Izbori u Budvi raspisani, počeli prvi oglasi za posao

Na početku izborne kampanje oglašen konkurs za glavnog arhitektu Opštine Budva

17893 pregleda 114 reakcija 17 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva raspisala je javni konkurs za popunu slobodnog radnog mjesta glavni gradski arhitekta. Oglas je objavio Sekretarijat za lokalnu samoupravu samo dva dana nakon što je predsjednik države Jakov Milatović raspisao vanredne lokalne izbore, druge po redu u protekla tri mjeseca, a četvrte vanredne izbore u protekle četiri godine.

Kako se navodi u javnom konkursu, popunjava se radno mjesto a imenovani će dobiti mandat od pet godina da upravlja budvanskim urbanizmom, djelatnošću, koja je uništila metropolu turizma, a posebno od kada je prije osam godina nakon smjene decenijske vlasti DPS-a, grad preuzela tadašnja opozicija. Upravo u proteklih šest godina Budva je doživjela betonizaciju, ono protiv čega su se borili sadašnje rukovodstvo grada dok je sjedjelo u opozicionim klupama.

Kada je riječ o posebnim uslovima, kako se navodi u konkursu, pravo da konkurišu imaju oni koji su završili arhitektonski fakultet, ali moraju da imaju deset godina radnog iskustva u oblasti urbanizma i arhitektonske prakse.

“Najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja ili osam godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima u odnosu na poslove radnog mjesta za koje je raspisan konkurs. Položen stručni ispit za rad u državnim organima”, piše u konkursu.

Ostaje da se vidi da li će se i ko prijaviti na konkurs i ko ispunjava tako zahtjevne uslove.

Više od godinu na toj poziciji, ali kao vršiteljka dužnosti, je Jelena Lazić. Ona je na minulim, vanrednim majskim izborima, bila na listi “Budva naš grad” koju je predvodio Nikola Jovanović, te je bila i odbornica u lokalnom parlamentu na dva zasjedanja, da bi potom zbog funkcije v.d. glavne gradske arhitektice podnijela ostavku.

Ona i dalje upravlja ovim opštinskim resorom. Lazić je javnosti naročito postala poznata nakon što je njena inicijativa da lokalitet vojne baze na Skočiđevojci dobije status kulturnog dobra. Uprava za zaštitu kulturnih dobara prihvatila je incijativu Lazić, te prije desetak dana donijela je rješenje o uspostavljanju prethodne zaštite lokaliteta nekadašnjeg vojnog kompleksa “Skočiđevojka” u trajanju od godinu dana. Ovim je praktično na godinu kiparskoj kompaniji zamrznuta realizacije projekta nadomak Reževića, koja je planirala gradnju turističkog kompleksa sa pet zvjezdica.

Njeno ime se prošle sedmice našlo u medijskom ratu saopštenjima dviju suprotstavljenih političkih grupacija, nastalih od nekadašnje jedinstvene koalicije i partijskih drugova koje je predvodio pritvoreni i još aktuelni predsjednik Opštine Milo Božović. O njenom radu iznijet je niz optužbi iz suprotstavljene liste “Za budućnost Budve - Mladen Mikijelj”, koja, kako su naveli, tvrdi da tim opštinskim resorom upravlja građevinski lobi blizak Jovanovićevoj političkoj grupi. Iz Jovanovićeve liste su takve optužbe nazvali nebulozama, dok je odmah stigao odgovor iz Mikijeljove političke grupacije, koja je pozvala Specijalno državno tužilaštvo da se uključi, ali i najavila konkretne poteze.

U svakom slučaju, izborna kampanja je već žestoko počela, a zapošljavanja u opštinskoj administraciji obilježila je i prethodna izborna kampanja za majske lokalne izbore, kad je bilo raspisano na desetine oglasa.

“Vijesti” su do sada u više navrata pisale o raspisivanju oglasa za zaposlenje u ionako preglomaznoj administraciji, jer sama zgrada Opštine praktično je prostorno nedovoljna da primi sve radnike koji su u proteklih osam godina, od pada DPS vlasti, a posebno unazad dvije godine zapošljavani uglavnom po partijskoj, kumovskoj, prijateljskoj i rodbinskoj vezi.

Iz Opštine su gotovo uvijek reagovali uz napomenu da se raspisuju oglasi za popunjavanje radnih mjesta koje su, kako tvrde, sistematizovana Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, te da je svaki oglas raspisan i sproveden u skladu sa zakonom.

Iako je Ministarstvo finansija odgovarajući na poslaničko pitanje Nikole Milovića (DPS) saopštilo da u Opštini radi 495 radnika, te da ih ima još hiljadu po opštinskim preduzećima, službama, ustanovama … potpredsjednica Opštine Jasna Dokić tada reagovala i ustvrdila je u opštinskoj administraciji radi 363 radnika na neodređeno vrijeme.

Bonus video: