Drakić: Voditi računa da se u finansiranju partija ne zaobilaze pravila

Eksperti ODIHR-a predstavili Nacrt mišljenja o Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

12324 pregleda 2 komentar(a)
Sa predstavljanja, Foto: Biljana Matijašević
Sa predstavljanja, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 06.09.2024. 12:20h

Eksperti Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) predstavili su danas u Skupštini Nacrt mišljenja o Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i najavili konačno mišljenje za nekoliko sedmica.

Šefica Odsjeka za zakonodavnu podršku ODIHR-a An Liz Šatelan rekla je da oni nijesu tu da pišu zakon, već da pomognu Crnoj Gori da napravi nacrt tog akta.

ODIHR u preliminarnom mišljenju preporučuje da se razmotri proširenje prava na finansiranje iz budžeta, kako bi se time obuhvatile i partije koje nijesu zastupljene u državnom parlamentu ili lokalnim skupštinama, čime bi se omogućilo da i vanparlamentarne i novoosnovane stranke imaju pravo na finansiranje.

ODIHR predstavljanje mišljenja
foto: Biljana Matijašević

Preporučuje se i veća regulacija nenovčanih priloga od privatnih donatora, da postoji spisak zaduženja u godišnjim izvještajima, jer se pojavljuje problem otplate od trećih strana, što je takođe donacija.

ODIHR preporučuje i da se postave granice visine iznosa donacija kako bi se uračunala inflacija, na osnovu nekog oblika indeksacije, a ne apsolutnih iznosa.

Preporuka je i da se definišu članarine i sponzorstva u zakonu kao prilozi, kako bi se spriječilo njihovo korišćenje u svrhu izbjegavanja najvišeg dozvoljenog iznosa donacija.

Eksperti ODIHR-a preporučuju da se razmotri mogućnost dozvoljavanja određenih stranih donacija partijama. Kazali su da to treba pažljivo uraditi, jer postoji interesovanje da se Crna Gora zaštiti od malignih spoljnih uticaja kroz donacije iz inostranstva.

Uukazuju i da su ovlašćenja i odgovornosti Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) široke, ali joj nedostaju puna istražna ovlašćenja i direktan pristup određenim bazama podataka. "Bez dovoljnih istražnih ovlašćenja, uključujući inspekciju na licu mjesta, može predstavljati izazov za svaki nadzorni organ da efikasno otkrije nezakonite izvore finansiranja političkih partija ili kampanja’’, kazali su.

ODIHR smatra da ASK-u treba dati ovlašćenja da izradi i objavi smjernice kojima se navode konkretno kriterijumi za određivanje visine novčanih kazni. Smatraju da kazne treba utvrditi na osnovu indeksacije kako bi se izbjeglo njihovo brzo zastarijevanje.

Poslanik Pokreta Evropa sad i član Radne grupe za izradu Nacrta zakona Vasilije Čarapić kazao je da je i Radna grupa dala predlog da i vanparlamentarne partije dobijaju novac iz budžeta.

Vršilac dužnosti direktora ASK-a Dušan Drakić rekao je da je bitno pozabaviti se uzrocima, a ne posljedicama. Rekao je da mu je žao što nije bio uključen u proces izmjena zakona, s obzirom na to da je nedavno imenovan, ali je najavio da će se brzo uključiti.

Ukazao je i na teritorijalna ograničenja, kada su lokalni izbori u pitanju i da treba voditi računa da se pravila ne zaobilaze.

Bonus video: