Damar: Eventualna (de)motivacija apstinenata može biti presudan faktor na izborima u Podgorici

Analiza starosne strukture pokazuje da su apstinenti najčešće osobe od 18 do 30 godina (33.9 odsto), te oni koje žive u urbanim sredinama u glavnom gradu

7873 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Damar
Foto: Damar

Apstinenti su demokratski potencijal crnogorskog društva i njihova eventualna (de)motivacija može biti presudan faktor kada je u pitanju ishod predstojećih izbora u Podgorici, saopštio je Institut Damar.

Navode da je Damar, „uzimajući u obzir činjenicu da je lakše objasniti zašto neki ljudi izlaze na izbore i glasaju za određenu političku frakciju, nego otkloniti dileme ko su oni koji odlučuju da ne posjete birališta“, kroz seriju od pet istraživanja uoči izbora u glavnom gradu "'nacrtao' profil crnogorskog apstinenta".

Podaci pokazuju da žene češće apstiniraju u odnosu na muškarce - u prosjeku žene čine 55.7 odsto od ukupnog broja apstinenata.

"U Podgorici, kao i na državnom nivou najviše apstiniraju osobe sa srednjim obrazovanjem, a rezultati pokazuju da čak svaki peti građanin koji ima visoko obrazovanje neće glasati na predstojećim izborima u Podgorici", navodi se u saopštenju.

Analiza starosne strukture pokazuje da su apstinenti najčešće osobe od 18 do 30 godina (33.9 odsto), te oni koje žive u urbanim sredinama u glavnom gradu.

Kada je u pitanju socioekonomski status, 61 odsto apstinenata u Crnoj Gori je zaposleno, slijede oni koji su u penziji 19.5 odsto, a apstinira i 13.5 odsto studenata.

Najviše apstinenata radi u privatnom sektoru - prosječno 70 odsto, pokazali su podaci iz pet istraživanja u periodu od februara do avgusta ove godine.

Rezultati govore i da bi rješavanje socijalnih pitanja kao što su zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvo motivisalo 21 odsto apstinenata da najvjerovatnije izađu na izbore, dok bi 13.5 odsto motivisalo povjerenje u iskrenost i integritet političkih lidera.

Jasno izražavanje političkih stavova o nacionalnim pitanjima bi učinilo da na birališta najvjerovatnije izađe 12 odsto apstinenata, a reforma pravosuđa i borba protiv korupcije 10.5 odsto.

Ponuda političkih programa bi da glasaju motivisala devet odsto apstinenata, dok bi 8.5 odsto motivisalo uvjerenje da njihov glas može donijeti konkretne promjene.

"Osim ovih podataka Damar je kroz seriju istraživanja dobio i odgovore na pitanja koje su to medijske, političke i međunarodne preferencije apstinenata, kakvi su njihovi identitetski, ekonomski i stavovi o socijalnoj pravdi, te šta bi ih eventualno motivisalo da daju glas određenoj političkoj strukturi", piše u saopštenju.

Ukupna veličina uzorka u svih pet istraživanja iznosila je 4.522 punoljena ispitanika, sa pojedinačnim veličinama uzoraka u rasponu od 800 do 1.100 ispitanika.

Bonus video: