se mogu percipirati kao funkcionerska kampanja: Maraš
Funkcioneri bi se morali uzdržati od aktivnosti koje se mogu percipirati kao funkcionerska kampanja: Marašfoto: Vijesti/Boris Pejović

Sagovornik navodi da, iako niko ne može sporiti da podgorički vatrogasci jesu heroji, “koji se nadljudskim naporima bore ovih dana s požarima” - oni nisu jedini.

“Preko vatrogasnih i službi zaštite i spasavanja, hitne pomoći, policije... mnogo je službi koje zaslužuju posjetu ne samo predsjednika države, nego da je sreće i predsjednika Vlade i drugih najviših funkcionera, ali i u onim opštinama u kojima se ne dešavaju izbori”, dodaje Maraš.

“Vijesti” su pitale Milatovića da li smatra da njegov obilazak vatrogasaca u prisustvu Rakčevića predstavlja zloupotrebu predsjedničke funkcije u (pred)izborne svrhe, zašto se bavi stanjem Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada kad to pitanje nije u njegovoj nadležnosti, zašto ranije nije obišao podgoričke vatrogasce i zašto nije obišao one u drugim opštinama, zašto u obilasku nije bio u prisustvu gradonačelnice Podgorice Olivere Injac ili nekog drugog funkcionera Glavnog grada, kako planira da obezbijedi sredstva za podgoričke vatrogasce...

Iz njegove kancelarije za odnose s javnošću, “Vijestima” su juče odgovorili da je Milatović obišao Službu zaštite i spašavanja Glavnog grada “imajući u vidu brojne aktivne požare širom Crne Gore proteklih sedmica, kao i izazove s kojima se suočavaju vatrogasci u zaštiti života građana i njihove imovine...”. Riječ je, kažu, o posjeti koja je za cilj imala “odavanje priznanja pripadnicima Službe koji se nesebično sedmicama bore s vatrenom stihijom”.

“Podsjećamo da predsjednik države od početka svog mandata u maju 2023. godine sprovodi brojne društvene aktivnosti, uključujući i posjete različitim institucijama na državnom i lokalnom nivou. Takođe, vjerujemo da predsjednik države ima obavezu da ukazuje na važne teme u sferi politike, ekonomije i društva, a podrška vatrogascima u ovim nemilim trenucima to jeste”, naveli su iz Milatovićeve kancelarije, dodajući da je posjetu dogovorila služba predsjednika “u redovnim procedurama”.

Poručuju da je Milatović, “u želji da sa svoje pozicije pomogne u mjeri mogućeg, izrazio interesovanje da kroz direktan kontakt s predstavnicima partnerskih zemalja inicira mogućnost donacije dijela opreme neophodne za kvalitetniji rad Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada”.

Sociološkinja Biljana Maslovarić kazala je “Vijestima” da je predsjedsjednik reprezent države u zemlji i inostranstvu i da je njena pretpostavka da Milatović samo “vješto koristi poziciju da bi se, u stvari, na neki način i politički istakao”.

Navodi da je Rakčević formalno-pravno još uvijek zamjenik gradonačelnice i da je u ovoj situaciji “forma prilično zadovoljena”. Dodaje da ljudi koji obnašaju neke funkcije nalaze način da se “pokriju” dok rade političke kampanje, da bi izgledalo da to rade u okviru nadležnosti.

“Kako ćemo tumačiti taj gest, najčešće zavisi od aspiracija”, kazala je sagovornica, navodeći da se to tiče “elementarnog političkog obrazovanja građana”.

“Milatović vješto koristi poziciju da bi se politički istakao”: Maslovarić
“Milatović vješto koristi poziciju da bi se politički istakao”: Maslovarićfoto: BIRN/Miloš Vujović

Rakčević nije odgovorio na pitanja “Vijesti” iz kog razloga je Milatović išao u obilazak i zašto je to baš sad organizovano kad je blizu dogovor o zajedničkoj koaliciji za podgoričke izbore, da li smatra da je to zloupotreba u kampanji za izbore i zašto je u obilazak s Milatovićem išao on, a a ne gradonačelnica Injac.

On je tokom posjete Milatovića rekao i da se “svi sjetimo službe tokom požarne sezone, kad su problemi s kojima se suočavaju najveći”.

“Ali je naša obaveza da i nakon požarne sezone dodatno obratimo pažnju na njihov položaj...”, poručio je.

Izbori u Podgorici zakazani su za 29. septembar, nakon što je nedavno glasovima odbornika opozicije, Pokreta za Podgoricu, GP URA i jedne odbornice Pokreta za promjene (PzP) skraćen mandat lokalnom parlamentu. Odlazeću vlast u Podgorici čine Pokret Evropa sad (PES), koalicija okupljena oko nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), Demokrate i GP URA.

“Vijesti” su u srijedu objavile da Milatović okuplja za predstojeće izbore politički blok u kom bi, kako sad stvari stoje, trebalo da budu njemu blizak Pokret za Podgoricu i GP URA, a moguće i još neki politički akteri.

Bonus video: