Zeković: Reagovati na islamofobiju ispoljenu prema Abdiću

"Naša je najsvetija obaveza i odgovornost da svi ustanemo u zaštitu jednakosti i odbranimo druge i sebe od diskriminacije i odbacimo svaku vrstu pravoslavne i bilo koje druge vjerske supremacije", kazao je odbornik

6923 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Aleksandar Zeković, član Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada, kaže da je pozvao predsjednicu lokalnog parlamenta Jelenu Borovinić Bojović i sve odborničke klubove da zajednički reaguju na islamofobiju ispoljenu prema odborniku Demokratske partije socijalista (DPS) Nerminu Abdiću, koji je, kako navodi, i kandidat partije građanske i evropske orijentacije na gradonačelnika Podgorice.

"Pohvalno je što je sa portala 'Borba' povučen tekst pod nazivom 'Koncert za Nermina: islamizacija Podgorice, ali njegova je objava uznemirila javnost. To je bio svojevrsni atentat na slobodno i građansko društvo i u ravnopravnost do koje svi držimo. Posebno je zabrinjavajuća proizvoidnja netrpeljivosti u toku predizbornih aktivnosti. To nosi poruku da kandidati i građani drugačije nacioinalnosti i vjeroispovijesti od onih koje se percipiraju kao dominantne, nemaju šansu niti demokratsko pravo da biraju i budi birani", saopštio je Zeković.

"Gotovo sve partije, bez obzira da li su desno, centar ili lijevo, retorički zastupaju pristup da je Podgorica grad ljudskih prava koji pripada svima. Zato svaki nastup, naročito medijski, koji zastupa i promoviše rasizam, netrpeljivost, drugorazrednost i manju važnost bilo koje društvene grupe zaslužuje odlučnu reakciju gradske skupštine i svih njenih odbornika i odbornica. Naša je najsvetija obaveza i odgovornost da svi ustanemo u zaštitu jednakosti i odbranimo druge i sebe od diskriminacije i odbacimo svaku vrstu pravoslavne i bilo koje druge vjerske supremacije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: