Dajković: Monstat objavljuje rezultate popisa zaklanih goveda, ali ne i popis stanovništva

"Pozivamo Vladu i Monstat da se uozbilje i konačno objave rezultate popisa stanovništva, te da ne prave alibi pričom o 'softveru' jer su do sada mogli barem deset puta u prisustvu kredibilnih komisija i nadzornih organa ručno prebrojati popisne listiće", navodi se u saopštenju

5818 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Vladislav Dajković, Foto: Slobodna Crna Gora
Vladislav Dajković, Foto: Slobodna Crna Gora

Punih osam mjeseci je prošlo od završetka popisa stanovništva koji je po Ustavu Crne Gore morao da se održi davne 2021. godine. Međutim, kao i svaki proces koji se politizuje u našoj zemlji, tako je i ovaj ispolitizovan do te mjere da mu se epilog i dalje ne nazire, saopštio je predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

Pored brojnih izgovora čelnih ljudi Monstata zašto rezultati popisa kasne, poput onih da softver nije gotov, na sajtu pomenute uprave nas je sačekalo obavještenje da je popis ipak obavljen - doduše popis “zaklanih goveda”.

"Naime, Monstat je na svom vebsajtu prezentovao sledeće brojke: 'U drugom kvartalu 2024. godine bilježi se pad u klanju goveda u klanicama u Crnoj Gori. Zaklano je 7 596 grla goveda odnosno 14,5% manje grla u odnosu na drugi kvartal 2023. godine. Neto težina zaklanih goveda u drugom kvartalu 2024. godine bilježi pad od 14,9 %.' - čime se stiče utisak da je statistika 'zaklanih goveda' važnija od statistike živih ljudi.

Pozivamo, ne po prvi put, Vladu Crne Gore, kao i Monstat, da se uozbilje i konačno objave rezultate popisa stanovništva, te da ne prave alibi pričom o 'softveru' jer su do sada mogli barem deset puta u prisustvu kredibilnih komisija i nadzornih organa ručno prebrojati popisne listiće", navodi se u saopštenju koje je Dajković dostavio medijima.

On je dodao da ukoliko Vlada i Monstat konačno ne objave rezultate popisa, "postaće svima jasno da je glavna namjera neobjavljivanja rezultata Popisa zapravo spriječavanje objavljivanja činjenice da je srpski narod u Crnoj Goru u značajnom porastu, što bi, po svemu sudeći, vodilo do destabilizacije političkih prilika u našoj zemlji od strane onih struktura kojima bi ta nova realnost itekako zasmetala".

Bonus video: