Kako su Britanci radili "nepostojeću" Spajićevu kampanju

Logo Spajićeve predsjedničke kampanje objavljen u najmanje devet video-spotova na njegovom Iks nalogu u februaru prošle godine, s obilaska crnogorskih gradova; Džordž Kotrel preko advokata negirao da je angažovao Gavejna Taulera, ali je potvrdio da je medijskog konsultanta i njegov tim unajmio i platio PES za Spajićevu predsjedničku kampanju; Moguće da su PES i Spajić prekršili Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer nisu otvorili poseban račun, bez obzira što predsjednička kandidatura nije prihvaćena

80914 pregleda 155 reakcija 72 komentar(a)
Kamerman iz Taulerovog tima snima Spajićev spot u Herceg Novom, Foto: Privatna arhiva
Kamerman iz Taulerovog tima snima Spajićev spot u Herceg Novom, Foto: Privatna arhiva

Iako Pokret Evropa sad (PES) tvrdi da njegov lider i premijer Milojko Spajić nije prošle godine “imao predsjedničku kampanju” jer je diskvalifikovan u borbi za poziciju šefa države, on i partija tada su nesumnjivo vodili kampanju, u kojoj su bili angažovani i marketinški stručnjaci iz Velike Britanije. Uz to, moguće je da su PES i Spajić tada prekršili Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Prema tom aktu, kampanja je skup aktivnosti političkog subjekta (partije, koalicije, kandidata za predsjednika...) od raspisivanja izbora do proglašenja njihovih konačnih rezultata, a koje se odnose na javno predstavljanje i promovisanje kandidata, izbornih programa i sl. PES i njegov čelnik obavljali su takve aktivnosti javno, od 16. januara kad su izbori raspisani (za 19. mart), do odbijanja Spajićeve kandidature 18. februara, što znači da je kampanje - bilo.

Primjera za to je više. Na Spajićevom nalogu na društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter), početkom februara prošle godine objavljeno je nekoliko promotivnih video-spotova s logom kampanje - “Predsjednik Spajić 2023”.

foto: Screenshot/X

Da su u izradi tih spotova učestvovali britanski državljani, “Vijestima” je juče potvrdio Dominik Garner (Dominic Garner), advokat Britanca Džordža Kotrela (George Cottrell) - za kog doskorašnji ministar pravde i bivši visoki funkcioner PES-a Andrej Milović, a prije njega još neki crnogorski političari, tvrde da je finansirao tu stranku i njene kampanje.

Kotrel je bio jedan od savjetnika bivšeg britanskog poslanika i jednog od najglasnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU) Najdžela Faraža (Nigel Farage). Bio je zadužen za prikupljanje novca za Stranku za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), sve dok u julu 2016. godine nije uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje je optužen za pranje novca, prevare, ucjene i iznude. U decembru iste godine postigao je dogovor s tamošnjim tužilaštvom, pa je odbačeno 20 tačaka optužnice u zamjenu da prizna krivicu za elektronsku prevaru u kojoj je objasnio načine kako se može oprati novac. U zatvoru je proveo osam mjeseci.

Neki crnogorski političari tvrdili su prošle godine da je Kotrel vlasnik nelegalnog automata za kupoprodaju kriptovaluta, u Tivtu, što je jedan od njegovih advokata tada demantovao.

Milović je u srijedu saopštio da će Spajić i premijerov šef kabineta Branko Krvavac negirati da Kotrel finansira PES, pa je zbog toga, kako je naveo, objavio na Iksu fotografije, na kojima je navodno čelnik PES-a s “Kotrelovim timom”, odnosno Gavejnom Taulerom (Gawain Towler), “ključnim Kotrelovim čovjekom za kampanje”, koji je “bio glavnokomandujući čovjek za Bregzit” (povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz EU).

Jedna od fotografija odgovara video-spotu koji je Spajić objavio na mreži Iks u februaru 2023, a na kom se vidi i Milović.

I Milovic na snimanju spota s Britancima
I Milovic na snimanju spota s Britancimafoto: Screenshot/x

Donedavni ministar pravde i Demokratska partija socijalista (DPS) tvrde i da su “Kotrel i njegov tim” pratili Spajića tokom predaja lista za lokalne izbore u Pljevljima i Bijelom Polju, koji su održani u jesen 2022.

Advokat: Kotrel nije finansirao Spajićevu kampanju, niti je angažovao Taulera

Kotrel preko advokata Garnera tvrdi da nije tačno da je lično finansirao Spajićevu predsjedničku kampanju, ili da je dao bilo kakvu političku donaciju PES-u, u bilo kom trenutku.

“Dodajemo da, budući da g. Kotrel nema pravo da dȃ bilo kakvu političku donaciju zbog svog državljanstva, svaka tvrdnja da je finansirao predsjedničku kampanju g. Spajića ne samo da bi bila neistinita, već bi predstavljala ozbiljnu optužbu za kriminal protiv g. Kotrela”, ocijenjeno je.

Kotrel negira da je angažovao britanskog medijskog konsultanta Taulera i njegov tim za snimanje promotivnih spotova za Spajićevu predsjedničku kampanju. Advokat navodi da su upućeni da je, “zajedno s nekoliko drugih dobro etabliranih inostranih medijskih savjetnika i konsultanata”, PES angažovao Taulera da im “pruži konsultantske usluge u kontekstu predsjedničke kampanje g. Spajića”.

“G. Kotrel nije bio strana u bilo kakvom ugovoru između Evrope sad i g. Taulera za takve usluge, niti ih je platio. G. Kotrel razumije da je te usluge u potpunosti finansirala i platila Evropa sad”, podvlači Garner.

Gavejn Tauler
Gavejn Taulerfoto: LinkedIn

Tauler je, kako piše na njegovom LinkedIn nalogu, “strastveni stručnjak za komunikacije, spoljne poslove i PR, s jakim vezama u Vestminsteru...”. Od juna 2004. do februara 2018. bio je direktor komunikacija u UKIP-u. Londonski “Gardijan” nedavno je pisao da Tauler važi za jednu od malobrojnih Faražovih osoba od povjerenja.

Iako je juče ujutru bio aktivan na LinkedIn-u, Tauler nije odgovorio na pitanja koja su mu “Vijesti” dan ranije uputila preko te platforme - da li je s još trojicom Britanaca snimao spotove za Spajićevu kampanju, ko je i kad angažovao njegov tim za to, da li je to bio Kotrel, te koliko snimaka su napravili, koliko je to koštalo i ko im je platio tu uslugu.

Prvi video-spot koji su najvjerovatnije snimali i montirali Britanci, Spajić je na svom Iks nalogu objavio 5. februara 2023, s konferencije za medije na kojoj je objavio da će se kandidovati za predsjednika. Na kraju tog spota prikazan je logo njegove kampanje.

Sljedećeg dana, objavio je “prepakovanu” verziju videa koji je prvi put objavio 26. septembra 2022, a na kom se vidi kako on i Krvavac šetaju Pljevljima i razgovaraju s građanima.

“Radujem se što je kampanja konačno počela”, napisao je Spajić u tom tvitu.

Do 17. februara, postavio je još osam spotova - iz Bara, Budve, Cetinja, Herceg Novog, Žabljaka, sa predaje svoje kandidature za izbore, još jedan iz Pljevalja pod snijegom, kao i jedan s prijema na kom na japanskom razgovara sa zvaničnicima te zemlje. Svaki od snimaka završava se logom predsjedničke kampanje.

Nakon toga, na Spajićevom nalogu slijede objave u kojima se brani od napada tadašnjih političkih protivnika.

PES: Pitajte Milatovića ko je finansirao kampanje

Na pitanja da li mu je Kotrel finansirao kampanju, da li je Taulerov tim snimao promotivne spotove, ako jeste - da li ga je Kotrel angažovao i ko je to platio - Spajić prekjuče nije odgovorio, već je uputio “Vijesti” na partiju. Ona na ta pitanja nije direktno odgovorila, već je kazala da je njen šef tog dana na konferenciji za medije odgovarao na novinarska pitanja posvećena i toj temi, i da se svi odgovori mogu “pronaći i preuzeti na Flikr (Flickr) nalogu Vlade”.

“Očekujemo da umjesto senzacionalizma, opozicija sve sporno procesuira kod SDT-a (Specijalno državno tužilaštvo), kao sto je to uradila Vlada prilikom zloupotrebe u lobističke svrhe (bivšeg) premijera (Dritana) Abazovića, što je sada predmet istrage”, naveli su.

Spajić na toj konferenciji nije želio direktno da odgovorio na pitanje da li se sastajao s Kotrelom u Crnoj Gori.

PES je preksinoć odgovore dostavljene “Vijestima” proslijedio i ostalim medijima kao saopštenje, s dodatkom da je Spajić diskvalifikovan iz predsjedničke trke “neustavnim djelovanjem članova DIK-a (Državna izborna komisija)“, i da zbog toga “nije ni imao predsjedničku kampanju”. DIK je odbio Spajićevu kandidaturu jer je utvrđeno da premijer ima i državljanstvo Srbije. To je utvrđeno prije nego što se Spajić 16. februara kandidovao za predsjednika, što je dio pravnika nazvao ozbiljnom zloupotrebom..

“Jedina kampanja za predsjedničke izbore koju je vodio PES je predsjednička kampanja Jakova Milatovića, koji je kao kandidat PES-a postao predsjednik Crne Gore. Ko je radio i finansirao predsjedničku kampanju, kao i kampanju za lokalne izbore u Podgorici i drugim opštinama 2022, možete direktno pitati tadašnjeg kandidata Milatovića”, naveo je PES u preksinoćnjem saopštenju.

Spajić je 27. septembra 2022, manje od mjesec dana uoči lokalnih izbora u 13 opština, na svom Iks nalogu objavio video-spot s predaje liste PES-a u Bijelom Polju - očigledno snimljen i montiran istim stilom kao što su i spotovi za predsjedničku kampanju šefa PES-a. Međutim, ne može se sa sigurnošću utvrditi da li je ista ekipa radila tu i Spajićevu kampanju za predsjedničke izbore.

Pitanje navodnih veza Spajića i Kotrela prvi je, pet dana uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora na kojima je pobijedio PES, otvorio lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević. On je tada izjavio da je predizborne kampanje PES-a pomagao “jedan od finansijera Bregzita, čovjek uhapšen u SAD-u, optužen za pranje para preko kriptovalata, koji takođe živi u Crnoj Gori”.

“Taj Kotrel je dao Spajiću novac za kampanje PES-a... Radi se o dvocifrenom iznosu u eurima. Detalje koje znam reći ću (glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru) Novoviću ako stisne petlju da konačno privede pravdi toga čovjeka (Spajića)”, poručio je tada Medojević.

Spajić, Milatović i Ivanović sastančili s Kotrelom

“Vijesti” nezvanično saznaju od više izvora da je u ljeto 2022, uoči lokalnih izbora, Spajić organizovao sastanak s Kotrelom u Podgorici, kom su prisustvovali njegov tadašnji zamjenik Milatović i član Predsjedništva PES-a Filip Ivanović. To je listu juče potvrdio i Milatović, rekavši da su, “u danima formiranja PES-a, negdje na ljeto 2022”, on i Ivanović pozvani da prisustvuju sastanku sa, “kako nam je od strane g. Spajića predočeno - ekspertom za komunikacije iz Velike Britanije, s velikim iskustvom u domenu izbornih kampanja”.

“Istog od ranije nijesam poznavao, niti sam znao ko je. Sastanak je bio u Podgorici”, kaže on.

Milatović
Milatovićfoto: Boris Pejović

Milatović tvrdi da je tokom sastanka bilo jasno “da se pomenuti poznaje odranije” sa Spajićem, i da je na sastanku govorio o njegovom iskustvu u izbornim kampanjama, “kazavši da je radio brojne kampanje u Velikoj Britaniji ukljuċujuči i za britanskog političara Najdžela Faraža poznatog po svojoj ulozi u Bregzitu”.

“Imajući u vidu da sam u politiku ušao sa željom da Crnu Goru uvedem u EU, smatrao sam da je iskazani anti-EU narativ loš i pogrešan za Crnu Goru, a time i za naš pokret u nastajanju. Nakon sastanka, isto sam predočio i g. Spajiću i ostalim kolegama u vrhu pokreta. Očigledna bliskost g. Spajića s predstavnicima međunarodne kripto zajednice, bila je i jedan od razloga političkog mimoilaženja između nas dvojice”, navodi Milatović.

Upitan da li je Kotrel finansirao, novčano ili nenovčano, njegovu predsjedničku kampanju i kampanju za bilo koje izbore dok je bio u PES-u, predsjednik je odgovorio da su kampanje PES-a za gradonačelnika Podgorice i šefa države, čiji je bio dio, u potpunosti finansirane iz sredstava dodijeljenih iz budžeta Crne Gore.

“To potvrđuju i brojni izvještaji upućeni Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), kao redovni dio izvještavanja u okviru izbornog procesa. Takođe, ono što mogu potvrditi brojni članovi Predsjedništva i Glavnog odbora PES-a je da sam prilikom kandidature za predsjednika, u momentu kad je premijer Spajić zbog posjedovanja dvojnog državljanstva diskvalifikovan odlukom DIK-a i glasovima predstavnika DPS-a i DF-a (Demokratski front), tražio da izborni štab bude sastavljen od rukovodstva partije i da kampanja bude u potpunosti finansirana iz budžeta”, tvrdi Milatović, dodajući da je uvjeren da na sva pitanja “Vijesti” najbolje može da odgovori Spajić, “koji je, po svemu sudeći, s pomenutim osobama i mnogim drugim iz kripto zajednice, očigledno u prijateljskim odnosima”.

Ivanović
Ivanovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

“Vijesti” su, na osnovu nepotvrđenih nezvaničnih informacija, pitale PES i Kotrela o navodnom sastanku tog Britanca sa Spajićem, Milatovićem, Ivanovićem i biznismenom Milošem Tomićem, na kom je, navodno, Kotrel pozvao telefonom Faraža, da bi ostali učesnici sastanka mogli da razgovaraju s njim preko spikerfona.

PES nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi toga, dok je Kotrel preko advokata poručio da ne prepoznaje “opis bilo kakvog takvog sastanka”.

“Pominjete navodni sastanak u ‘ljeto 2022’. U tom pogledu, iako se g. Kotrel ranije povremeno sastajao s g. Spajićem, g. Milatovićem i drugim članovima Evrope sad, on ne prepoznaje vaš opis bilo kakvog takvog sastanka. Tačnije, g. Kotrel se ne može sjetiti da je ikad nazvao g. Faraža i ‘stavio razgovor na zvučnik’ kako bi bilo koji učesnik (sastanka) razgovarao s g. Faražom”.

Advokat: Kotrel uložio stotine miliona u Crnoj Gori

Advokat Kotrela kaže da njegov klijent želi da razjasni da živi u Crnoj Gori nekoliko godina, i da je odgovoran za “stotine miliona eura ulaganja, što je rezultiralo otvaranjem hiljada radnih mjesta”.

“U svojoj ulozi političkog konsultanta, sretao se i nastavio da se susreće s mnogim liderima iz cijelog političkog spektra, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta”, rečeno je “Vijestima”.

Kotrel
Kotrelfoto: Privatna arhiva

Advokat navodi da je Kotrel zabrinut zbog “pristrasne prirode” pitanja i izvještavanja “Vijesti”, za koje mu se, dodaje, “čini da doliva ulje na vatru prikupljanju političkih bodova”.

“Za koje smatra da samo šteti kredibilitetu Crne Gore kao poslovne i investicione destinacije, što će zauzvrat dovesti do manjeg broja prilika za građane Crne Gore”, poručeno je.

Milović tvrdi da je “skoro saznao“ za Kotrela

Andrej Milović nije juče odgovorio na pitanja “Vijesti” zašto je tek nakon što je razriješen s ministarske funkcije istupio u javnost s tvrdnjom da je Kotrel finansirao kampanju njegove bivše stranke, zašto te tvrdnje nije odmah po saznanju prijavio nadležnima, te da li je svjestan da je ćutanjem bio saučesnik u eventualnom prikrivanju krivičnog djela.

On je juče na konferenciji za medije rekao da je “skoro saznao za umiješanost Kotrela”, dodajući da su se “u predsjedničkoj kampanji u PES-u vrzmali neki Britanci”, ali da ne zna ko su.

Milović
Milovićfoto: Boris Pejović

Milović je u srijedu na Iksu saopštio da su “novčane ‘donacije’ (za PES) dogovarane u Podgorici i po primorju”, da su se “sastanci održavali na jahtama u Luštici i Porto Montenegru, uz prisustvo određenih arapskih investitora...”.

On “Vijestima” nije odgovorio ko su ti ljudi, imenom i prezimenom, uključujući i arapske investitore koje je pominjao.

Spajić: Ako su moji sastanci sporni, slobodno se javite sektoru bezbjednosti

Spajić je u srijedu na konferenciji za medije, na pitanje o sastanku s Kotrelom održanom u ljeto 2022, rekao da to ne želi da komentariše.

„Ukoliko ima bilo šta problematično s bilo kojim mojim sastankom... Vidite da sam se sastao s nekim članom kriminalnih grupa, vidite da sam se sastao s bilo kojim bezbjednosno-interesantnim licima - slobodno djelujte na isti način kako ja djelujem. Djelujte prema bezbjednosnom sektoru i sistemu, i dobićete sve odgovore“, poručio je.

Nema računa za Spajićevu kampanju?

Imajući u vidu da su PES i Spajić predsjedničku kampanju počeli prije eventualnog potvrđivanja kandidature, bili su u obavezi da, shodno zakonu, otvore poseban žiro račun u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova kampanje.

Međutim, prema podacima koje je PES dostavio prošle godine nevladinoj organizaciji Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), na spisku računa stranke od njenog osnivanja nema onog za Spajićevu kampanju.

Spajić
Spajićfoto: Luka Zeković

Prema zakonu, u slučaju da politički subjekt započne kampanju i otvori račun prije potvrđivanja izborne liste, dužan je da vrati neutrošena sredstva uplatiocima srazmjerno uplaćenom iznosu ili da ih uplati u državni budžet - ukoliko odustane od podnošenja liste, povuče listu, nadležna izborna komisija donese rješenje o odbacivanju liste ili rješenje kojim se odbija proglašenje liste.

“Politički subjekt... dužan je da zatvori poseban račun za finansiranje izborne kampanje u roku od 15 dana od dana kad je nadležna izborna komisija objavila zbirnu izbornu listu i da Agenciji dostavi potvrdu o zatvaranju ovog računa u roku od pet dana od dana njegovog zatvaranja. Politički subjekt... dužan je da sačini izvještaj o finansiranju izborne kampanje zaključno s danom zatvaranja posebnog računa iz člana 25 ovog zakona i da ga dostavi Agenciji u roku od 20 dana od dana kad je nadležna izborna komisija objavila zbirnu izbornu listu”, piše u zakonu.

Prema podacima sa sajta ASK-a, nakon što je Spajić diskvalifikovan a Milatović ušao u predsjedničku trku, PES je 1. marta prošle godine otvorio račun pod nazivom “Predsjednički izbori - Jakov Milatović”.

U dokumentu s izvodima tog računa, koji je MANS dobio prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, prva transakcija obavljena je takođe 1. marta.

Bonus video: